Τζίνα Πολίτη «Περί μυθιστορίας, διαφθοράς και άλλων τινών», εκδόσεις νήσος, 2022

 

Πάντα παρεμβατικά τα κείμενα της Τζίνας Πολίτη, κοφτερά και με βάθος, μπορούν εξίσου να πιάνουν κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας και ζητήματα λογοτεχνίας, να μιλούν για την ιστορία και την πολιτική και τα σημεία που συναντιούνται, να σχολιάζουν τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις συνομιλώντας διαρκώς με τη θεωρία, έχοντας πάντα και τη σπάνια ικανότητα, ακόμα και αν ο αναγνώστης ή η αναγνώστρια έχει σε κάποιο σημείο διαφωνία, να μετατρέπουν αυτή τη διαφωνία σε έναυσμα για γόνιμη συζήτηση.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο περιλαμβάνονται είκοσι κείμενα της Τζίνας Πολίτη. Πολλά από αυτά είναι δημοσιευμένα, στην Αυγή, στα Σύγχρονα Θέματα ή αλλού, άλλα είναι ομιλίες που έχουν εκφωνηθεί σε εκδηλώσεις, άλλα φαίνονται να εμφανίζονται για πρώτη φορά σε αυτή την έκδοση.

Ενδεικτικά για το φάσμα στο οποίο κινείται το υλικό του τόμου, κάποια παραδείγματα: η συγγραφέας, ξεκινώντας από τον Βοκκάκιο, σχολιάζει την πανδημία του κορονοϊού, για να τονίσει τελικά «το Δεκαήμερο μυθοπλαστικής ελευθερίας» που προσφέρει ο Βοκκάκιος: τον κόσμο της ελευθερίας χωρίς σύνορα, χωρίς όρια, που προσφέρει η λογοτεχνία.

Το εκτεταμένο κείμενο με τίτλο «Η πολιτική και ποιητική της διαφθοράς στην Αγγλία: 16ος-18ος αιώνας» εκκινεί από το διάταγμα του 1533 για «Το αδίκημα της σοδομίας, του πρωκτικού έρωτα και της κτηνοβασίας» (το οποίο ίσχυε, με διαλείμματα, μέχρι το 1861), ένα διάταγμα που η αιτιολογία του αναδεικνύει «τη σχέση σεξουαλικότητας και πολιτικής», για να πραγματευτεί μια σειρά θέματα, από «τον ανελέητο ανταγωνισμό μεταξύ της κρατικής και της εκκλησιαστικής εξουσίας για Ηγεμονία» μέχρι την «πολιτική της διαφθοράς» ή τις κρίσεις και τα συστήματα φορολόγησης ή την εμφάνιση και την προσδοκώμενη εύνοια των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας ως πηγή σκανδάλων, ρίχνοντας ξανά ματιές είτε τον Μακιαβέλι είτε τον Σαίξπηρ είτε την Όπερα του ζητιάνου, του Τζον Γκέι.

Σε τέτοια νοητικά ταξίδια, πολυεπίπεδα και γοητευτικά, μάς προσκαλεί λοιπόν διαρκώς με τα κείμενά της η Τζίνα Πολίτη, είτε γράφοντας για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου είτε κάνοντας μια βαθιά και εμβριθή ανατομή στο έργο του Καταλανού συγγραφέα Ζάουμε Καμπρέ (συγγραφέα του Confiteor και της Σκιάς του ευνούχου) είτε σχολιάζοντας «τη συμμετοχή του Καβάφη στα αρχαιολογικά πεπραγμένα της εποχής του και την επιρροή που άσκησαν στην ποίησή του», στο κείμενο «Η ποιητική της ανασκαφής και της μετάβασης: Σχεδίασμα ανάγνωσης του καβαφικού έργου».

 

Κυριάκος Αθανασίου Ο Κυριάκος Αθανασίου είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Υιός Συμμορίτου» και το νέο του βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος. Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet