Στα τρία –σχεδόν– χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ένα ήταν το μότο που επαναλαμβανόταν με ρυθμούς… αντιβίωσης: προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η σταθερότητα και η αποτελεσματικότητα. Οι δημοσκοπήσεις πια έχουν εξαφανίσει τελείως τον παράγοντα «αποτελεσματικότητα» και η «σταθερότητα» αλλάζει νόημα, για να συνεχιστεί να λέγεται. Από εκεί που την εξασφάλιζε μια ισχυρή και αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση, τώρα βγαίνει και αλλιώς η συνταγή.

 

Δύο μονάδες το μήνα

 

Σε κάθε παρουσίαση νομοσχεδίου ή περιοδεία, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αποτελεσματικότητα. «Όπου υπάρχει βούληση, σχέδιο και σωστή ηγεσία, τα υπουργεία μπορούν να συνεργάζονται αποτελεσματικά» (19/12/2019). «Οι θάλασσές μας θωρακίζονται πιο αποτελεσματικά από ποτέ (…) Γιατί η άλλη όψη της ισχύος μας είναι η αποτελεσματική διπλωματία» (12/9/2020). «Είμαι σίγουρος πως ακολουθούμε μια αποτελεσματική πολιτική» (1/12/2021). «Αυτή η κυβέρνηση δίνει πάντα έμφαση στην αποτελεσματικότητα. Μας αρέσουν τα έργα και όχι τα λόγια. Και για αυτό θα κριθούμε τελικά σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε τοπικό επίπεδο» (15/1/22) «Η προσπάθειά μας για να χτίσουμε ένα ανθεκτικό και αποτελεσματικό κράτος είναι συνεχής» (28/1/22).

Τον Φεβρουάριο του 2022 χάνεται η έμφαση στην αποτελεσματικότητα. Τότε ξεκίνησε και η δημοσκοπική φθορά. Όπως είπε και ο Ν. Χατζηνικολάου –κρούοντας ηχηρό καμπανάκι- στην εκπομπή του στον Real FM «Δεν ξέρω αν έχουν συνειδητοποιήσει στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια τη φθορά που εισπράττουν το τελευταίο διάστημα από το γεγονός ότι η ακρίβεια είναι πραγματικά φοβερή. Αν δεν το έχουν αντιληφθεί, ας αναλύσουν τα ποιοτικά στοιχεία των τελευταίων σφυγμομετρήσεων, όπου ανά μήνα χάνουν περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες».

Την εβδομάδα που μας πέρασε δημοσιεύτηκαν τρεις δημοσκοπήσεις. Στην έρευνα της MRB για το newsbomb.gr οι πολίτες κρίνουν στο σύνολό τους αρνητικά και μη αποτελεσματικά τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Συγκεκριμένα, «σίγουρα μη αποτελεσματικά» και «μάλλον μη αποτελεσματικά» τα χαρακτηρίζει το 75,2% του δείγματος. Μάλιστα, το 50% των ψηφοφόρων της ΝΔ το 2019 θεωρεί τα μέτρα αναποτελεσματικά. Στη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, το 83% των συμμετεχόντων κρίνει πως τα μέτρα για την ακρίβεια δεν είναι αρκετά και στη δημοσκόπηση της ALCO για το Open, το 46% δηλώνει ότι τα μέτρα δεν βοηθούν καθόλου τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Όπως σημειώνουν η Δανάη Κολτσίδα και ο Κώστας Πουλάκης στις Εκλογικές Τάσεις του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, η ακρίβεια «αποτελεί το αδύναμο σημείο της κυβερνητικής πολιτικής, αφού η διαχείρισή της αξιολογείται αρνητικά από τους πολίτες σε πολύ υψηλό ποσοστό». Οι ίδιοι εντοπίζουν σημαντική πτώση της ικανοποίησης από την κυβέρνηση της τάξης του 4,6% από τον Νοέμβριο του 2021 έως σήμερα και αύξηση της ικανοποίησης από την αξιωματική αντιπολίτευση κατά 4,1%.

 

Απαισιοδοξία και θυμός

 

Η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης προκαλεί απαισιοδοξία, με το 83,9% να πιστεύει ότι η ακρίβεια θα ενταθεί τους επόμενους έξι μήνες (MRB) και το 77% να δηλώνει ανησυχία για τις εξελίξεις που θα προκαλέσει ο πόλεμος (Pulse). Στη μελέτη των Εκλογικών Τάσεων φάνηκε πως τα αρνητικά συναισθήματα (απογοήτευση, θυμός, απελπισία, φόβος, κ.λπ.) υπερτερούν συντριπτικά (στο 77% των πολιτών κατά μέσο όρο) έναντι των θετικών συναισθημάτων (ελπίδα, αισιοδοξία, ικανοποίηση). Όπως επισημαίνεται, «στην έρευνα της Prorata (Μάρτιος 2022) καταγράφηκε προβάδισμα για πρώτη φορά του θυμού -που είναι ένα συναίσθημα που κινητοποιεί και ευνοεί την πολιτική ανατροπή- έναντι του φόβου που, κατά τεκμήριο, ευνοεί τη διατήρηση του status quo».

Ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επιχειρεί να εμφανιστεί αισιόδοξος και «αναπτυξιακός» για να προκαλέσει μια τεχνητή ευφορία, χαρακτήρισε το νέο αυτοκινητόδρομο Πάτρας-Πύργου ως «δρόμο αισιοδοξίας» και ανακοίνωσε πως «παίρνουν μπροστά οι μηχανές». Προς το παρόν, τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση –και κυρίως αυτά που δεν παίρνει-  φαίνεται πως απομυζούν τον οικογενειακό προϋπολογισμό και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κάνει τους πολίτες να αισθανθούν «ασφάλεια».

 

Χωρίς πατήματα

 

Έχοντας, λοιπόν, χάσει απότομα και ανεπιστρεπτί το επιχείρημα της αποτελεσματικότητας το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί να επιστρέψει στη «σταθερότητα». Η δημοσκοπική φθορά, όμως, επιβάλλει άλλο περίβλημα. Έτσι, ο πρωθυπουργός –ο οποίος είχε πει ήδη από τη συνέντευξή του στον Alpha (7/3/2022) ότι το προεκλογικό σύνθημα της ΝΔ θα είναι το «σταθερότητα ή περιπέτειες» και είχε επιβεβαιώσει στη βουλή (23/3/2022) ότι «σήμερα η χώρα χρειάζεται πάνω από όλα πολιτική σταθερότητα. Δεν χρειάζεται πειραματισμούς, δεν χρειάζεται εφήμερες συμμαχίες»- στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου είπε ότι «η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός» και πως «στόχος είναι η σταθερότητα», τραβώντας την καρέκλα στο ΚΙΝΑΛ για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μία κυβέρνηση συνεργασίας. Ο Ν. Ανδρουλάκης εμφανίζεται αρνητικός σε κάθε σενάριο συγκυβέρνησης –διαφορετικά με τι πρόγραμμα θα κατέβει στις εκλογές;- δείχνοντας πως θα είναι σημαντικός παίκτης το βράδυ των εκλογών: «θα έχουμε τη δύναμη να επιβάλλουμε τις δικές μας πολιτικές και τα πρόσωπα υψηλής αξιοπιστίας», όταν το ΚΙΝΑΛ θα στρώσει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο πρώτο κόμμα, για αρχή. Μάταια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου προσπάθησε να δείξει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στη στρατηγική της ΝΔ [«Η ισχυρή πεποίθηση του πρωθυπουργού είναι ότι η χώρα χρειάζεται σταθερή και αποτελεσματική διακυβέρνηση (…) Και η αυτοδυναμία είναι το μέσον για αυτό το σκοπό»] η ουσία είναι ότι η ΝΔ έχει χάσει τα δύο βασικά της πατήματα: την αποτελεσματικότητα και τη σταθερότητα.

 

Μπανανόφλουδα

 

Ερώτημα, βέβαια, είναι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να πατήσει σε αυτά. Ο Αλ. Τσίπρας στο Φόρουμ δήλωσε πως το δίλημμα των εκλογών θα είναι «σταθερότητα ή Μητσοτάκης», παίζοντας και πάλι φιλοξενούμενος στο γήπεδο του αντιπάλου. Αντί να αλλάξει την ατζέντα, να «διαβάσει» και ο ΣΥΡΙΖΑ τις δημοσκοπήσεις και να χαράξει τη δική του πορεία, στο δρόμο της πρωτοπορίας και της έμπνευσης, προσπαθεί και πάλι να απαντήσει. Το ζήτημα, βέβαια, είναι να θέσει ο ίδιος τα ερωτήματα, που θέλει να απαντήσει. Όπως σημειώνεται και πάλι στις Εκλογικές Τάσεις «Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το στοίχημα είναι διττό: Αφενός, θα πρέπει να αποδείξει τη δική του αποτελεσματικότητα απέναντι στην κυβερνητική αναποτελεσματικότητα. Αφετέρου -και ίσως πολύ περισσότερο- θα πρέπει να αποφύγει την παγίδα μιας κακώς νοούμενης «πολυσυλλεκτικής» στρατηγικής που καταλήγει σε έναν άνευρο πολιτικό λόγο. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να διαμορφώσει προσεκτικά τις προτεραιότητές του, ως προς τα κοινωνικά στρώματα που θέλει να εκφράσει, τις πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες επιδιώκει να βρεθεί κοντά και τα κοινωνικά επίδικα που θεωρεί πρωτεύοντα». Προς το παρόν, πατά την μπανανόφλουδα.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet