«16 φορές Άνοιξη» (Seize printemps) της Σουζάν Λιτόν: Η 16χρονη Σουζάν η οποία δεν μοιάζει με τους συνομηλίκους της και τους βαριέται αφόρητα, γνωρίζει έναν 35άρη ηθοποιό έξω από ένα θέατρο και τον ερωτεύεται. Όμως ακόμα και ο έρωτας αδυνατεί να είναι η απάντηση στα πάντα.

Επίσημη επιλογή από τα φετινά φεστιβάλ Κανών και Σαν Σεμπαστιάν για ένα

ολόφρεσκο φιλμ που αποτυπώνει με ευαισθησία την εύθραυστη εφηβική ηλικία, το

πρώτο καρδιοχτύπι και το αναπόφευκτο πέρασμα στην ενηλικίωση. (Προβάλλεται αποκλειστικά στην αίθουσα Σταύρος Τορνές στη Θεσσαλονίκη.)

«Η πόλη και η πόλη» των Χρήστου Πασσαλή και Σύλλα Τζουμέρκα: Έξι επεισόδια από τη ζωή και τα δεινά που υπέστη η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης ενώνονται κινηματογραφικά με την πόλη του σήμερα, δημιουργώντας μια πολυπρόσωπη κινηματογραφική αφήγηση, στην οποία δυο πόλεις συνυπάρχουν

στο ίδιο πλαίσιο: η πόλη της Θεσσαλονίκης του περασμένου αιώνα και η πόλη της

Θεσσαλονίκης όπως είναι σήμερα.

Η ταινία είναι συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τη Homemade Films

και τη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Υποστηρίχθηκε επιπλέον από το Claims Conference - Τhe Conference of Jewish Material Claims Against Germany, το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, το Rosa Luxemburg Stiftung - Office in Greece, το ΕΚΟΜΕ, τo Kέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το MOMus, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. (Προβάλλεται αποκλειστικά στην αίθουσα Παύλος Ζάννας στο Ολύμπιον, στη Θεσσαλονίκη)

«Η Αγία Έμυ» της Αρασέλης Λαιμού: Για πρώτη φορά γίνεται μια ταινία η οποία έχει στο επίκεντρό της τη φιλιππινέζικη κοινότητα και ειδικότερα την κλειστή κοινότητα των Φιλιππινέζων Χαρισματικών Καθολικών του Πειραιά. Δύο αδελφές, η Έμυ και η Τερέζα, η δεύτερη έχει ενσωματωθεί στους Χαρισματικούς, αποτελεί μέλος της κοινότητάς τους, σε αντίθεση με την Έμυ η οποία αδιαφορεί. Όταν η Τερέζα μένει έγκυος η Έμυ αρχίζει να αισθάνεται πως διαθέτει υπερφυσικές δυνάμεις και έτσι αρχίζει να βοηθά διάφορους ανθρώπους. Τις δυνάμεις αυτές, όμως, τις εκμεταλλεύεται μια Ελληνίδα για λογαριασμό της οποίας τις ασκεί η Έμυ. Κι ύστερα θα έρθει η ώρα που η κοπέλα θα βοηθήσει την ίδια της την αδελφή. Έχουμε να κάνουμε με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ταινία η οποία μας φέρνει σε επαφή με παραδόσεις και παραδοσιακές ιατρικές μεθόδους των Φιλιππίνων. Η Αρασέλη Λαιμού καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον των θεατών με μια ιστορία στην οποία ο θεατής δυσκολεύεται να ξεχωρίσει τι είναι αληθινό, τι ψεύτικο, τι υπερφυσικό. Μια ταινία η οποία συγκρούεται με τον ορθολογισμό της δυτικής σκέψης και αφήνει περιθώρια ώστε να ανοίγουν δρόμοι για να προσεγγίσουμε άλλους πολιτισμούς.

«Χ» του Τα Γουέστ: Τέξας 1979. Μια παρέα νεαρών αποφασίζουν να γυρίσουν μια ταινία πορνό. Δύο στριπτιζέζ, ένας βετεράνος του Βιετνάμ, ένας παραγωγός, ένας σκηνοθέτης και η κοπέλα του νοικιάζουν ένα σπίτι απομονωμένο στην ύπαιθρο για τις ανάγκες των γυρισμάτων. Όταν όμως οι γέροι και παράξενοι ιδιοκτήτες ανακαλύψουν τι σχεδιάζει η παρέα, θα ανοίξει ένας κύκλος τρόμου και αίματος! Έτσι τα όνειρα του φιλόδοξου σκηνοθέτη να ακολουθήσει τα βήματα του Γκοντάρ θα πάνε περίπατο! Ταινία τρόμου.

 

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet