H κυβερνητική εμμονή υποβάθμισης του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης συνεχίζεται, παίρνοντας άλλη τροπή. Έπειτα από την επιλογή –που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και τελικά ακυρώθηκε– για αναστολή των εφημεριών του νοσοκομείου και μετατροπή του σε εμβολιαστικό κέντρο, ακολουθεί η απαλλοτρίωση χώρου του νοσοκομείου και η δημιουργία «δομής φιλοξενίας» για τα ταλαιπωρημένα παιδιά, που με εισαγγελική παραγγελία απομακρύνονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Για τη λειτουργία αυτής της δομής καταργούνται δεκάδες κρεβάτια και μονάδες νοσηλείας του νοσοκομείου, απογυμνώνονται από τον ιατρικό τους εξοπλισμό για να μετατραπούν σε δωμάτια φιλοξενίας των παιδιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η «δομή φιλοξενίας» είναι δωρεά του Ροταριανού Ομίλου, μέλος της διοίκησης του οποίου είναι η υποδιοικήτρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην οποία και υπάγεται το Παίδων Πεντέλης. Για άλλη μια φορά δηλαδή η κυβέρνηση, μεταφέροντας σε ιδιώτες «φιλάνθρωπους χορηγούς» την ευθύνη της παιδικής μέριμνας, τους προσφέρει κάλυψη για να δρουν κατά το δοκούν.
Στην απόφαση του υπουργείου Υγείας αντιδρούν και εκφράζουν τον προβληματισμό τους η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας–Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), τονίζοντας ότι το νοσοκομείο υποβαθμίζεται, προκειμένου να ενσωματωθεί μια ακατάλληλη για παιδιά στεγαστική μονάδα.
Για τη μετατροπή τμήματος του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης σε «δομή φιλοξενίας» παιδιών κατατέθηκε ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, στην οποία αναδεικνύεται ο αντιεπιστημονικός χαρακτήρα της επιλογής αυτής.
Στην ερώτηση περιγράφεται το οξυμένο πρόβλημα που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν τα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία, καθώς παιδιά μεταφέρονται με εισαγγελική εντολή και παραμένουν εκεί –κάποια απ’ αυτά για αρκετούς μήνες– χωρίς να υπάρχει λόγος νοσηλείας, καταλαμβάνοντας παιδιατρικές κλίνες.
Είναι σαφές ότι ο εγκλεισμός σε ένα νοσοκομείο δεν είναι κατάλληλο πλαίσιο για υγιή παιδιά. Οι επιστήμονες επιμένουν ότι μόνο οι κοινοτικά εγκατεστημένες μονάδες, δηλαδή εκτός νοσοκομείου, είναι κατάλληλες για παιδιά. Με αυτό το σκεπτικό, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας την περίοδο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει στη δημιουργία ξενώνα εφήβων, ώστε να διαμένουν εκεί τα παιδιά προσωρινά, έως ότου προωθηθούν σε μόνιμο περιβάλλον. Στη σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Τα παιδιά που φιλοξενούνται στη μονάδα παρακολουθούν σχολικά μαθήματα, κάτι που ήταν αδύνατο όταν έμεναν στο νοσοκομείο, και λαμβάνουν υπηρεσίες απόκτησης δεξιοτήτων και δημιουργικής απασχόλησης. Με τη λειτουργία του ξενώνα αυτού ανακουφίστηκαν σημαντικά τα νοσοκομεία Παίδων και απελευθερώθηκαν κλίνες που είχαν καταληφθεί από τα παιδιά με εισαγγελική εντολή, αλλά καλύφθηκε ταυτόχρονα και η ανάγκη των παιδιών να διαβιούν σε κατάλληλο περιβάλλον στην κοινότητα, με τη βοήθεια έμπειρου και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού.
Η αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεανώ Φωτίου, τονίζει σε σχετική δήλωσή της: «Υπάρχουν σύγχρονες, συμβατές με τις ανάγκες των παιδιών και επιστημονικά αποδεκτές λύσεις στο υπαρκτό πρόβλημα ανήλικων που βρίσκονται σε νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή: Είναι η ταχύρρυθμη ενεργοποίηση του θεσμού της αναδοχής και συγκεκριμένα του εμβληματικού νόμου 4538/18 του ΣΥΡΙΖΑ που η κυβέρνηση, ενώ προσπάθησε να οικειοποιηθεί, ουδέποτε εφάρμοσε πλήρως. Είναι η δημιουργία ξενώνων βραχείας φιλοξενίας εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος. Είναι η αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών διαβίωσης των παιδιών π.χ. σε διαμερίσματα μικρής δυναμικότητας με φροντιστές που προσομοιάζουν σε οικογένεια».

 

Πρόσφατα άρθρα ( Υγεία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet