Σ' ένα ακόμη κυβερνητικό φιάσκο μετατρέπεται το ...μεγαλεπήβολο σχέδιο της καθιέρωσης των ηλεκτρονικών εκλογών στα σωματεία εργαζομένων. Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, φρόντισε να νομοθετήσει σχετικά, ωστόσο ...ξέχασε να λάβει γνωμοδότηση από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ως όφειλε. Για την ακρίβεια, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός διατείνεται ότι είναι φιλελεύθερος, έγραψε την Ανεξάρτητη Αρχή στα παλιά του τα παπούτσια.
Την αντιθεσμική αυτή συμπεριφορά ο Χατζηδάκης, βέβαια, θα την βρει μπροστά του, ήδη την βρίσκει. Τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΕΜΔΥΔΑΣ), όσο και η ΟΛΜΕ κατέθεσαν αναφορά στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αξιώνοντας, μεταξύ άλλων, έκδοση προσωρινής διαταγής, με αίτημα την απαγόρευση διενέργειας ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη των συνδικαλιστικών οργάνων.
Θα αναρωτηθεί κάποιος καχύποπτος: μήπως οι συνδικαλιστές δεν επιθυμούν την καθιέρωση των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, επειδή φοβούνται ότι καθ' αυτόν τον τρόπο δεν θα μπορούν να ελέγχουν το αποτέλεσμα; Όχι, είναι η απάντηση. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Με τον τρόπο που ο Χατζηδάκης νομοθέτησε, αλλά και με το σύστημα που παρέδωσε προς χρήση στα σωματεία για τη διενέργεια των ψηφοφοριών, εγκυμονούνται πολύ σοβαροί κίνδυνοι αλλοίωσης του αποτελέσματος.
Άλλωστε, γι' αυτό προσέφυγαν στην Αρχή τα δύο σωματεία. Το σύστημα ΖΕΥΣ της ΕΔΥΤΕ, με το οποίο θα διεξάγονται οι ψηφοφορίες, αντιμετωπίζει πολύ συγκεκριμένα προβλήματα αξιοπιστίας, τα οποία έχουν ήδη εντοπιστεί και καταγγελθεί αρμοδίως.
Οι δημιουργοί του συστήματος έχουν, πρώτα απ' όλα, παραδεχθεί ότι είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο να γίνει ταυτοποίηση χρήστη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των ψηφοφόρων και να αντιστοιχηθεί με την ψήφο τους. Ειδικά στο δημόσιο, στο οποίο οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες θα γίνονται με τη χρήση του υπηρεσιακού e-mail, η πιθανότητα αυτή αυξάνεται, κάτι που προκαλεί πολύ μεγάλα ερωτηματικά για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου.
Επιπλέον, όσοι έχουν χρησιμοποιήσει ήδη το ΖΕΥΣ, έχουν διαπιστώσει ότι μπορούν να ψηφίσουν όσες φορές θέλουν, αρκεί να ακυρώνουν την αμέσως προηγούμενη ψήφο τους. Τουτέστιν, εφόσον ένας εργαζόμενος πιεστεί, για οποιοδήποτε λόγο και από οποιονδήποτε παράγοντα, να αλλάξει την ψήφο του, μπορεί άνετα να το κάνει! Πρόκειται για «προνόμιο» που δεν το έχουν σε καμία περίπτωση όσοι επιλέγουν τον «φυσικό» τρόπο ψηφοφορίας με το παραβάν και την κάλπη.
Τα παραπάνω και πολλά άλλα τέθηκαν στα υπόψιν της Αρχής Προστασίας Δεδομένων σε διαδικτυακή συνάντηση που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ των σωματείων που κατέθεσαν τη σχετική αναφορά και του επικεφαλής της Αρχής, Κωνσταντίνου Μενουδάκου. Κατά τη διάρκεια αυτής της επαφής, μάλιστα, ο κ. Μενουδάκος επιβεβαίωσε ότι ουδέποτε επικοινώνησε μαζί του το υπουργείο Εργασίας για να λάβει γνωμοδότηση όπως κανονικά θα έπρεπε. Τέτοιο σεβασμό έχουν για τις Ανεξάρτητες Αρχές οι άριστοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Επειδή, όμως, οι μάσκες έπεσαν και επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, ο υπουργός Εργασίας, έστω και εκ των υστέρων, θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στην Αρχή και να προτείνει τρόπους με τους οποίους οι δυσλειτουργίες που περιγράφηκαν θα διορθωθούν. Σε διαφορετική περίπτωση, η διάταξη περί ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, οι οποίες, υποτίθεται, ότι θα έφερναν τον παράδεισο της ηλεκτρονικής δημοκρατίας στα συνδικάτα της χώρας, θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.
Για όσους τέλους έχουν την απορία τι ακριβώς συμβαίνει στο εξωτερικό σε ανάλογες περιπτώσεις, να ενημερώσουμε ότι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες με τον τρόπο που οραματίστηκε και νομοθέτησε ο Κωστής Χατζηδάκης, δεν διεξάγονται πουθενά. Στη Γαλλία η εκεί Αρχή Προστασίας Δεδομένων έχει αποφανθεί αρνητικά ήδη από το 2002! Στις ΗΠΑ, στη Μέκκα του καπιταλισμού δηλαδή, εξ αποστάσεως μπορεί να ψηφίσει κανείς μόνο με επιστολική ψήφο, όπως γίνεται εδώ και πολλά χρόνια στις προεδρικές εκλογές. Το γιατί είναι σαφές. Δεν έχει ανακαλυφθεί και πιστοποιηθεί ακόμα το σύστημα που θα εξασφαλίζει απόλυτα και χωρίς ερωτηματικά τη μυστικότητα της ψήφου.
Κοντολογίς: Ο υπουργός Εργασίας συνελήφθη, για μία ακόμη φορά, με τη γίδα στην πλάτη, αλλά προσώρας κάνει τον ανήξερο...