Κατά την τρίωρη εισήγησή του, ο εισαγγελέας στη δίκη για τη φονικό λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου στις 21 Σεπτεμβρίου του 2018 πρότεινε την ενοχή του κοσμηματοπώλη και του μεσίτη για θανατηφόρα σωματική βλάβη και την απαλλαγή των τεσσάρων αστυνομικών. Δεν μετέτρεπε δηλαδή την κατηγορία σε ανθρωποκτονία για τους δύο πρώτους, για τους οποίους συμπέρανε ότι «έδρασαν απερίσκεπτα» και δεν επέρριψε ευθύνες για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου στους αστυνομικούς που κλήθηκαν στον πεζόδρομο της οδού Γλάδστωνος, όπου άφησε την τελευταία του πνοή, καθώς όπως είπε «ενήργησαν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους». Η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου δήλωσε βγαίνοντας από την αίθουσα «Περιμέναμε την αλλαγή κατηγορίας. Από τις απολογίες τους προέκυψε ότι δεν έχουν μετανοήσει και το μυαλό μου πάει στη λέξη δόλος. Υπήρχε κάτι που τους οδήγησε να συμπεριφερθούν έτσι. Οι αστυνομικοί υπερέβησαν το καθήκον τους και σαν αστυνομία δεν έκαναν τίποτα», ενώ ο πατέρας του αναρωτήθηκε «Υπάρχει βιεντοληπτικό υλικό που τον κλωτσοπατάνε (σ.σ.: εννοεί τους αστυνομικούς). Δεν θα πιστεύουμε ούτε αυτό που βλέπουμε;».

Την ερχόμενη εβδομάδα είναι η σειρά των αγορεύσεων των συνηγόρων. Ωστόσο, η εισαγγελική πρόταση (όπως και η εισαγγελική πρόταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής) αφήνει ένα ανοιχτό τραύμα στην κοινωνία αλλά στέλνει και ένα ηχηρό μήνυμα ατιμωρησίας. Τα βίαια εγκλήματα έχουν αυξηθεί, η ανθρώπινη ζωή έχει απαξιωθεί και υπολογίζεται διαφορετικά ανάλογα με το χρώμα, το φύλο, τη φυλή, το σεξουαλικό προσανατολισμό. Όταν ένα δικαστήριο στέλνει ένα μήνυμα πως ο θάνατος ενός πολίτη έγινε από απερισκεψία, τότε η ανθρώπινη ζωή μπαίνει ξανά στο ζύγι. Όταν ένα δικαστήριο στέλνει ένα μήνυμα πως η αστυνομία μπορεί να ενεργεί παράνομα και να ασκεί υπέρμετρη βία ή να μην συλλέγει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, τότε κανείς πολίτης δεν μπορεί να νιώθει και να είναι ασφαλής.

Η εισαγγελική πρόταση δεν είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί από το δικαστήριο, στο οποίο θα συναποφασίσουν τακτικοί και λαϊκοί δικαστές. Η λαϊκή δικαιοσύνη πρέπει να σηκώσει ανάστημα και να αποφανθεί, δικαιώνοντας τον νεκρό, αλλά στέλνοντας και ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι οι ζωές όλων μετράνε.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet