Του Παύλου Κλαυδιανού

Στην κόψη του ξυραφιού ξανά οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές. Η δεύτερη εβδομάδα ήταν, όπως όλα δείχνουν, πιο τραχιά από την προηγούμενη, παρά την παρουσία στην Αθήνα αξιωματούχων, όπως οι κ. Μοσκοβισί και ο Σουλτς, που κατά τεκμήριο θα ανέμενε κανείς να βοηθήσουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Παρά κάποιες χαλαρότερες ή ακόμα και φιλικές τοποθετήσεις, η ουσία των πραγμάτων όχι μόνο δεν άλλαξε αλλά έγινε δυσκολότερη.
Αποτέλεσμα των διαφωνιών που παρέμεναν στο τραπέζι, είναι να μην γίνει το Euroworkingroup της Παρασκευής και να πηγαίνουμε σε ένα Eurogroup αύριο Δευτέρα με αβέβαιη έκβαση. Είναι χαρακτηριστική, απ’ αυτήν την άποψη η δήλωση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκας Μπράιτχαρντ σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της εφαρμογής του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων. Όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα των πλειστηριασμών, αρνήθηκε να απαντήσει σημειώνοντας ότι οι, μόλις οι εκπρόσωποι των θεσμών ολοκληρώσουν την αξιολογηση της εφαρμογής, θα ενημερωθούν σχετικά τα κράτη μέλη, τα οποία και θα αποφασίσουν για την εκταμίευση της δόσης. Η κ. Μπράιτχαρντ ολοκλήρωσε λέγοντας ότι «βλέπουμε το Eurogroup της Δευτέρας ως μια καλή ευκαιρία».

Παλιά μου τέχνη κόσκινο

«Καλή ευκαιρία» αλλά γιατί ακριβώς; Υπάρχουν ικανές ενδείξεις ότι οι δανειστές επανέρχονται – στο μικρό βαθμό που είχαν απομακρυνθεί μετά τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου – σε μια αυστηροποίηση της τακτικής τους, έως και τιμωρητική. Θέτουν νέα ζητήματα συνεχώς στο τραπέζι με πιο χαρακτηριστικό την κατάργηση, ουσιαστικά, της ρύθμιση των 100 δόσεων, εφόσον απαιτούν ακόμα και για καθυστέρηση μιας μέρας να χάνεται εντελώς η ρύθμιση!
Από την ελληνική πλευρά εκπέμπεται μικρή αισιοδοξία για εξεύρεση κοινού τόπου, επισημαίνοντας ότι, αν υπάρχει θέληση, μπορεί, εφόσον προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις το σαββατοκύριακο, μια τηλεδιάσκεψη ακόμη και τη Δευτέρα το πρωί, ως Euroworkingroup, να δώσει το πράσινο φως στο Eurogroup της ίδιας μέρας, να το δούμε αυτό. Διότι είναι φανερό, οι δανειστές έχουν πολιτικά σχέδια που δεν γνωρίζουμε.
Έχει ενδιαφέρον, ακριβώς σ’ αυτό το σημείο, να αναφέρουμε τις διατύπωσεις που χρησιμοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την κοινή συνέντευξη με τον κ. Μοσκοβισί. Επικαλέστηκε την καλή πίστη, αν υπάρχει, στην πλευρά των δανειστών. Εκθέτοντας έναν ξεκάθαρο, όπως είπε, οδικό χάρτη της κυβέρνησης με σταθμούς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Να εξαντλήσουμε τη συζήτηση, συνέχισε, για κάθε εμπόδιο. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, είναι ιδιαίτερη περίπτωση και υπάρχουν πράγματα που γίνονται όταν υπάρχει ύφεση και πράγματα που δεν γίνονται. Αν υπάρχει καλή πίστη, κατέληξε, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη βρεθεί λύση μέχρι τη Δευτέρα.

Στο βάθος το χρέος

Ειδικά για το χρέος, ο Ε. Τσακαλώτος, περισσότερο ως προσπάθεια δέσμευσης των θεσμών παρά ως βεβαιότητα, τόνισε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να δεσμευτούμε πως η συζήτηση θα ξεκινήσει μετά την αξιολόγηση, αλλά πριν τα Χριστούγεννα. Μάλιστα, ενημέρωσε ότι στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει ήδη μια ομάδα που επεξεργάζεται τις ελληνικές θέσεις, χωρίς να περιμένουμε, όπως σημείωσε, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αν υπάρχει καλή πίστη και από τις δύο πλευρές, υπάρχουν πολλές τεχνικές λύσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, κατέληξε.
Ο κ. Μοσκοβισί ήταν αρκετά συγκρατημένος στις διατυπώσεις του (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελ. 10). Και οι δύο πλευρές εργαζόμαστε για να κερδίσουμε, είπε. Όσο για το χρέος, σημείωσε ότι « χτίζουμε βήμα – βήμα ένα success story για την Ελλάδα και την Ευρώπη, διότι δεν υπάρχει διαχωρισμός των δύο». Σε απάντηση σε ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη υπήρξε ακόμα πιο συγκρατημένος, καθώς στην έναρξη της συζήτησης την εξάρτησε όχι μόνο από το τέλος της αξιολόγησης, αλλά και από τα δεδομένα που θα προκύψουν από αυτή.

Σκηνικό Ιουλίου

Υπάρχει καλή πίστη στους εκπροσώπους των δανειστών; Δεν φαίνεται στον ορίζοντα, πάντως, και το σκηνικό θυμίζει αρκετά αυτό του Ιουλίου. Το πιο χαρακτηριστικό σημάδι είναι ο χειρισμός γύρω από την προστασία της πρώτης κατοικίας, θέμα κατεξοχήν κοινωνικό και πολιτικό. Οι εκπρόσωποι των θεσμών ουσιαστικά ζητούν τη μη προστασία της πρώτης κατοικίας δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις, σκοπίμως, ενός ανοιχτού πολέμου πολιτών προς την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστική η πληροφορία που περιλαμβάνει στην ανάλυσή του στο capital.gr ο συνάδελφος Γιάννης Αγγέλης. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι «από την πλευρά της κυβέρνησης ακούγεται – από έγκυρους κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου – ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έχει εκφράσει την άποψη στο περιβάλλον του πως αν ήταν «να πέσει», θα προτιμούσε «να τον ρίξει η Ευρώπη παρά οι διαδηλώσεις στην Αθήνα για τους πλειστηριασμούς...»
Υπάρχουν και οι αναλυτές που την αυξημένη πίεση των δανειστών την αποδίδουν στην πρόθεσή τους να ξεκόψουν μια και καλή στην ελληνική πλευρά ότι το προσφυγικό δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, ως λόγος χαλάρωσης της πολιτικής που έχει συμφωνηθεί και περιλαμβάνει συνεχή αυστηρά προαπαιτούμενα. Ίσως τότε να είναι ένας από τους λίγους,.Ο κύριος, όμως, λόγος είναι πολιτικός και συνολικά θέλει να στείλει το μήνυμα στην Ελληνική πλευρά ότι δεν υπάρχει έδαφος να σταθεί για να μπορεί να θέτει ζητήματα για ένα είδος επαναδιαπραγμάτευσης, Επείγονται, φυσικά, και οι δανειστές ως προς αυτό, διότι ο χρόνος και τα γεγονότα, με πρώτο το προσφυγικό ζήτημα δεν δουλεύει υπέρ τους.
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet