Με τον τίτλο «Ακρίβεια, ο ελέφαντας στο δωμάτιο», ο Αλέξης Παπαχελάς επισημαίνει ότι «οι πολίτες νιώθουν ότι απλά ‘δεν βγαίνουν’» και προσθέτει ότι «όποιος υποτιμά τις συνέπειες της ακρίβειας κάνει μοιραίο λάθος». Το «καμπανάκι» προς την κυβέρνηση δεν φάνηκε να εισακούγεται, καθώς από το βήμα της βουλής, ο πρωθυπουργός είπε, μεταξύ πολλών άλλων, «μπορούμε να περιορίσουμε και να κάνουμε συνειδητές επιλογές για το ποιους θα στηρίξουμε. Να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους. Και από τις επιλογές μας θα φανεί ποιος είναι υπεύθυνος και ποιος γιαλαντζί ευαίσθητος». Προσπάθησε έτσι να μετατρέψει τη συζήτηση για την ακρίβεια σε αντιπαράθεση «ευαισθησιών» και όχι πολιτικών, ενώ παράλληλα επέμενε στα έκτακτα μέτρα, που δεν θα είναι οριζόντια.

«Θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη ανησυχία μας και για ότι δεν δίνετε αίσθηση ότι καταλαβαίνετε τι συμβαίνει στην κοινωνία», είπε ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα της βουλής. «Η ανησυχία μου γίνεται φόβος και απελπισία όταν γνωρίζω ότι τα χειρότερα είναι μπροστά. Ανησυχώ όταν βλέπω εσάς να μην ανησυχείτε. Η κρίση που έχουμε σήμερα δεν μπορεί να γιατρευτεί με λίγα περισσότερα από το δημόσιο ταμείο. Η κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα επουλώνεται με διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής. Δεν είναι ζήτημα δημοσιονομικής ευστάθειας αλλά υποδείγματος».

Όσο ο πρωθυπουργός προσπαθεί να πείσει ότι η κατάσταση είναι «υπό έλεγχο», τόσο οι ανατιμήσεις σοκάρουν τα νοικοκυριά. Το ψωμί σε πολλούς φούρνους που δεν αντέχουν να απορροφήσουν τις αυξήσεις στα σιτηρά ξεπέρασε το 1 ευρώ, στα σούπερ μάρκετ υπήρξαν ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα όπως τα μακαρόνια, τα αυγά, το τυρί ή το κοτόπουλο. Τα καταστήματα εστίασης αδυνατούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις και θα αναγκαστούν να αναπροσαρμόσουν τους καταλόγους τους, βλέποντας έτσι άδεια τα τραπέζια τους. ο πρόεδρος του Συλλόγου Ψητοπωλών Αττικής, Νίκος Αγγελικούσης, είπε πως «η αύξηση του ενεργειακού κόστους μας ξεπερνάει. Οι λογαριασμοί εκτοξεύονται. Από τον Γενάρη οι αυξήσεις στα προϊόντα είναι πια δυσβάσταχτες. Ό,τι μπαίνει στο μαγαζί είναι πιο ακριβό». Το σουβλάκι έχει φτάσει να γίνει απαγορευτικό είδος για τον κόσμο, αφού αγγίζει τα 3,5 ευρώ.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τόνισε ότι «νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο», προσθέτοντας ότι τα μέτρα που περιμένουν να έρθουν από τις Βρυξέλλες απαιτούν χρόνο «και η αγορά επείγεται να δει άμεσα κάποια έμπρακτη στήριξη, ώστε και οι επιχειρήσεις να δουν ότι υπάρχει βούληση για τη σωτηρία τους». Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα ζητά με επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας. Ο πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβάνης υπογράμμισε ότι «οι προτάσεις κινούνται σε δημοσιονομικά πλαίσια και μπορεί να ανταποκριθεί ο κρατικός προϋπολογισμός», ενώ άσκησε κριτική ότι η καταβολή επιδομάτων δεν είναι αρκετή για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.  Η ακρίβεια είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο, αλλά στο δωμάτιο δεν βρίσκεται και μία κυβέρνηση πρόθυμη και ικανή να διαμορφώσει ένα σχέδιο, που θα οδηγήσει την κοινωνία με ασφάλεια μακριά και από αυτή την κρίση.

 

Ιωάννα Δρόσου Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet