Δύο γεγονότα σημάδεψαν την εβδομάδα που πέρασε. Το ένα -δόθηκε βήμα στο ελληνικό κοινοβούλιο σε μέλος του τάγματος Αζόφ- προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις, το δεύτερο -οι δεσμεύσεις για την απολιγνιτοποίηση αναστάλθηκαν- επιχειρήθηκε να περάσει απαρατήρητο. Τα δύο αυτά γεγονότα, το να δίνεται χώρος σε ναζί και το να εξαφανίζεται από την εθνική στρατηγική το κλίμα, μπορεί να μοιάζουν ασύνδετα, αλλά δεν είναι. Είναι δύο θέματα από αυτά που κυρίαρχα απασχολούν τη νέα γενιά, αυτή που θα χαράξει τα πολιτικά επίδικα στο άμεσο μέλλον.

Έρευνα του Eteron χαρτογράφησε την Generation Z (Γενιά Ζ), τους νέους και τις νέες από 16 ετών έως 24, τη γενιά που περνά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στο διαδίκτυο. Όπως καταγράφεται, η Γενιά Ζ είναι ενημερωμένη για την επικαιρότητα και επιφυλακτική ως προς τις πηγές πληροφόρησης, για αυτό και σε ποσοστό 89% διασταυρώνει την είδηση. Η Γενιά Ζ είναι πολύ ανήσυχη (60%) για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και συμφωνεί με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και το hashtag #Δεν_είναι_αθώοι (72,2%). Το νέο στοιχείο είναι ότι η γενιά που κατηγορείται πως είναι αποπολιτικοποιημένη (το ίδιο συνέβη και με την προηγούμενη «γενιά του καναπέ» και την προπροηγούμενη «γενιά του φραπέ», αλλά πρωτοστάτησαν σε μεγαλειώδη κινήματα) και δηλώνει ότι δεν συμμετέχει σε πορείες, διαδηλώσεις ή διαμαρτυρίες (μόλις το 25,6% πηγαίνει), εμφανίζεται σε συντριπτικό ποσοστό (84%) ότι θα πάει να ψηφίσει. Το ζήτημα είναι ότι αφού τουλάχιστον το ένα τρίτο δεν αυτοτοποθετείται στην κλασική κλίμακα Αριστεράς-Δεξιάς (μία δυσδιάκριτη πια διάκριση αφού η μάχη δεν είναι μεταξύ ιδεών, αλλά μεταξύ τεχνοκρατικών προτάσεων), θα είναι οι πολιτικές και τα έργα αυτές που θα δώσουν το φάκελο στο χέρι στη γενιά που ενδεχομένως θα αλλάξει και το πολιτικό κλίμα στις επερχόμενες εκλογές. Τούτων δοθέντων, ας δούμε τη στρατηγική την εβδομάδα που πέρασε.

 

Ναζί ξανά στη βουλή

 

Το ελληνικό κοινοβούλιο φιλοξένησε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι, δίνοντας ταυτόχρονα βήμα σε δύο μέλη του ναζιστικού τάγματος Αζόφ να απευθυνθούν στον ελληνικό λαό. Είναι η πρώτη φορά μετά την καταδίκη -πρώτα στην κάλπη και ύστερα στο δικαστήριο- της Χρυσής Αυγής που ναζί ξαναμιλούν από το μικρόφωνο του κοινοβουλίου. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, κάνοντας καμία αναφορά στο γεγονός. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου χαρακτήρισε «λανθασμένη και άστοχη τη συμπερίληψη στην ομιλία του Ζελένσκι μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ» και κατόπιν επιτέθηκε σε «μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα», χαρακτηρίζοντας «εξοργιστική και ανέντιμη τη χρήση αυτού του λάθους, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μία φορά τη ρωσική εισβολή». Η «αστοχία» αυτή προκάλεσε αναταράξεις εσωκομματικές, με τον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά να χαρακτηρίζει το γεγονός «μεγάλο λάθος»  και γαλάζια στελέχη να προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες μονομερώς στον πρόεδρο της Βουλής, κ. Τασούλα.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ η συλλογική αντίδραση ήρθε ετεροχρονισμένα, αφού η πλειονότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας παρέμεινε στα έδρανα, με εξαίρεση τους βουλευτές Ν. Φίλη, Θ. Δρίτσα, Γ. Βαρεμένο και Γ. Γκιόλα. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας δήλωσε «οι ναζί δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη βουλή», χαρακτηρίζοντας «πρόκληση» και «ιστορική ντροπή» το γεγονός και επιρρίπτοντας «την απόλυτη ευθύνη στον πρωθυπουργό». Από το ΚΙΝΑΛ διευκρινίστηκε ότι στη διάσκεψη των προέδρων δεν υπήρξε ενημέρωση για την παρέμβαση των ναζιστών και ζητήθηκαν εξηγήσεις και από το ΜΕΡΑ25 -ο εκπρόσωπός του Γ. Λογιάδης αποχώρησε επίσης από την αίθουσα- τονίστηκε ότι «ο απόλυτος εξευτελισμός συνέβη με την πλήρη κάλυψη και ανοχή του προέδρου της βουλής και της κυβέρνησης και όλων όσοι παρέμειναν στην αίθουσα». Το ΚΚΕ, το οποίο απείχε εξαρχής από την ομιλία, δήλωσε δικαιωμένο για τη στάση που επέλεξε: «Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη βουλή και την ομιλία Ζελένσκι, με τα κόμματα του νατοϊκού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Αζόφ».

 

Βλέμματα και βλέψεις

 

Η Νέα Δημοκρατία, παρότι βλέπει στις δημοσκοπήσεις να εμφανίζονται ακροδεξιοί σχηματισμοί στο κατώφλι της βουλής, επιλέγει -το ίδιο έκανε και κατά την αλματώδη άνοδο της Χρυσής Αυγής- να στρέφει τα βέλη της στην αντιπέρα όχθη. Κάνει ότι δεν βλέπει πως το κόμμα του καταδικασμένου και φυλακισμένου ως μέλος της ηγεσίας της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Η. Κασιδιάρη, «Έλληνες για την Πατρίδα» εμφανίζει δημοσκοπικό ποσοστό στο 2,5-3%. Κάνει ότι δεν γνωρίζει πως γίνονται διεργασίες στο χώρο της άκρας δεξιάς, ώστε να μπορούν να είναι συνομιλητές την επόμενη μέρα, σε περίπτωση μη αυτοδύναμης κυβέρνησης. Στην ιδρυτική παρουσίαση της κίνησης «Εθνική Συμφωνία» του πρώην βουλευτή της ΝΔ Κ. Μπογδάνου με τους Κρανιδιώτη και Τζήμερο αυτό έγινε αρκετά σαφές. Εκεί παραβρέθηκε και ο Ν. Καραχάλιος, πρώην γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ και νυν εκπρόσωπος της κίνησης «Δημοκράτες», η οποία απαρτίζεται από πρώην στελέχη με καραμανλικές ρίζες.

 

Στο φουλ οι μηχανές

 

Από την Κοζάνη, ο πρωθυπουργός έδωσε παράταση στη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της χώρας έως το 2028 και ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί η παραγωγή λιγνίτη κατά 50%. Στην ομιλία του έκανε σαφές ότι «το ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας αλλάζει», αλλά χαρακτήρισε το μέτρο «προσωρινό». Έσπευσε δε να επιτεθεί σε όσους θα κάνουν λόγο για στροφή στις δεσμεύσεις για την κλιματική κρίση: «Είναι τουλάχιστον προκλητικό να χύνουν κάποιοι κροκοδείλια δάκρυα».

Καταρχάς, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν, διότι με την βίαιη και απροετοίμαστη απολιγνιτοποίηση που είχε εξαγγείλει  («στόχος μας είναι να κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2028», είχε πει το 2019 στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα) έχουν κλείσει πολλές μονάδες. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης στο Business Daily οι νέες εξαγγελίες είναι αμφίβολο αν θα διασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, ενόψει της αυξημένης ζήτησης τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο ίδιος είπε ότι η αύξηση κατά 50% που εξαγγέλθηκε δεν είναι εύκολη, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει 4.500 εργαζόμενοι από την παραγωγή και εξόρυξη λιγνίτη. Θα πρέπει, λοιπόν, να δουλέψουν στο φουλ οι μηχανές στο αμέσως επόμενο διάστημα, για να επιχειρηθεί να ικανοποιηθούν κάποιες από τις εξαγγελίες.

 

Ταχεία πορεία προς την καταστροφή

 

Αυτό, όμως, θα είναι μία σημαντική συμβολή της χώρας στην καταστροφή του πλανήτη. Έκθεση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη βδομάδα, έδειξε ότι «ο κόσμος βρίσκεται σε ταχεία πορεία προς την καταστροφή», όπως είπε ο γ.γ. Α. Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι «εάν οι κυβερνήσεις παντού δεν επανεκτιμήσουν τις ενεργειακές πολιτικές τους, ο κόσμος θα είναι ακατοίκητος». Αντίστοιχα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περισσότερο από 13 εκατ. θάνατοι σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο οφείλονται σε περιβαλλοντικά αίτια που μπορούν να αποφευχθούν και αφιέρωσε το μήνυμά του για την παγκόσμια μέρα Υγείας στο μότο «ο πλανήτης μας, η υγεία μας». Όπως αναφέρει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία πάνω από το 90% των ανθρώπων αναπνέουν ανθυγιεινό αέρα που προκύπτει από την καύση ορυκτών καυσίμων και επισημαίνει την ανάγκη για άμεσες ενέργειες, ώστε να διατηρηθούν ο πλανήτης και οι άνθρωποι υγιείς.

Έρευνα της Greenpeace με τίτλο «Το ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα» έδειξε ότι το 60% πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί υψηλή προτεραιότητα σε πολιτικό επίπεδο στην ενεργειακή μετάβαση και τις ΑΠΕ. Σε ποσοστό 80% εκφράζεται η ανησυχία ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής τους, ενώ το ίδιο υψηλό ποσοστό πιστεύει ότι το κράτος δεν εμπλέκει τους πολίτες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ενδεικτικό αυτού είναι πως ο κλιματικός νόμος που κατατέθηκε προς διαβούλευση από τον περασμένο Νοέμβριο έχει χαθεί κάπου ανάμεσα στις αλλαγές κατεύθυνσης από το «κλίμα ως προτεραιότητα» στο «ο πόλεμος μας υποχρεώνει να ξεχάσουν το περιβάλλον». Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα μετατεθεί για αργότερα, οι συνέπειες ωστόσο των περιβαλλοντοκτόνων δράσεων που συντηρούνται θα ιδωθούν σήμερα.

Η κυβέρνηση κινείται όλο το προηγούμενο διάστημα με βάση τις σφυγμομετρήσεις. Θέλει η πλειοψηφία «πράσινη ανάπτυξη» θα την έχει, θέλει η πλειοψηφία «ασφάλεια» θα την έχει, ό,τι θέλει η πλειοψηφία, αρκεί να μας ψηφίσει. Τώρα που τελειώνει ο πολιτικός χρόνος και πλησιάζουμε στις εκλογές, θα χρειαστεί ένας απολογισμός. Και αυτός θα ευαγγελίζεται «θαύματα» και «επιτυχίες» που δεν θα φαίνονται πουθενά. Επομένως, η κυβέρνηση στρέφεται στο φόβο του πολέμου και φυσικά στο επιχείρημα «άδειες τσέπες». Όμως, η νέα γενιά -αυτή που εκλέγει κυβερνήσεις- είναι ενήμερη. Μπορεί να μην την ενδιαφέρει το δίπολο «Δεξιά-Αριστερά» αλλά την ενδιαφέρει να ζήσει σε έναν πλανήτη βιώσιμο με πράσινο, χωρίς φασίστες. Και θα επιδιώξει να τον φτιάξει, και στην κάλπη και στην καθημερινότητα.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet