Για πρώτη φορά γίνεται μια ταινία η οποία έχει στο επίκεντρό της τη φιλιππινέζικη κοινότητα, και ειδικότερα την κλειστή κοινότητα των Φιλιππινέζων Χαρισματικών Καθολικών του Πειραιά. Στην ταινία «Η Αγία Έμυ», της Αρασέλης Λαιμού, συναντάμε δύο αδελφές, την Έμυ και την Τερέζα. Η δεύτερη έχει ενσωματωθεί στους Χαρισματικούς, αποτελεί μέλος της κοινότητάς τους, σε αντίθεση με την Έμυ η οποία αδιαφορεί. Όταν η Τερέζα μένει έγκυος η Έμυ αρχίζει να αισθάνεται πως διαθέτει υπερφυσικές δυνάμεις και έτσι αρχίζει να βοηθά διάφορους ανθρώπους. Τις δυνάμεις αυτές όμως, τις εκμεταλλεύεται μια Ελληνίδα για λογαριασμό της οποίας τις ασκεί η Έμυ. Κι ύστερα θα έρθει η ώρα που η κοπέλα θα βοηθήσει την ίδια της την αδελφή.

Έχουμε να κάνουμε με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ταινία η οποία μας φέρνει σε επαφή με παραδόσεις και παραδοσιακές ιατρικές μεθόδους των Φιλιππίνων. Ίσως όλα αυτά να φαντάζουν απόμακρα για τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους αλλά η σκηνοθέτιδα καταφέρνει να προσδώσει στις ηρωίδες της, και ιδίως στην Έμυ, γλυκύτητα και τρυφερότητα. Τελικά όμως η Αρασέλη Λαιμού καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον των θεατών με μια ιστορία στην οποία ο θεατής δυσκολεύεται να ξεχωρίσει τι είναι αληθινό, τι ψεύτικο, τι υπερφυσικό. Μια ταινία η οποία συγκρούεται με τον ορθολογισμό της δυτικής σκέψης και αφήνει περιθώρια ώστε να ανοίγουν δρόμοι για να προσεγγίσουμε άλλους πολιτισμούς.

Η ταινία, η οποία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κέρδισε το βραβείο του ιδρύματος Κωστόπουλου (εξ ημισείας με το «18»).

 

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
Tags:
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet