Φωτογραφίες: Νικόλας Κοκοβλής
Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε, αδελφέ μου, απ’ τον κόσμο. Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο.
Προπύλαια 29 Μαρτίου 2022, η συλλογική μνήμη καταγράφεται όταν η ειλικρινής φωνή χιλιάδων ανθρώπων ενώνεται κατά του πολέμου στην Ουκρανία και στο σύνθημα: Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Η 29η Μαρτίου 2022 είναι πλέον μέρα συμβολική για τη δημοκρατία και την ειρήνη. Ένα μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, οι νεκροί μετριούνται σε χιλιάδες, οι τραυματίες σε δεκάδες χιλιάδες, οι πρόσφυγες έχουν ξεπεράσει τα 3,5 εκατομμύρια, η καταστροφή των ουκρανικών υποδομών είναι ανυπολόγιστη και ολόκληρος ο πλανήτης βυθίζεται στην ενεργειακή και επισιτιστική κρίση. Πάνω από 25.000 κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της συλλογικότητας «Αλληλεγγύη σε όλους» και κατέκλυσε το κέντρο της Αθήνας. «Η εποχή» ήταν εκεί. Στη γιγαντοοθόνη της σκηνής, ο σκηνοθέτης Νίκος Σούλης καταγγέλλει με εικόνες και βίντεο τη φρίκη του πολέμου. Ο ίδιος δήλωσε: Αυτό που συμβαίνει απόψε στη μεγάλη συναυλία ειρήνης, θα μείνει στη μνήμη μας σαν τη στιγμή που μας ενώνει ξανά όλους μαζί. Όσο οι κυβερνήσεις θέλουν να διχάζουν, εμείς είμαστε «ένα» μπροστά στην «ειρήνη» και τη «ζωή», και είμαστε όλοι εδώ να το μοιραστούμε μαζί.
Η συναυλία ξεκίνησε με ήχο από σειρήνες, έχουμε ήδη μεταφερθεί στη Μαριούπολη, στο Κίεβο και στις άλλες μαρτυρικές πόλεις που βομβαρδίζονται ανελέητα. Είμαστε ήδη με τους αμάχους, είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε την καρδιά μας και να τους υποδεχτούμε. Και ύστερα ήρθαν τα τραγούδια. Στο μυαλό μου ήρθαν τα λόγια του Ναζίμ Χικμέτ: «Τα τραγούδια των ανθρώπων/ είναι πιο όμορφα από τους ίδιους/ πιο βαριά από ελπίδα/ πιο λυπημένα/ πιο διαρκή». Οι σπουδαίοι τραγουδιστές μας διάλεξαν από το πλούσιο οπλοστάσιο του ελληνικού τραγουδιού τα πιο δυνατά τραγούδια, τραγούδια λυτρωτικά. Και οι επιλογές τραγουδιών εμβληματικές, ενώ γνωστοί ηθοποιοί επιστράτευσαν τους συγκλονιστικούς στίχους του Λειβαδίτη, του Μπρεχτ, του Ρίτσου και άλλων.
Κοίταξα γύρω μου, όλα τα μάτια δακρυσμένα. Στη σκηνή πρώτος ο πάντα παρών σε κοινωνικές δράσεις Χρήστος Θηβαίος με τον Άμλετ της Σελήνης. Ακολούθησε ο κορυφαίος Μανώλης Μητσιάς, που δήλωσε ότι η ειρήνη περνάει μέσα από τον πολιτισμό και τραγούδησε για την Ουκρανία αλλά και για την Κύπρο. Στιγμές συγκλονιστικές, σε ποια να σταθώ… στα Παραπονεμένα λόγια του Γιώργου Νταλάρα; στην Νατάσα Μποφίλιου με τον Μικρόκοσμο του Θάνου Μικρούτσικου; στη συγκλονιστική ερμηνεία από την Πέγκυ Ζήνα στο Βρέχει στη φτωχογειτονιά του Μίκη Θεοδωράκη; στην εξαιρετική Τάνια Τσανακλίδου που μας διάβασε και ένα μήνυμα από την Λένα Πλάτωνος; στη δυναμική παρουσία της Λίνας Νικολακοπούλου που έκλεισε τη μεγάλη αυτή εκδήλωση ειρήνης δίνοντας το σύνθημα με το «Δυνατά» και αμέσως μετά όλους τους συμμετέχοντες, επί σκηνής, να τραγουδούν μαζί με το κοινό το «Τίποτα δεν πάει χαμένο» του Μανώλη Ρασούλη; Αλησμόνητες στιγμές και τυχεροί όσοι τις ζήσαμε. Από τους τραγουδιστές που έδωσαν το παρών σταχυολογήσαμε αποσπάσματα από τις δηλώσεις τους, στην εφημερίδα μας και σε προσωπικές τους αναρτήσεις.
Μανώλης Μητσιάς: Οι εικόνες του πολέμου στην Ουκρανία μου προκαλούν συναισθήματα φρίκης. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Είναι τραγικό ότι στη σημερινή εποχή γίνονται τέτοια πράγματα. Χαίρομαι που παίρνω μέρος σε αυτήν τη συναυλία μαζί με τόσους καλλιτέχνες και βροντοφωνάζουμε εναντίον του πολέμου. Ο πολιτισμός είναι απόλυτα ταυτόσημος με την ειρήνη. Πιστεύω βαθιά ότι χωρίς πολιτισμό δεν θα μπορούσε να υπάρξει ειρήνη. Θα ήμασταν σε άγρια κατάσταση, όπως τα ζώα. Οι άνθρωποι του πολιτισμού είμαστε εκείνοι οι οποίοι χρόνια ολόκληρα στην Ελλάδα διεκδικούμε τα πολιτικά, τα πολιτιστικά και εργατικά μας δικαιώματα. Τα πάντα γίνονταν και γίνονται μέσα από τη μουσική, μέσα από τον πολιτισμό.
Νατάσα Μποφίλιου: Μόνο μια υποχρέωση έχουμε. Σαν χρέος αιώνιο και αδιαπραγμάτευτο. Να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σταματήσει ο πόλεμος και να μην αρχίσει ποτέ ξανά.
Κώστας Καλδάρας: Με κυνηγάει ακόμα η συγκίνηση. Όλοι μαζί διαφορετικοί με μια όμως καρδιά κι ένας Πολιτισμός με πολλές φωνές. Αγκαλιαστήκαμε με τους αγαπημένους μου συναδέλφους, αγκαλιάστηκε κι ο κόσμος με εμάς. Αυτό είναι που κάποιους τους τρομάζει... και καθόλου δεν μας νοιάζει.
Γιώργος Νταλάρας: Είναι τόσο σκληρά κι απάνθρωπα αυτά που γίνονται γύρω μας για να σκεφτόμαστε οπαδικά. Εγώ, λοιπόν, είμαι με τους άμαχους. Με τους ανθρώπους που αφανίζονται που βλέπουν να καταστρέφονται οι πόλεις τους. Με τα παιδιά που θάβονται κάτω από τα ερείπια. Με τις στρατιές προσφύγων που φεύγουν κυνηγημένοι από τον τόπο τους. Είμαι με τα θύματα του πολέμου και δεν θα συμμετέχω σε κανένα πολιτικό παιχνίδι. Αυτή τη στιγμή δεν είναι η δουλειά μου να κάνω πολιτική. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να σταθώ δίπλα στην απόγνωση, στον εφιάλτη που ζουν οι άμαχοι αυτού του κόσμου. Οι άνθρωποι που τρέχουν να σωθούν χωρίς να φταίνε. Με ενδιαφέρουν τα ανώνυμα θύματα κι όχι οι ανταγωνισμοί της εξουσίας. Σκέφτομαι ένα παιδί κλεισμένο σε ένα υπόγειο, σε μια τρύπα, σε μια σκηνή, χωρίς όνειρα, χωρίς αύριο, στη Σερβία, στη Συρία, στnν Υεμένη, στη Μαριούπολη, στο Χάρκοβο, παλιότερα στην Κύπρο και τρελαίνομαι! Αυτούς σκέφτομαι. Αυτούς που το μόνο αίτημά τους είναι μια πιο δίκαιη ζωή. Γι’ αυτό συμμετέχω σε κάθε προσπάθεια που θα βοηθήσει να στείλουμε τα αναγκαία για τη ζωή των αμάχων του πολέμου. Για τη φαρμακευτική περίθαλψη, την υλική βοήθεια, την ασφάλειά τους. Είμαι πλάι σε κάθε αθώο παιδί, κάθε άνθρωπο που ξυπνάει το πρωί χωρίς σπίτι, χωρίς φαγητό, χωρίς πατρίδα και με τους σταυρούς των δικών του στα χέρια. Αυτή την ώρα, η παράταξή μου είναι τα αθώα θύματα αυτού του πολέμου. […] Είμαι με όποιον σηκώνεται από το ζεστό καναπέ της άνεσής του και κάνει κάτι για τα αθώα θύματα του πολέμου. Γεννήθηκα σε μια προσφυγική γειτονιά κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ακούω τη μάνα μου να λέει «όποιος κάνει τον πόλεμο είναι ένοχος».
Φοίβος Δεληβοριάς: Τα πράγματα έγιναν απλά, καθαρά και καμιά αφορμή για διχασμό δεν δόθηκε. Μην ακούτε κάποιους λίγους και σεσημασμένους, που για κάποιον ακατανόητο λόγο θέλουν να ξεκινήσουν εμφύλιο. Είμαι περήφανος που ήμουν εκεί. Τραγουδήσαμε όλοι κατά της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία, υπέρ του δοκιμαζόμενου ουκρανικού λαού και εναντίον της προοπτικής ενός νέου παγκοσμίου Πολέμου. Το κλίμα ήταν ζεστό και ανθρώπινο και το ίδιο ζεστό θα είναι σε όποιαν άλλη αντίστοιχη δράση βρεθούμε – ήδη γυρίστηκε το «Μουσικό Κουτί» με τους ίδιους πάνω-κάτω συμμετέχοντες και το κλίμα ήταν εξαιρετικό επίσης. Ελπίζω να μη χρειαστούν πολλές δράσεις πάντως, το κακό να σταματήσει άμεσα, το αίτημα της ειρήνης να σταματήσει στις συναυλίες και να μη γίνει παγκόσμια, τρομαγμένη, αγωνιώδης προσευχή.
Πέγκυ Ζήνα: Συγκινήθηκα πάρα πολύ που συμμετείχα σε μια αντιπολεμική συναυλία και ένωσα τη φωνή μου κατά της εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, με σημαντικούς συναδέλφους και μουσικούς του χώρου μου. Ένοιωσα από τον κόσμο μια τεράστια ενέργεια και αγκαλιά που μου θύμισε ότι όταν όλοι ενωθούμε για καλό σκοπό μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Θα είμαι πάντα δίπλα στους άμαχους και στους πρόσφυγές με την ελπίδα να μην ξαναδώ τον φόβο στα μάτια μικρών παιδιών και τον ξεριζωμό κανενός ανθρώπου από τον τόπο του.
Γιώτα Νέγκα: Συμμετέχω για την Αλληλεγγύη, για την Ειρήνη και για να μην ξεχνάμε τους γύρω μας.
Τάνια Τσανακλίδου: Να γιορτάσουμε καταρχάς το γεγονός ότι είμαστε ενωμένοι απέναντι στη φρίκη του πολέμου, απέναντι στον εκδιωγμό των ανθρώπων από τους τόπους τους, απέναντι σε αυτούς που φτιάχνουν όπλα, που πουλάνε όπλα, που στέλνουν όπλα την ώρα που κόπτονται για την ειρήνη.
Κώστας Θωμαΐδης: Εκεί και εγώ, θέλησα να ενώσω τη φωνή μου με όλους τους δημοκρατικούς ανθρώπους που είναι ενάντια στο πόλεμο, που ζητάνε την ειρήνη. Γιατί τα θύματα ενός πολέμου δεν ξεχνιούνται εύκολα. Είμαστε με τα θύματα, είμαστε με τους πρόσφυγες, έχουν την απεριόριστη αγάπη μας και τη φροντίδα μας όσο μπορούμε και το σύνθημα: Κάτω ο πόλεμοι όπου κι αν γίνονται, πρέπει να είναι το κεντρικό μας σύνθημα.
Για την άρτια διεξαγωγή και την επιτυχία της συναυλίας πολλά συγχαρητήρια στους
συντελεστές της συναυλίας: Ντίνο Γεωργούντζο, Βασίλη Γκίνο, Γιώργο Ζαχαρίου (Μουσικοί Σε Δράση - μουσική διεύθυνση) Βασίλη Αρμένη, Τάκη Βασιλείου, Νίκο Γαρουφαλάκη, Γιάννη Γρηγορίου, Βαγγέλη Μαχαίρα, Σπύρο Νίκα, Παντελή Ντζιάλα, Μιχάλη Πορφύρη, Γρηγόρη Συντρίδη και Γιώργο Χατζόπουλο (μουσικοί)
Στον Νικο Σούλη για τη σκηνοθεσία.
Στόχος της Αλληλεγγύης για όλους και η συλλογή ανθρωπιστικού υλικού, ανταποκρινόμενη στην καμπάνια των Γιατρών του Κόσμου (Medicin du Monde) συγκεντρώνουμε είδη που θα έχουν τουλάχιστον έξι (6) μήνες ως ημερομηνία λήξης: τρόφιμα μακράς διάρκειας: όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά, βρεφικές τροφές και παιδικά γάλατα, γάλατα εβαπορέ, κονσέρβες, βρεφικές πάνες και είδη ατομικής υγιεινής. Ιατροφαρμακευτικό υλικό: γάζες και γάντια αποστειρωμένα, οινόπνευμα, φυσιολογικούς ορούς, παυσίπονα, παιδικά σιρόπια, αντιβηχικά, Betadine.
Σημείο συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας: Αλεξανδρείας 76 10441 Αθήνα, Ακαδημία Πλάτωνος, καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής 11:00 - 17:00, τηλ. επικοινωνίας 2103801921. Για την αγορά αντιβιοτικών και εξειδικευμένου ιατροφαρμακευτικού υλικού, συγκεντρώνουμε χρήματα στον λογαριασμό της Αλληλεγγύης για Όλους: Τράπεζα: ΕΘΝΙΚΗ Αριθμός Λογαριασμού: 040/018328-82
IBAN: GR35 0110 0400 0000 0400 1832 882 Όνομα Δικαιούχου: ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ & ΔΟΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ