Το 1991, και ενώ βρισκόταν στη δεύτερη χρονιά του στους Ντένβερ Νάγκετς, ο Κρις Τζάκσον αποφασίζει να ασπαστεί τον ισλαμισμό και να αλλάξει το όνομά του σε Μαχμούντ Αμπντούλ-Ραούφ. Πέντε χρόνια αργότερα θα συμβεί το περιστατικό που σημάδεψε την καριέρα του. Από την ημέρα που άλλαξε θρήσκευμα, ο Αμπντούλ Ραούφ δεν ήθελε να στέκεται προσοχή στον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ (που ακούγεται πριν από κάθε αγώνα του πρωταθλήματος). Η ομάδα (σε συνεννόηση με τη λίγκα) του είχε επιτρέψει να μένει στα αποδυτήρια, ώστε να μην τιμωρείται, αφού ο κανονισμός του NBA ορίζει ρητά ότι οι παίκτες πρέπει να βρίσκονται σε εμφανή στάση προσοχής κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου (το χέρι στο στήθος και το κεφάλι ψηλά). Σε έναν αγώνα στα μισά της σεζόν του 1996, ο Αμπντούλ-Ραούφ είναι στο γήπεδο, αρνείται να σταθεί προσοχή όρθιος κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και συνεχίζει να κάνει διατάσεις στο παρκέ. Οι αντιδράσεις σε αυτή του την ενέργεια ήταν αλυσιδωτές.

Ο κόσμος της συντηρητικής Αμερικής ξεσηκώθηκε και τα ραδιόφωνα «φιλοξενούσαν» δήθεν απορημένους «φιλάθλους» οι οποίοι ρωτούσαν γιατί το έκανε αυτό. Ο Αμπντούλ-Ραούφ ήταν ξεκάθαρος και υπογράμμισε: «Τα θρησκευτικά μου πιστεύω έρχονται σε αντίθεση με το να σταθώ προσοχή μπροστά στη σημαία των ΗΠΑ, η οποία είναι σύμβολο καταπίεσης κι έχει μακρά ιστορία τυραννίας στην πολιτική της στις ξένες χώρες». Όπως ήταν φυσικό, για την υποκριτική Αμερική, οι αντιδράσεις πήραν μορφή... καταιγίδας. Το NBA τον τιμώρησε την αμέσως επόμενη ημέρα με 30.000 ευρώ πρόστιμο και επ’ αόριστο αποκλεισμό από το πρωτάθλημα με αποκλεισμό άνευ αποδοχών (το συμβόλαιό του τότε ήταν στα 3 εκατομμύρια δολάρια). Όμως, η ποινή κράτησε μόλις μία ημέρα, αφού η πολιτική βαρύτητα του θέματος ήταν μεγάλη, καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που αντέδρασαν λέγοντας ότι η απόφαση έδειχνε να στοχοποιεί μια ολόκληρη θρησκεία. Έτσι δυο μέρες αργότερα η απόφαση άλλαξε και το ΝΒΑ ανακοίνωσε ότι επήλθε συμβιβασμός με τον Μαχμούντ Αμπντούλ-Ραούφ. Ετσι ο παίκτης θα έπρεπε να στέκεται όρθιος, αλλά θα μπορούσε να μην είναι σε θέση προσοχής, να έχει κλειστά τα μάτια και να προσεύχεται. Αυτό έκανε ο Αμπντούλ-Ραούφ από τότε μέχρι και το τέλος της καριέρας του στο NBA. Τα πράγματα όμως δεν ηρέμησαν και ο Αμπντούλ-Ραούφ συνέχισε να αποτελεί «κόκκινο πανί» για κάθε συντηρητικό, «αγριοχρίστιανο» φονταμεταλιστή σχολιαστή στη χώρα της υποκρισίας μόνο και μόνο επειδή θέλησε να έχει ελευθερία έκφρασης σε ένα μέρος όπου και τα ελάχιστα ατομικά δικαιώματα καταπατούνται με χαρακτηριστική ευκολία στον βωμό του «πατριωτισμού». 

 

Εξόριστος, αναζητώντας επαγγελματική στέγη

 

Το ίδιο καλοκαίρι (1996), οι Ντένβερ Νάγκετς τον έστειλαν στους Σακραμέντο Κινγκς για να πάρουν τον Σαρούνας Μαρτσουλιόνις και ένα ντραφτ δεύτερου γύρου σε μια μετεγγραφή που μόνο για αγωνιστικούς λόγους δεν έγινε. Ήταν ξεκάθαρα πλέον «απόβλητος», σε κάθε γήπεδο αποδοκιμαζόταν, ήταν ο «ισλαμιστής τρομοκράτης» του NBA. Στο Σακραμέντο, ο χρόνος συμμετοχής του μειώθηκε αισθητά (από 35 λεπτά σε 27 το 1997 και 17 το 1998), μέχρι που το καλοκαίρι του 1998 αποφάσισε να «μετακομίσει» στην Ευρώπη. Όμως, το «κυνηγητό» δεν θα τελείωνε. Αν και ο ίδιος δεν βρισκόταν καν στην περιοχή, είδε το προς πώληση σπίτι του στη Λουϊζιάνα να καίγεται το 2001 και τα γράμματα ΚΚΚ (η υπογραφή της Κου Κλουξ Κλαν) να είναι γραμμένα με σπρέι στην πόρτα του. Ο Αμπντούλ-Ραούφ είπε ότι ήταν κίνηση φυλετικού και θρησκευτικού εκφοβισμού, αλλά το FBI διαφώνησε και η έρευνα για τους ενόχους δεν ολοκληρώθηκε ποτέ!
Μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, το μουσουλμανικό όνομά του διαγράφηκε από κάθε λίστα ατζέντη, παράγοντα ή κόουτς. «Αυτό ήταν το τέλος. Κατάλαβα ότι ήμασταν ανεπιθύμητοι εκεί. Έπρεπε να φύγουμε», είπε χαρακτηριστικά καθώς πλέον ήταν πάρα πολλές οι απειλές για δολοφονία, χιλιάδες τα γράμματα μίσους, ενώ μέλη της οικογένειας και «φίλοι» του γύρισαν την πλάτη. Η επιστροφή στην Ευρώπη ήταν μονόδρομος.

 

Μακάρι να βοηθήσω έστω ένα παιδί

 

Τον Φεβρουάριο του 2020, το πανεπιστήμιο LSU απέσυρε τη φανέλα του (τότε Κρις Τζάκσον) με το Νο35 και στην τελετή έδωσε το παρών και ο Κόλιν Κάπερνικ. Μετά την αποχώρησή του από το NBA έχτισε ένα μουσουλμανικό τέμενος στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Γκόλφπορτ του Μισισιπή και χειροτονήθηκε ιμάμης. Αυτό που έκανε ήταν να μετατρέψει σε τέμενος ένα άντρο ναρκωτικών της περιοχής, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να κινητοποιήσει τη γειτονιά προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της εγκληματικότητας και του εμπορίου ναρκωτικών. Όπως λέει και ο ίδιος: «Θέλω να ζήσω και να πεθάνω με ήσυχη τη συνείδησή μου και με μια ελεύθερη ψυχή για όσα είπα και έκανα. Αυτό ήταν, είναι και παραμένει το ταξίδι μου». Ο Αμπντούλ-Ραούφ έγραψε ένα κείμενο για ομιλία, με τίτλο «Η μετατροπή του Κρις Τζάκσον», εξιστορώντας πώς μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια, χωρίς πατέρα. Αφηγήθηκε ότι «έδωσα μάχες όμως πολεμήθηκα…Μακάρι με τα λόγια μου να βοηθήσω έστω ένα παιδί να βρει τον δρόμο του και να θυμίσω στα δικά μου παιδιά πώς να μείνουν μακριά από τους μπελάδες».

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet