«Η τέχνη ξεπλένει από την ψυχή τη σκόνη της καθημερινότητας» έλεγε ο Πάμπλο Πικάσο, κι αν πράγματι αυτό ισχύει, είναι ακριβώς αυτή την περίοδο –με τα μεγάλα και πρωτόγνωρα προβλήματα που συμβαίνουν γύρω μας– που χρειάζεται να προσεγγίσουμε, να απολαύσουμε και να στηρίξουμε πολιτιστικούς φορείς και δράσεις. Μία από αυτές, είναι η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Γυναίκα» του Γιώργου Ρόρρη, που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας, ίσως μία από τις σημαντικότερες, κατά το συλλέκτη Σωτήρη Φέλιο, που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη… Μια σειρά παραγόντων, όπως η αξία του καλλιτέχνη, το θέμα που πραγματεύεται η έκθεση –σε μια περίοδο μάλιστα με πολλαπλά θύματα έμφυλης βίας–, το μοναδικής αρχιτεκτονικής κτίριο που στεγάζει την Πινακοθήκη, αλλά και το πάθος των ανθρώπων που, σε αντίξοες συνθήκες, την οργάνωσαν, την κατατάσσουν στα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα, που αξίζουν θαυμασμού.
Στην εικαστική αυτή έκθεση, με 30 έργα από τη συλλογή του Σωτήρη Φέλιου, πρωταγωνιστεί η γυναικεία μορφή σε ποικίλες ηλικιακές φάσεις, στάσεις και στιγμές, όπως πραγματικά είναι χωρίς εξιδανίκευση και ωραιοποίηση. Ο ζωγράφος απεικονίζει τις γυναίκες με αγάπη, με σεβασμό στα σημάδια του χρόνου, τη φθορά, τις ατέλειες, τη δύναμη. «Δεν με ενδιαφέρουν οι μιμητές ζωής, από τους οποίους βρίθει η εποχή μας» ξεκαθαρίζει ο Γιώργος Ρόρρης, ο οποίος, όπως λέει, αποζητά να κατανοήσει τη γυναικεία φύση, να εντρυφήσει στα άδυτα της υπόστασής της και εν τέλει να την εξυμνήσει. Όπως δηλώνει στην Εποχή η επιμελήτρια της έκθεσης, Ροζαλία Αδαμοπούλου, «σε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης, με πολλαπλά τα θύματα της έμφυλης βίας, ανακύπτει σχεδόν επιτακτικά η ανάγκη για μια τέχνη που σέβεται και εξυψώνει τη γυναικεία φύση που προβάλλει τη σύγχρονη Ελληνίδα, την απλή καθημερινή γυναίκα της εποχής, που αγωνίζεται και ζει τη δική της ζωή».
Η έκθεση φιλοξενείται στο ιδανικό περιβάλλον της Δημοτικής Πινακοθήκης, που στεγάζεται στο περιστύλιο των Παλαιών Ανακτόρων της Κέρκυρας (Ανάκτορο Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου), ένα εμβληματικό μνημείο της βρετανικής περιόδου, που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Περιλαμβάνει μια μοναδική συλλογή 1.300 έργων, που αποτυπώνουν την εξέλιξη της τέχνης στην Κέρκυρα και τα Επτάνησα από τον 16ο αιώνα και μετά, με υπογραφές των σπουδαιότερων καλλιτεχνών της εποχής, ενώ στους τρεις εκθεσιακούς χώρους που διαθέτει, τα τελευταία χρόνια έχουν οργανωθεί πλήθος αναδρομικών εκθέσεων, καθώς και περιοδικές εκθέσεις σύγχρονων καλλιτεχνών. Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα παρουσιάζεται η επετειακή έκθεση «Στην ηχώ του Αγώνα» που αποτελεί την κύρια δράση της Πινακοθήκης για το έτος του εθνικού εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
«Η τέχνη πρέπει να είναι κοντά στον άνθρωπο, να προσφέρεται σε όσο το δυνατόν περισσότερους» μας λέει η Βάσω Καββαδία, υπεύθυνη οργάνωσης και συντονισμού των εκθέσεων και των δράσεων, ψυχή της Πινακοθήκης. «Γι’ αυτό πιστεύουμε στην εξωστρέφεια. Δεν περιμένουμε μόνο τους επισκέπτες, αλλά προγραμματίζουμε και υλοποιούμε εκπαιδευτικά προγράμματα –για παιδιά και ενήλικες– και δράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στους εξωτερικούς χώρους της Πινακοθήκης» επισημαίνει, συμπληρώνοντας ότι «σε μια προσπάθεια να βγάλουμε την Πινακοθήκη εκτός των τειχών της, καθιερώσαμε, κάθε καλοκαίρι, να φιλοξενούμε κάποια γλυπτά στον κήπο, ενώ –και αυτό αποτελεί είδηση– εγκρίθηκε ήδη από το υπουργείο Πολιτισμού και βρισκόμαστε στην προετοιμασία, η πρόταση μας για υπαίθριες εκθέσεις. Πρόκειται για μια εικαστική διαδρομή μέσα στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, όπου θα τοποθετηθούν σε συγκεκριμένα σημεία πάνελ –αυτοφωτιζόμενα και φορητά– αρχικά, με αντίγραφα έργων της Πινακοθήκης, με σκοπό, στη συνέχεια, να φιλοξενηθούν εκεί και υπαίθριες εκθέσεις ζωγραφικής νέων καλλιτεχνών.
Την έκθεση «Γυναίκα» θα διαδεχθεί, στα μέσα του καλοκαιριού, η αναδρομική έκθεση της σπουδαίας χαράκτριας Βάσως Κατράκη, η οποία θα περιλαμβάνει αρχειακό υλικό και προσωπικά αντικείμενα από τη συλλογή της κόρης της, έργα από το Μουσείο Κατράκη, καθώς και άλλα που εκτίθενται για πρώτη φορά. Επόμενη δράση η έκθεση φωτογραφίας του γνωστού, Κερκυραίου, φωτογράφου Νίκου Πηλού, οποίος θα παρουσιάσει για πρώτη φορά φωτογραφίες από την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.
Αξίζει να σημειωθεί, και σε αυτό συνίσταται ο μικρός άθλος που επιτελείται στην Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας, ότι όλο αυτό το πολύπλευρο έργο πραγματοποιείται με τα απολύτως, πενιχρά οικονομικά της. Τα έσοδα του φορέα προέρχονται από την ελάχιστη χρηματοδότηση που λαμβάνει από το Δήμο Κέρκυρας –με τα λειτουργικά έξοδα και τις μισθοδοσίες να απορροφούν το μεγαλύτερο ποσό– από τα εισιτήρια και το πωλητήριο. «Έχουμε για όπλο τη θέληση, τη συλλογικότητα που χαρακτηρίζει όλες μας τις δράσεις, αλλά και την αναγνώριση του έργου μας από κατοίκους και επισκέπτες» μας λέει η Βάσω Καββαδία.