Πάνω από 100 άμαχοι δολοφονήθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2021 στο κεντρικό και νοτιοδυτικό Μάλι από τους ένοπλους ισλαμιστές και από τον στρατό της χούντας που κυβερνά τη χώρα. «Υπήρξε μια δραματική άνοδος των φόνων πολιτών που διέπραξαν ο στρατός και οι ισλαμιστές», είπε η Κορίν Ντούφκα, διευθύντρια της Human Rights Watch (HRW) για το Σαχέλ. «Αυτή η απόλυτη περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή, που συμπεριλαμβάνει εγκλήματα πολέμου, θα έπρεπε να διερευνηθεί και να τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονται», προσθέτει. Σημειώνεται ότι η έξαρση της βίας οδήγησε μακριά από την κατοικία τους 320.000 άτομα.

Μένει να δούμε αν θα διευκολυνθούν οι έρευνες της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μάλι (Commission nationale des droits de l’homme, Cndh), και της ειρηνιστικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών. Το κεντρικό Μάλι είναι από το 2015 το επίκεντρο της βίας σε έναν πόλεμο που διαρκεί μια δεκαετία ανάμεσα σε ισλαμιστικές ομάδες, αυτονομιστές αντάρτες, πολιτοφύλακες και δυνάμεις ασφαλείας της κυβέρνησης. Ο πόλεμος αυτός έχει πλήξει εκατομμύρια ανθρώπους και συμπαρασύρει, επίσης, τις γειτονικές χώρες. Ενώ, όμως, διάφορα μέλη ισλαμιστικών ομάδων δικάστηκαν για ποινικά εγκλήματα, δεν διερευνήθηκε σχεδόν καθόλου  η συμμετοχή των κυβερνητικών δυνάμεων.

Η Γαλλία, η οποία μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 είχε ισχυρές δυνάμεις της στο Μάλι και σε όλο το Σαχέλ, για να καταπολεμήσει τη δράση των ισλαμιστών, αλλά κυρίως για να υπερασπίσει τα δικά της συμφέροντα, εκδιώχθηκε από τον λαό του Μάλι, έπειτα από την αποικιοκρατική και αλαζονική της συμπεριφορά απέναντι στον ντόπιο πληθυσμό. Τη διαδέχθηκαν ρώσοι μισθοφόροι  της ομάδας Wagner, οι οποίοι φέρονται να έχουν συμμετάσχει σε εκτελέσεις μαζί με στρατιώτες του Μάλι, ενώ η κυβέρνηση αρνείται γενικά την εμπλοκή τους.

Ο στρατός του Μάλι παραδέχθηκε πρόσφατα ότι σκότωσε περισσότερους από 200 μαχητές σε μια «μεγάλης κλίμακας» επίθεση στο «φέουδο των τρομοκρατών» του χωριού Μουρά.Η HRW εξήγησε ότι το χωριό Μουρά βρίσκεται υπό τον «οιονεί έλεγχο» της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (Aqim). Επικαλείται έναν ντόπιο που δήλωσε ότι ορισμένοι από τους δολοφονηθέντες «ήταν πραγματικά τζιχαντιστές, αλλά πολλοί άλλοι σκοτώθηκαν απλώς επειδή τους είχαν αναγκάσει οι ίδιοι τζιχαντιστές να κόψουν τα παντελόνια τους και να αφήσουν τα γένια τους».

Άλλοι είπαν ότι οι δολοφονίες είχαν εθνοτική βάση, με στόχο τους Φουλάνι, μουσουλμάνους ημινομαδικούς κτηνοτρόφους.

Δεν έχουν δημοσιευτεί περισσότερες λεπτομέρειες, προς το παρόν, αλλά είναι σίγουρο πως στο Μουρά πραγματοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες που έχουν λάβει χώρα στο Μάλι εδώ και δεκαετίες.

Η αποσταθεροποίηση και το χάος που βασιλεύει στο Μάλι είναι μια πληγή κοινή σε όλη τη γύρω περιοχή, που, δυστυχώς, δεν φαίνεται να έχει σύντομα τέλος. Μάλιστα, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα από την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής  (Ecowas) δεν οδήγησαν στην εξέγερση του πληθυσμού κατά της χουντικής κυβέρνησης. Αντίθετα, ενίσχυσαν τις δυνάμεις της.

 

Τόνια Τσίτσοβιτς Περισσότερα Άρθρα
Tags:
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet