Έχουν ήδη παρέλθει τέσσερις μήνες από την ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Η αρχική δημοσκοπική ευφορία, όμως, φαίνεται πως εξασθενεί, καθώς, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Realpolls, πέφτει στο 10,2% από το 11,1% που είχε τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, στην ίδια έρευνα, η ΝΔ πέφτει στο 29% από 30,3%, την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει σχεδόν κατά μία μονάδα τα ποσοστά του, σε 24,4% από 23,5%. 

Το πολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει δραματικά υπό το βάρος της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, της απροσδιόριστης εξέλιξης της πανδημίας, της διαφαινόμενης ενεργειακής φτώχειας, της αναδιάταξης των γεωπολιτικών ισορροπιών ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και της συνακόλουθης σύγχυσης που επικρατεί στην ΕΕ, καθώς και της αναβάθμισης του ρόλου της γειτονικής Τουρκίας.

Οι πιέσεις που ασκούνται από δεξιά και αριστερά στη Χαριλάου Τρικούπη εντείνονται μέρα με την ημέρα. Από τη μια, με τη ΝΔ σε ελεύθερη πτώση και τον Μητσοτάκη να μεταθέτει την εκλογική αντιπαράθεση για την άνοιξη του 2023 και να παραδέχεται ότι η αυτοδυναμία είναι πλέον άπιαστο όνειρο είτε με την απλή, είτε με την ενισχυμένη αναλογική. Γι αυτό και δείχνει στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ως τον κυβερνητικό εταίρο, με τον οποίο θα εξασφαλιστεί η σταθερότητα και θα διατηρήσει ο ίδιος την πολιτική ηγεμονία. Στην κατεύθυνση αυτή δείχνουν ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την πρόσφατη παρέμβασή του –κατά το «επιτυχημένο» παράδειγμα της συγκυβέρνησής του με τον Σαμαρά– σε συγχορδία με ό,τι έχει απομείνει από το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο της προηγούμενης περιόδου. Από την άλλη, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το πιεστικό και επαναλαμβανόμενο αίτημά του για εκλογές και την πρόσκληση για προοδευτική διακυβέρνηση.

Οι απαντήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ απέναντι στις πιέσεις που δέχεται όλο το τελευταίο διάστημα, κινούνται στο ίδιο μοτίβο. Ως προς τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού για κυβερνητικές συνεργασίες, ο κ. Ανδρουλάκης μιλάει για οπορτουνισμό και τις αποδίδει στο γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης «βλέπει ότι η αυτοδυναμία του κουνάει το μαντήλι». «Αγωνίζομαι η παράταξή μας να έχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και αυτό που λέω σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση θα γίνει, όταν θα έχω τη δύναμη να επιβάλλω τις ιδεολογικές και πολιτικές μας θέσεις ως προτεραιότητες σε μια τέτοια κυβέρνηση, η οποία προφανέστατα για να εφαρμόσει τις εν λόγω πολιτικές θέλει και ένα πολιτικό προσωπικό, προοδευτικό, αξιόπιστο, για να υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό. Όλα τα υπόλοιπα περί συσχετισμών, θα τα επιλέξει ο ελληνικός λαός την πρώτη Κυριακή. Και από την Κυριακή το βράδυ, ο καθένας θα βρεθεί προ των ευθυνών του. Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί τη σταθερότητα αλά καρτ, γιατί μιλάει για σταθερότητα στις δεύτερες εκλογές. Αν πίστευε στην σταθερότητα θα την υπηρετούσε από τις πρώτες εκλογές», υπογραμμίζει ο κ. Ανδρουλάκης.

Σχετικά με τον χρόνο των εκλογών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι είναι ευπρόσδεκτες. «Με εκλογές θα φύγει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, όπως φεύγει κάθε κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε μία άλλη κυβέρνηση. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αποτύχει στη διαχείριση των μεγάλων κρίσεων και στα θέματα της οικονομίας, όπου βλέπουμε ραγδαία αύξηση του δημοσίου χρέους. Δημιουργούνται πάλι ελλείμματα. Ενώ στην πανδημία έχουμε φτάσει σε θανάτους πάνω από το επίπεδο χωρών, που πέρασαν την περιπέτεια αυτή όταν δεν υπήρχε ακόμη το εμβόλιο. Εμείς ζούμε αυτές τις τραγικές καταστάσεις, ενώ έχουμε το εμβόλιο. Γιατί δεν βγαίνω να ζητώ κάθε μέρα εκλογές, όπως ο κ. Τσίπρας; Ο κ. Μητσοτάκης, όταν ήταν πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας, ζητούσε κάθε μέρα εκλογές. Τι έγινε; Έγιναν οι εκλογές όταν ήθελε ο κ. Μητσοτάκης; Όχι. Έγιναν οι εκλογές όποτε θέλησε ο κ. Τσίπρας. Το ίδιο θα γίνει και τώρα. Άρα με ρητορικά τερτίπια παλαιού τύπου, εγώ δεν πολιτεύομαι. Προφανώς είμαστε έτοιμοι για εκλογές. Θέλουμε εκλογές για να αλλάξει η κυβέρνηση. Το να μπαίνουμε, όμως, σε μία ρητορεία άνευ ουσιαστικού περιεχομένου, το θεωρώ παλαιοκομματισμό και είναι λογικό αυτό για τον κ. Τσίπρα, γιατί είναι ο αρχαιότερος πολιτικός αρχηγός του σημερινού πολιτικού συστήματος. Συνεπώς σε ένα βαθμό μπορώ να δικαιολογήσω αυτές τις ρητορικές του εξάρσεις».

Κατά τα λοιπά, σε εξέλιξη βρίσκεται η καμπάνια για την «αυτοοργάνωση» του κόμματος, ενώ για τις 8 Μαΐου έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή του εσωκομματικού δημοψηφίσματος για την αλλαγή του τίτλου του κόμματος: από τον προσωρινό ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σε σκέτο ΠΑΣΟΚ, προφανώς.

Πάντως, διάχυτος είναι ο προβληματισμός ανάμεσα σε στελέχη της παλιάς φρουράς για το πόσο θα αντέξει η στρατηγική του Ανδρουλάκη στον δρόμο για τις εκλογές, καθώς αφουγκράζονται τις κοινωνικές αγωνίες και την απαίτηση «να φύγει ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του». «Το αντικυβερνητικό ρεύμα που διαμορφώνεται απειλεί να συντρίψει τη στρατηγική των ίσων αποστάσεων και να συμπαρασύρει το ΠΑΣΟΚ σε νέα ήττα, ίσως πιο οδυνηρή αυτή τη φορά. Απαιτείται σαφής προοδευτική απάντηση στις ανάγκες της κοινωνίας και όχι μια απλή επικοινωνιακή διαχείριση των πολιτικών διλημμάτων που θέτουν τα δυο μεγάλα κόμματα», λένε χαρακτηριστικά.

 

Μαρίνος Μουζακίτης Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet