Την ιδέα της δανέζικης κυβέρνησης (με σοσιαλδημοκρατική πλειοψηφία) αποφάσισε να εκμεταλλευτεί και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, δηλαδή να μεταφέρει τους ανεπιθύμητους για τη χώρα του πρόσφυγες στην Ρουάντα, εξαιρουμένων μόνο των Ουκρανών. Μέσω μιας συμφωνίας με την κυβέρνηση της Ρουάντα, που κόστισε 120 εκατομμύρια στερλίνες, δηλαδή κάπου 145 εκατομμύρια ευρώ, η κυβέρνηση Τζόνσον εξασφάλισε ότι η αίτηση ασύλου των εκτοπισμένων θα εξεταστεί στην αφρικανική χώρα. Εάν η αίτηση δεν γίνει δεκτή, οι πρόσφυγες θα επιστραφούν στη χώρα προέλευσής τους. Εάν γίνει δεκτή, θα μπορούν να παραμείνουν στην Ρουάντα, χωρίς να μπορούν να βγουν από τη χώρα και χωρίς, βέβαια, να μπορούν να πλησιάσουν τις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Η πρόφαση γι’ αυτή την απάνθρωπη απόφαση ήταν η τραγωδία των 27 μεταναστών που πνίγηκαν στη Μάγχη πριν από τα Χριστούγεννα του 2021.  Μάλιστα, το Βασιλικό Ναυτικό θα αντικαταστήσει την αστυνομία συνόρων στις περιπολίες κατά των κατατρεγμένων που προσπαθούν να αποβιβασθούν. «Έτσι θα δώσουμε και τη χαριστική βολή στους διακινητές, που μετέτρεψαν τη Μάγχη σε νεκροταφείο», δικαιολογήθηκε ο Τζόνσον.

Οι πρόσφυγες που αποβιβάστηκαν στις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν περίπου 29.000 το προηγούμενο έτος και κάπου 5.000 τους πρώτους μήνες του 2022, σίγουρα αριθμός μικρότερος από τον αντίστοιχο της Ιταλίας ή της Γαλλίας.

Το σοκαριστικό αυτό μέτρο πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, πράγμα που ελπίζουμε ότι δεν θα συμβεί. Ο Μπόρις Τζόνσον υπερασπίστηκε την «ιδέα» του, χρησιμοποιώντας κυνικότατα την εξής φράση: «Ο οίκτος μας μπορεί να μην έχει όρια, αλλά η ικανότητά μας να βοηθήσουμε τους ανθρώπους έχει όρια».

 Η όλη επιχείρηση με την κυβέρνηση της Κιγκάλι διεξήχθη από την Πρίτι Πατέλ, υπουργό Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία δήλωσε ότι είναι «ενθουσιασμένη» με το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον. Αν είχε υιοθετηθεί το ίδιο μέτρο τη δεκαετία του εξήντα, η κυρία Πατέλ, ινδικής καταγωγής, αντί να γεννηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα είχε γεννηθεί στην Ρουάντα, όπου θα είχαν εκτοπισθεί οι γονείς της, οι οποίοι είχαν εισέλθει στη χώρα χωρίς τις τυπικές διαδικασίες.

Σε όσους τού επισήμαναν ότι η Ρουάντα δεν είναι και στην κορυφή του καταλόγου των δημοκρατικών και ασφαλών χωρών και του υπενθύμισαν τη γενοκτονία ενός εκατομμυρίου Τούτσι από τους Χούτου το 1994, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο, με αποδεδειγμένη εμπειρία υποδοχής προσφύγων».

Το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης προκάλεσε την αντίδραση ακόμη και μελών του συντηρητικού κόμματος, καθώς και του Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι, ο οποίος δήλωσε ότι ένα τέτοιο μέτρο είναι «ανήθικο» και «αντίθετο με την κρίση του Θεού».

Εκατόν πενήντα βρετανικές οργανώσεις που ασχολούνται με την υποδοχή και την αρωγή των προσφύγων συνυπέγραψαν επιστολή προς τον Τζόνσον, με την οποία προειδοποιούν ότι αυτό το σχέδιο θα «προκαλέσει τεράστιο πόνο» και «θα αποδειχθεί πιο επικίνδυνο για τους πρόσφυγες».

Σε έγγραφό της, η  Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ δηλώνει ότι είναι «αντίθετη με συμφωνίες που προσπαθούν να μεταφέρουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο σε τρίτες χώρες, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις προστασίας και προδιαγραφές. Αυτές οι συμφωνίες δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να μεταθέτουν τις ευθύνες που αφορούν το άσυλο, καταστρατηγούν τις διεθνείς υποχρεώσεις και είναι αντίθετες με το γράμμα και το πνεύμα της Σύμβασης για το Καθεστώς των Προσφύγων. Οι άνθρωποι που διαφεύγουν από πολέμους και διώξεις χρειάζονται αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση. Δεν θα έπρεπε να έχουν τη μεταχείριση εμπορευμάτων και να μεταφέρονται στο εξωτερικό για την εξέταση της αίτησης ασύλου τους».  

Η άδικη και βάρβαρη απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης υπάρχει φόβος να ανοίξει την όρεξη και άλλων ακροδεξιών ηγετών, όπως του ούγγρου Ορμπάν και του ιταλού Ματέο Σαλβίνι, καθώς και των Αδελφών της Ιταλίας, οι οποίοι ήδη εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους μέσω του βουλευτή τους Εντμόντο Τσιριέλι.

Ας ελπίσουμε ότι οι αντιδράσεις θα σταματήσουν αυτή την άκρως επικίνδυνη τροπή. Οι άνθρωποι δεν είναι εμπορεύματα, ούτε αντικείμενα από τα οποία οι χώρες να μπορούν να επιλέξουν ποια θα κρατήσουν και ποια θα πετάξουν.

Τόνια Τσίτσοβιτς Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet