Φωτογραφία: Νικόλας Κοκοβλής
Υψηλές οι προσδοκίες για τη φετινή τουριστική χρονιά, με στόχο οι αριθμοί να αγγίξουν τις αφίξεις–ρεκόρ και τα έσοδα του 2019. Οι πρώτες πασχαλινές διακοπές χωρίς περιορισμούς στην κυκλοφορία, μετά από δύο χρόνια, θα σημάνουν και την έναρξη της φετινής καλοκαιρινής περιόδου.
Παρά τα έως τώρα αισιόδοξα μηνύματα από τις αφίξεις και τις κρατήσεις, ο πόλεμος στην Ουκρανία και το ενδεχόμενο παρατεταμένης ακρίβειας δημιουργούν ανασφάλεια και περαιτέρω προβλήματα σε βάθος χρόνου. Οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων έχουν συμπαρασύρει και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και τις τιμές στην αγορά ενοικίασης αυτοκινήτων.
«Στην Κρήτη ένα 30–35% των ξενοδοχείων έχουν ανοίξει και έχουν αρκετό κόσμο. Κάθε μέρα έρχονται 3–4 χιλιάδες με τα charter από έξω. Ορισμένες μέρες είναι και καλύτερες οι αφίξεις charter σε σχέση με το 2019. Υπάρχει κόσμος στο νησί», σχολιάζει στην «Εποχή» ο πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Χαλκιαδάκης Νίκος, διευκρινίζοντας βέβαια πως την πασχαλινή περίοδο τα Χανιά απορροφούν το μεγαλύτερο κομμάτι των τουριστών της Κρήτης.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί ανασφάλεια για την πορεία της διεθνούς οικονομίας γενικότερα και της τουριστικής βιομηχανίας στην ευρύτερη περιοχή. «Οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι δεν θα έρθουν καθόλου φέτος. Εμείς στην Κρήτη θα χάσουμε ένα 10% των τουριστών από το 2019, περίπου 500 χιλιάδες από Ουκρανούς και Ρώσους. Είχαμε ένα πάγωμα όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, αλλά αυτό έχει σταματήσει και συνεχίζουμε κανονικά. Η μόνη χώρα που έχει δείξει ότι υπάρχει κάπως πρόβλημα είναι η Πολωνία. Υπάρχει ένα πάγωμα κρατήσεων», επισημαίνει ο Ν. Χαλκιαδάκης.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), το 2019 επισκέφθηκαν τη χώρα 31,3 εκατομμύρια τουρίστες. Η «βαριά βιομηχανία» παρήγαγε το 12,5% του ΑΕΠ (18,2 δισ. ευρώ) και συνέβαλε άμεσα στο 17,1% της απασχόλησης, σε μία χρονιά–ρεκόρ. Το καλοκαίρι του 2021 σημειώθηκαν 14,7 εκατομμύρια αφίξεις και καταγράφηκαν έσοδα 10,7 δισ. ευρώ.
«Θα είναι λίγο δύσκολο, άλλα θα το πλησιάσουμε σίγουρα, θα πάμε στο 90–95% του 2019», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου.
Το ενεργειακό κόστος και η ακρίβεια συνολικά θα καθορίσουν τις τιμές και για το 2023. Τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί με τουριστικά πρακτορεία ενδεχομένως να μην επηρεαστούν τη φετινή χρονιά, αλλά θα επιβαρύνουν το κόστος διαμονής του χρόνου. «Τα ξενοδοχεία φέτος είναι δύσκολο να αυξήσουν τις τιμές τους. Οι τιμές θα αυξηθούν από τα νέα συμβόλαια που γίνονται από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο για τη χρονιά του 2023», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ν. Χαλκιαδάκης.
«Υπάρχουν αρκετά προβλήματα, διότι οι ξενοδόχοι θα επωμιστούν όλο το κόστος. Και το ενεργειακό και το FnΒ (φαγητό και ποτό). To FnB κόστος στα ξενοδοχεία θα ανεβεί περίπου 38%, το κόστος προσωπικού θα ανεβεί 15–20% και το ενεργειακό κόστος είναι περίπου 70% πάνω από το 2021», προσθέτει.