Stelios Petrakis Quartet

«Spondi | Σπονδή»

Artway – Τεχνότροπον

 

Με κορυφαίο το πρωτότυπο έργο «Σπονδή», το νέο ομότιτλο άλμπουμ του κρητικού κουαρτέτου του Στέλιου Πετράκη, έρχεται να κατακτήσει απόλυτα, όχι μόνο τους οπαδούς της παραδοσιακής μουσικής, αλλά και τον σύγχρονο σοβαρά υποψιασμένο φιλόμουσο που αναζητά την αλήθεια και το βαθύτερο νόημα του μουσικού μας πολιτισμού. Ο Στέλιος Πετράκης, ένας από τους σπουδαίους δεξιοτέχνες της κρητικής μουσικής, ανήκει στους μουσικούς που συντηρούν, με ταπεινοφροσύνη και σεβασμό, την πίστη πως οι τέλειες αυτές μουσικές φόρμες της παράδοσης, έχουν τις πλαστικές δυνατότητες να ταξιδεύουν από τον δικό τους χρόνο στον δικό μας και φρόντισε, ακριβώς, να φθάσουν σε μας με όλο το ήθος και το ιστορικό τους βάρος.

Παραθέτω την άποψη του ίδιου για το μουσικό υλικό της Σπονδής: «Όσο περνά ο καιρός, τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ πως όλα τα πράγματα που κάνουμε ή πρεσβεύουμε, είναι λίγο ή πολύ, αποτέλεσμα ή συνέπεια όλων των ανθρώπων που πέρασαν από δω και που οι μικρές τους ιστορίες μας έχουν συγκλονίσει, μας έχουν εμπνεύσει, μας έχουν παραδειγματίσει και μας επηρεάζουν συνεχώς, κάθε φορά που θα τις θυμηθούμε. Μικρά και φαινομενικά ασήμαντα γεγονότα από καθημερινούς και άγνωστους ανθρώπους που, χωρίς να το θέλουν, ή και χωρίς να το γνωρίζουν, με μια τους απλή και αυτονόητη κίνηση ή κουβέντα, σε μια στιγμή, μπόρεσαν να αλλάξουν -έστω και λίγο- τον κόσμο αυτό, ως αληθινοί και αφανείς επαναστάτες. Όλα τα κομμάτια στο άλμπουμ αυτό είναι εμπνευσμένα από τέτοιες μικρές, αλλά συγκλονιστικές ιστορίες, είναι η δικιά μου "σπονδή" προς τιμήν τους…».

Στην Σπονδή, το Κρητικό Κουαρτέτο Στέλιος Πετράκης ερμηνεύει παραδοσιακά κομμάτια επιλεγμένα από την πλούσια μουσική τοπογραφία της Κρήτης αλλά και δύο πρωτότυπες συνθέσεις του Στέλιου Πετράκη. Ο καταξιωμένος οργανοπαίκτης, παίζοντας κρητική λύρα και λαούτο, ηγείται αυτού του κουαρτέτου. Το άλμπουμ αρχίζει με την Σπονδή και κλίνει με τον Μαλεβιζιώτικο. Ενδιάμεσα νιώσαμε βαθιά συγκίνηση και αισθητική ομορφιά στις ιστορίες των τραγουδιών όπως των: «Έπεσε το σπίτι», «Στη γκρεμισμένη ντος φωλιά», «Ρόδο τσ αυγής», «Στο Μπαρμαρέσο της Αυλής», «Καλώς ανταμωθήκαμε». Όλα τα κομμάτια είναι προσεκτικά δουλεμένα, με ευφάνταστες ενορχηστρώσεις και αναδεικνύουν τους παραδοσιακούς ρυθμικούς, τους μελωδικούς και τονικούς δρόμους. Ο Στέλιος Πετράκης ξέρει να ενστερνίζεται τις αρετές της παράδοσης και με απαράμιλλη δεξιοτεχνία να τις μεταδίδει.

Στο επιμελημένο ένθετο με κείμενα σε τρεις γλώσσες, υπάρχουν οι λαογραφικές πληροφορίες και, κυρίως, οι αληθινές ιστορίες ανθρώπων που συνοδεύουν το κάθε ένα από τα 12 κομμάτια του άλμπουμ.

Οι συνεργάτες του Στέλιου Πετράκη είναι τρεις σπουδαίοι καλλιτέχνες, νέοι δεξιοτέχνες μουσικοί, ο Δημήτρης Σιδερής στο λαούτο και το τραγούδι, ο Μιχάλης Κονταξάκης στο μαντολίνο και ο χορευτής Νίκος Λεμπέσης, καθώς ο ήχος από τα χορευτικά βήματά του αποτελεί μέρος του υλικού του άλμπουμ.

Συμμετέχουν ο σπουδαίος Βασίλης Σταυρακάκης, γνήσια φωνή της Κρήτης, αναπόσπαστο μέλος και συνέχεια της παράδοσης της και οι διεθνώς καταξιωμένοι σολίστες Bijan Chemirani: zarf, daff, bedir, udu, Xαράλαμπος Παρασκάκης: ασκομαντούρα, Efrén López: Pandero de peñaparda

Ο Στέλιος Πετράκης στο παρόν ηχογράφημα παρουσιάζεται ως συνθέτης, παίζει λύρα - λαούτο - σάζι - κρητικό τσέλο και υπογράφει τις ενορχηστρώσεις και την παραγωγή. Το πολύ καλό ηχητικό αποτέλεσμα οφείλεται στη μίξη – mastering απο τον Efrén López

Το cd κυκλοφορεί στην Ελλάδα από την Artway – Τεχνότροπον. Είναι διαθέσιμο στα δισκοπωλεία «Αεράκης» στην Κρήτη, στον Ιανό και στο Music Corner στην Αθήνα και διαδικτυακά.

Καλή σας ακρόαση.

 

 

Ο συνθέτης, λαουτίστας και πολυοργανίστας Στέλιος Πετράκης γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στη Σητεία της Κρήτης. Σήμερα αποτελεί έναν από τους κυριότερους νέους εκφραστές και ανανεωτές της παραδοσιακής μουσικής, απαριθμώντας οκτώ προσωπικούς δίσκους και πολλές διεθνείς διακρίσεις. Έχει συνεργαστεί σε συναυλίες και ηχογραφήσεις με σημαντικούς μουσικούς προερχομενους από τον χώρο της «μουσικής του κόσμου» (Ross Daly, Efren Lopez, Chemirani), της παραδοσιακής μουσικής (Γιώργη Ξυλούρη, Βασίλη Σταυρακάκη, Χρήστο Τσιαμούλη), με έλληνες μουσικούς και συνθέτες (Χρίστο Λεοντή, Σταμάτη Σπανουδάκη), καθώς και με τον κορυφαίο ισπανό τραγουδιστή Manolo Garcia. Πριν οκτώ χρόνια δημιούργησε το Stelios Petrakis Cretan Quartet, ένα σύγχρονο σχήμα κρητικής μουσικής, το οποίο έχει διαγράψει μια αξιοσημείωτη πορεία στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη, δίδοντας παραστάσεις σε σημαντικότατες αίθουσες και διεθνή φεστιβάλ παγκοσμίως, λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές και βραβεία. Κύριο μέλημα του σχήματος είναι να μπορεί να «συναρπάζει» σε ίδιο βαθμό, τα αμύητα αλλά και τα πιο απαιτητικά και μυημένα ακροατήρια στην Ελλάδα και τον κόσμο. Παρουσιάζει ζωντανά και καλαίσθητα τα σπουδαία κομμάτια της παραδοσιακής κρητικής μουσικής, καθώς και τις νέες κρητικές συνθέσεις του.

Ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο, από την Ινδία και τη Μαλαισία έως τις Ηνωμένες Πολιτείς της Αμερικής, δίδοντας παραστάσεις στα πιο γνωστά φεστιβάλ παγκοσμίως (Womex 13 UK, GlobalFEST 2016 NYC, World Sacred Spirit Festival INDIA 2016, Rainforest World Music Festival 2016 Malaysia, World Sacred Music Festival Marocco 2017 κ.α.), αλλά και σε αίθουσες που θεωρούνται ως «η Μέκκα» των μουσικών του κόσμου, όπως το Theatre de la Ville (Παρισι 2016) και το Carnegie Hall (Νεα Υόρκη 2018).

Διατηρεί στο Ηράκλειο Κρήτης εργαστήρι κατασκευής μουσικών οργάνων όπου φτιάχνει διάφορους τύπους λύρας, λαούτου και saz.

 

Λιάνα Μαλανδρενιώτη Περισσότερα Άρθρα
Tags:
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet