Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επέλεξε να «ενισχύσει» τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις οικογένειες με παιδιά, για να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά, αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή. Το παράδειγμα που, με άλλα λόγια, θα ξόρκιζε πάση θυσία μία προοδευτική κυβέρνηση με ταξική μεροληψία.

Εξηγούμαστε: Αν και η κρίση έχει αποκτήσει πια μόνιμα χαρακτηριστικά (για την άνοδο των τιμών μιλάμε ήδη από τον προηγούμενο Ιούνιο και πλέον διανύουμε τον Απρίλιο), η κυβέρνηση επιλέγει την ευκαιριακή αντιμετώπιση, η οποία συνδέεται και με τη γιορτή του Πάσχα που πλησιάζει. Το πουγκί άνοιξε ίσα–ίσα για να τρέξουν κάποια χρήματα, τα οποία θα προσφέρουν μία πολύ μικρή, ελάχιστη ανακούφιση σε όσους υποφέρουν από την κλιμάκωση της ακρίβειας, κυρίως στην ενέργεια.

Θα πάρουν, λοιπόν, οι ευάλωτοι συνταξιούχοι μία «επιταγή ακρίβειας», ύψους 200 ευρώ στις 21 Απριλίου. Ποιοι συνταξιούχοι; Όσοι έχουν μηναία σύνταξη μέχρι 600 ευρώ και δεν διαθέτουν άλλα εισοδήματα. Αυτοί, δηλαδή, που εισπράττουν 650 ευρώ σύνταξη κάθε μήνα θεωρούνται ...προνομιούχοι και έμειναν εκτός νυμφώνος.

Θα πάρουν επίσης οι οικογένειες με τέκνα ενάμιση επίδομα παιδιού έξτρα τον Απρίλιο, ανάλογα και με τον χρόνο κατά τον οποίο υπέβαλλαν τη σχετική αίτηση. Αν, για παράδειγμα, οικογένεια με ένα παιδί εισπράττει 140 ευρώ το δίμηνο, τον Απρίλιο θα δει στον λογαριασμό της ένα έξτρα ποσό της τάξης των 105 ευρώ (70, που αντιστοιχεί στο ύψος του μηνιαίου επιδόματος, προσαυξημένο κατά το ήμισυ). Το ύψος του επιδόματος, βέβαια, ποικίλλει ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα. Η στήριξη πάντως της κυβέρνησης στη μεσαία τάξη, στην οποία το κυβερνών κόμμα ομνύει, εξαντλείται σ' αυτό το έκτακτο ποσό. Από τον Μάιο επιστρέφουμε στα καθιερωμένα νούμερα σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Παρά το γεγονός ότι τα αντίθετα παραδείγματα πλέον στην Ευρώπη πληθαίνουν (από την Πορτογαλία μέχρι την Κύπρο), η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να παρέμβει στον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων και στον ΦΠΑ των τροφίμων. Υπό το πρόσχημα μιας πιθανής δημοσιονομικής εκτροπής, οι αρμόδιοι υπουργοί δηλώνουν ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις, ειδικά στα καύσιμα, δεν πρόκειται να γίνουν. Δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ότι η απολύτως αναμενόμενη μείωση της κατανάλωσης θα προκαλέσει έτσι και αλλιώς μείωση των φορολογικών εσόδων σε σχέση με τις σχετικές προβλέψεις του προϋπολογισμού. Αντιθέτως, με τη μείωση του ειδικού φόρου, η κατανάλωση θα στηριζόταν και μέσω αυτής της στήριξης θα δινόταν χέρι βοήθειας και στην υπόλοιπη αγορά.

Τέτοιου είδους παρεμβάσεις θα είχαν πιο μόνιμα χαρακτηριστικά και θα ανακούφιζαν πράγματι τους πολίτες, οι οποίοι παρατηρούν έντρομοι τις τιμές σε ενέργεια, καύσιμα, τρόφιμα να ανεβαίνουν, τα εισοδήματά τους να παραμένουν καθηλωμένα (ιδιαίτερα αν μιλάμε για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους) και την κυβέρνηση να εκτοξεύει επικοινωνιακά βαρελότα και να μοιράζει καθρεφτάκια σε ιθαγενείς.

Αν, μάλιστα, ο πληθωρισμός του Απριλίου αγγίξει το 10%, όπως πολλοί προβλέπουν, τότε οι τιμές θα ξαναπάρουν την ανιούσα και ο Μάιος, κατά τον οποίο φυσικά δεν θα ισχύουν οι έκτακτες «ενισχύσεις» του Απριλίου, θα μετατραπεί σε μήνα μαρτυρίου για την πλειονότητα του πληθυσμού της χώρας, που ήδη δυσκολεύεται ανάλογα με τα διαθέσιμα εισοδήματά του.

Μία και μόνο χαραμάδα φωτός άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι «η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα βρίσκεται στη φαρέτρα μας». Αλήθεια, για πότε άραγε; Ήδη το ψωμί αυξήθηκε από 20 έως 30 λεπτά ανά φρατζόλα, ενώ οι αρτοποιοί αγοράζουν άλευρα 70% ακριβότερα σε σχέση μ' ένα 15νθήμερο πριν. Οι τιμές στα λαχανικά αυξάνονται επίσης, χωρίς μάλιστα να έχει ακόμη ενσωματωθεί η άνοδος του κόστους παραγωγής που οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς. Και οι τιμές στην ενέργεια φυσικά είναι τόσο υψηλές, που προκαλούν εγκεφαλικά επεισόδια όταν ανοίγονται οι σχετικοί λογαριασμοί (ρεύματος ή φυσικού αερίου).

Η κυβέρνηση, τέλος, διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν και ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ελλείψεις αγαθών το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και τους επόμενους μήνες. Ας κρατήσουμε μικρό καλάθι και σ’ αυτό, καθώς όσο η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παραμένει σε εξέλιξη μαζί με τις πολεμικές επιχειρήσεις, τα σιτηρά θα γίνονται για τις αγορές της Ευρώπης είδος εν ανεπαρκεία. H Ελλάδα καλύπτει τις ανάγκες της σε μαλακό σιτάρι από εισαγωγές που, κατά κύριο λόγο, γίνονται από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Νέα σοδειά, όμως, στην Ουκρανία αν ο πόλεμος δεν σταματήσει άμεσα, δεν πρόκειται να υπάρξει, ενώ εισαγωγές από τη Ρωσία, όσο υπάρχουν οι κυρώσεις, δεν μπορούν να γίνουν. Ο αρμαγεδδώνας του πολέμου αναμένεται, δηλαδή, να εκτοξεύσει τις τιμές σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα σε βασικά είδη διατροφής.

Συμπερασματικά: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφεύγει να στηρίξει ουσιαστικά το λαϊκό εισόδημα. Αντιθέτως, αρέσκεται σ’ αυτό που γνωρίζει καλά, στα επικοινωνιακά φθηνά κόλπα, τα οποία όμως έχουν σταματήσει προ πολλού να αποδίδουν καρπούς. Το Πάσχα κουτσά–στραβά θα περάσει. Το θέμα είναι το μετά, το διάστημα από τον Μάιο και έπειτα, εκεί όπου οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία και τα ελληνικά νοικοκυριά θα είναι πολύ μεγάλες. Τότε ακριβώς θα χρειαστούν μέτρα προοδευτικά, μέτρα που δεν θα ικανοποιούν τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες, αλλά τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet