Το Σάββατο 2 Απριλίου η αστυνομία της Σρι Λάνκα κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας για 36 ώρες, μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας, αφού ο πρόεδρος της χώρας Γκοταμπάγια Ραζαπάκσα είχε κηρύξει την προηγουμένη τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που άρχισαν την Πέμπτη 31 Μαρτίου στην πρωτεύουσα Κολόμπο. Η κατάσταση ανάγκης προβλέπει τη χρησιμοποίηση του στρατού και τη δυνατότητα να συλλαμβάνονται και να κρατούνται «ύποπτα» άτομα χωρίς ένταλμα.

Οι διαδηλώσεις άρχισαν ειρηνικά μπροστά στην κατοικία του προέδρου και στη συνέχεια μετατράπηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία, ρίψεις δακρυγόνων και νερού, με συλλήψεις και με αρκετούς τραυματίες. Παρά τη σκληρή καταστολή, οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν την επομένη και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ραζαπάκσα μίλησε για ευθύνες «εξτρεμιστικών ομάδων». Η αλήθεια είναι ότι η Σρι Λάνκα διανύει τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της από την εποχή που απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 1948. Σε όλη τη χώρα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και άλλων βασικών αγαθών, που προκάλεσαν σημαντικές αυξήσεις τιμών και περικοπές στην ενέργεια. Ο πληθωρισμός έφθασε στο 17,5% και ο νέος υπουργός Οικονομικών, Αλί Σάμπρι, παραιτήθηκε μια μέρα μετά τον διορισμό του.

Παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και πάλι την Κυριακή, 3 Απριλίου, έξω από την κατοικία του αντικυβερνητικού ηγέτη Σαγίθ Πρεμαντάσα, στην πρωτεύουσα, και προσπάθησαν να κατευθυνθούν σε μια πλατεία. Εμποδίστηκαν, όμως, από την αστυνομία και από στρατιώτες οπλισμένους με αυτόματα. 

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για διαφθορά και πρόσδεση στο άρμα της Κίνας, η οποία είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της χώρας και επενδυτής, κυρίως σε υποδομές.

Με τη δυσαρέσκεια των πολιτών κατά της κινεζικής παρουσίας να αυξάνεται, μεγαλώνει το ενδιαφέρον της Ινδίας, που βλέπει να ανοίγονται νέες προοπτικές για την ίδια. Στα τέλη Μαρτίου επισκέφτηκε τη Σρι Λάνκα ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σουμπραχμανιάμ Ζαισανκάρ για να προτείνει συμφωνίες στους τομείς της ψηφιοποίησης, της ανάπτυξης των λιμανιών και της ναυτικής βοήθειας.

Εν μέσω τεράστιας οικονομικής κρίσης και κοινωνικής αναταραχής, ο ανταγωνισμός Κίνας και Ινδίας εντείνεται.

 

Τόνια Τσίτσοβιτς Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet