Στις 7 Απριλίου, ένα μήνα σχεδόν από το σχηματισμό της κυβέρνησης, ο Γκ. Μπόριτς και ο υπουργός Οικονομίας Μ. Μαρσέλ παρουσίασαν αναλυτικά ένα «συμπεριληπτικό πρόγραμμα ανάκαμψης της οικονομίας και της κοινωνίας» ύψους 3,7 δισ. δολαρίων, το «Η Χιλή Στηρίζει».
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 21 μέτρα και στη διαμόρφωσή του έχει ληφθεί υπόψη ο προϋπολογισμός του 2022 και οι πρόσφατες προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας για ρυθμό μεγέθυνσης 1-2% το 2022 (χαμηλότερος από προηγούμενη πρόβλεψη), μέσο ετήσιο πληθωρισμό περίπου 10% και ενδεχόμενη ύφεση το 2023.
Από το συνολικό ποσό, 1.386 εκατ. δολάρια θα διατεθούν για τη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας και στήριξης των πλέον πληγέντων από την κρίση οικονομικών δραστηριοτήτων του πληθυσμού, 1.340 εκατ. δολάρια σε ευάλωτες οικονομικά οικογένειες και 1 δισ. δολάρια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης χρονική επέκταση κατά τέσσερις μήνες (μέχρι το τέλος του 2022) του «οικογενειακού επιδόματος άμεσης ανάγκης» (με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους 18-24 ετών, στις γυναίκες, στα άτομα πάνω από 55 χρονών και στα ΑΜΕΑ), την αύξηση των υποτροφιών για δωρεάν σίτιση φοιτητών-τριών της ανώτερης εκπαίδευσης και τη διεύρυνση κατά δύο χρόνια του χρόνου επιδότησης των εργαζόμενων μητέρων που δεν έχουν δικαίωμα σε βρεφονηπιακό σταθμό (161 δολάρια το μήνα για κάθε παιδί μέχρι 4 ετών αντί μέχρι 2 ετών που ισχύει).
Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση μελετά τον έλεγχο της τιμής των καυσίμων –αέριο, πετρέλαιο και βενζίνη- και το πάγωμα των τιμών στις δημόσιες συγκοινωνίες σε όλη τη χώρα για τους επόμενους μήνες του 2022.
Ο Γκ. Μπόριτς, εξάλλου, επανέλαβε τη δέσμευσή του για αύξηση του κατώτερου μισθού σε 500 δολάρια (400.000 πέσος) από 429 που είναι σήμερα για τους 18 - 65 χρονών και 262 δολάρια για τους 16-18 χρονών και μεγαλύτερους των 65. Λίγες ημέρες αργότερα (18/4), η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, με το οποίο συμφωνούν και οι εργαζόμενοι-ες,
Ανάληψη Συνταξιοδοτικών Αποταμιεύσεων
Καταρχάς, το ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα προβλέπει την καθολική ανάληψη του 10% του «ατομικού λογαριασμού της σύνταξης» μετά από απόφαση της Βουλής. Από την έναρξη της πανδημίας έχουν πραγματοποιηθεί τρεις «αναλήψεις» (κυβέρνηση Πινέιρα) που εκτός από την υπονόμευση του συστήματος δημιούργησαν, μεταξύ άλλων, μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού. Με αυτό περίπου το σκεπτικό, η αριστερά καταψήφιζε σταθερά αυτές τις προτάσεις.
Η πρόταση της κυβέρνησης για τέταρτη καθολική δυνητικά «ανάληψη», προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στην οικονομία και ταυτόχρονα να στηριχτούν οι υπερχρεωμένοι άνθρωποι, έθετε περιορισμούς στο ύψος του ποσού και στη χρήση: πληρωμή δανείων, αγορά πρώτης κατοικίας, διατροφή.
Εν τούτοις, και οι δύο προτάσεις, δηλαδή 4η «ανάληψη» με και χωρίς περιορισμούς καταψηφίστηκαν σε κλίμα έντασης στη Βουλή, ενώ δημιούργησε προβλήματα τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε ορισμένα κόμματα.
Λίγες ώρες αργότερα δηλώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό ότι το πιο επείγον ζήτημα είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και θα επισπευθεί η παρουσίασή της (γ’ τρίμηνο 2022).
Η Χιλή των μεγάλων ανισοτήτων που η πανδημία τις διεύρυνε (δείκτης Gini 44,90 το 2020) έχει ανάγκη από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που δεσμεύτηκε να κάνει σταδιακά η κυβέρνηση Μπόριτς. Τα προγράμματα στήριξης είναι απαραίτητες ανάσες, αλλά δεν αρκούν για ουσιαστική μείωση των ανισοτήτων. Και ας μη ξεχνάμε ότι η νέα ακροδεξιά πήρε 44% στο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών και ότι βυσσοδομεί κατά της Συνταγματικής Επιτροπής.