«Θέλουμε εκλογές. Να φύγει το γρηγορότερο δυνατόν η Μητσοτάκης Α.Ε. Να ανατραπεί η ολιγαρχία του πλούτου και της πολιτικής», δηλώνουν στην Μαυρομματαίων. Δίνουν σκληρές κοινοβουλευτικές μάχες κατά της κυβέρνησης, συμπαρατάσσονται στους κοινωνικούς αγώνες. Περιοδεύουν ασταμάτητα στην επαρχία – Τετάρτη και Πέμπτη ήταν στη Λάρισα και τα Τρίκαλα. Παράλληλα εργάζονται πυρετωδώς για το δεύτερο μέρος του Συνεδρίου τους για τη Στρατηγική, το Όραμα και την Ιδεολογία του ΜέΡΑ25, που θα διεξαχθεί 12 με 15 Μαΐου στην Αθήνα, αποσκοπώντας στην περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση της ανάλυσης και των θέσεων του κόμματος.

Στην κορυφή της αντιπολιτευτικής ατζέντας του Γιάνη Βαρουφάκη βρίσκεται η αισχροκέρδεια στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και η ακρίβεια, που πλήττουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις – ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες. Αναλύει τον ληστρικό τρόπο διαμόρφωσης της χονδρικής και της λιανικής τιμής της ενέργειας στο «χρηματιστήριο – καφενείο των ολιγαρχών». Επίσης, καταγγέλλει απερίφραστα τον πρωθυπουργό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, για την απροθυμία του να προστατέψει την κοινωνία από τα κερδοσκοπικά καρτέλ στην ενέργεια, για την προσπάθειά του να κρυφτεί πίσω από την ολιγωρία των Βρυξελλών να συζητήσει έστω το πρόβλημα και για τη συνειδητή κάλυψη που παρέχει στις εταιρείες διανομής του ρεύματος. Δεν διστάζει μάλιστα να αναφερθεί στους έλληνες ολιγάρχες, όπως τους αποκαλεί, με διευθύνσεις και ονόματα.

Ως προς την ακρίβεια, αυτή «υπήρχε και πριν τον πόλεμο, μεγάλωσε εντός αυτού και μεγαλώνει ακόμα περισσότερο λόγω της αισχροκέρδειας. Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει γιατί ο πληθωρισμός που έρχεται είναι ασύμμετρο μέγεθος και θα διαρκέσει σίγουρα παραπάνω, λόγω του πολέμου. Δεν ανεβαίνουν απλώς οι τιμές όμως, ανεβαίνουν με τρόπο που γίνεται αναδιανομή του πλούτου από τους μη έχοντες, στους έχοντες και κατέχοντες. Αυτό μεγεθύνει η Μητσοτάκης Α.Ε. με σχέδιο και με πρόγραμμα», υπογραμμίζει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Το κόμμα έχει ήδη τεθεί σε εκλογική ετοιμότητα καθώς όλοι ανέμεναν έναν εκλογικό αιφνιδιασμό τον Μάιο. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης προσδιόρισε το χρόνο των εκλογών για την άνοιξη του 2023, η ηγεσία του κόμματος εντείνει την πολιτική και οργανωτική δραστηριότητά της καθώς θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός δεν θα διστάσει να διαψεύσει τον εαυτό του εάν κρίνει ότι αλλιώς τον συμφέρει. «Ο κόσμος όμως εκεί έξω, έτσι κι αλλιώς δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτό. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι ότι δεν βγαίνει και το πώς θα τα βγάλει πέρα, πώς θα βγει η εβδομάδα». Πάντως, οι δημοσκοπικές επιδόσεις του ΜέΡΑ25 κινούνται σταθερά ανάμεσα στο 2 έως και 3,5% στην πρόθεση ψήφου, γεγονός που μάλλον ενισχύει τις προσδοκίες της ηγεσίας του.

Στο δημόσιο διάλογο έχει τεθεί, εδώ και καιρό, η σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Κυριαρχεί, βεβαίως, το ενδιαφέρον για την τοποθέτηση της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ο Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες του 3ου Συνεδρίου του κόμματός του επανήλθε, απευθύνοντας την πρόσκληση σε όλα τα προοδευτικά κόμματα, με συγκεκριμένη ατζέντα διαλόγου πέντε σημείων. Στο πλαίσιο αυτό, αίσθηση προκάλεσε ο χαιρετισμός του εκπροσώπου τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλη Κριθαρίδη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι: «Οι πολιτικές μας διαφωνίες και διαφορές είναι γνωστές. Παρόλα αυτά πολλές φορές σας έχουμε καλέσει σε συμπράξεις, ιδιαίτερα στις πιο σκοτεινές ημέρες των πεπραγμένων της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Παράλληλα όμως, πολλές φορές σας έχουμε θέσει μια σειρά από πολιτικά ζητήματα που απασχολούν πραγματικά και όχι θεωρητικά την κοινωνία εκεί έξω, για τα οποία δυστυχώς συγκεκριμένες απαντήσεις δεν έχουμε λάβει. […] Ίσως αυτό το Συνέδριο σας να είναι μια καλή αρχή για να ξεκαθαρίσετε και την πολιτική σας θέση σε όλα αυτά τα θέματα».

Με τα δεδομένα αυτά, ένας ψύχραιμος παρατηρητής θα μπορούσε να διακρίνει αρκετές πιθανότητες για έναν εποικοδομητικό διάλογο, με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση. Η διαφαινόμενη -και καθυστερημένη- συνεργασία ανάμεσα, τουλάχιστον προς το παρόν, στο ΚΚ Γαλλίας (Φαμπιέν Ρουσέλ) και την Ανυπότακτη Γαλλία (Ζ.Λ. Μελανσόν) ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, ίσως αποτελούν το πιο χρήσιμο παράδειγμα και στα καθ’ ημάς.

 

Μαρίνος Μουζακίτης Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet