Μέσα σε ένα πολυδιασπασμένο πολιτικό σκηνικό και με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η Αριστερά (Levica) είναι κοντά στο 8%, και πως είναι πολύ πιθανός ο σχηματισμός μιας κεντροαριστερής κυβέρνησης, γίνονται την Κυριακή οι εκλογές στη Σλοβενία. Ο Άλεμ Μακσούτι, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνας,  μιλάει στην «Εποχή» για την κοινωνική αγανάκτηση που υπάρχει απέναντι στην πολιτική του υπερσυντηρητικού, σλοβένου πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα, το προεκλογικό κλίμα, και τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας.

 

 

 

Πώς βλέπεις τα πράγματα ενόψει των εκλογών της Κυριακής; Ποια είναι τα διλλήματα που αναδύονται;

Αυτές οι εκλογές αποτελούν σημείο καμπής για την Σλοβενία. Οι πολίτες θα αποφασίσουν για το αν θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση ή αν θα συνεχίσει ο αυταρχισμός, που προσωποποιείται στον συνασπισμό της κυβερνώσας μειοψηφίας. Σε μόλις δύο χρόνια διακυβέρνησης η κυβέρνηση του Γιάνεζ Γιάνσα κατάφερε να διαλύσει πολλούς κρατικούς θεσμούς, να καταστρέψει την εικόνα του κοινοβουλίου και να διαλύσει τα ανεξάρτητα δημόσια μέσα ενημέρωσης. Αυτές οι εκλογές είναι μια ευκαιρία για τους πολίτες να πουν ξεκάθαρα ένα όχι σε αυτή την πολιτική, να επιλέξουν μια εναλλακτική λύση, και να δώσουν στην αντιπολίτευση την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

 

Πώς είναι το πολιτικό σκηνικό πηγαίνοντας προς την τελική ευθεία;

Με μια λέξη: ξεκάθαρο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα είναι οι νικητές των εκλογών, και αυτό επιβεβαιώνεται σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Το κυβερνητικό SDS (σημ: αναφέρεται στο εθνικιστικό και λαϊκιστικό κόμμα του Γιάνεζ Γιάνσα) περνά στην αντιπολίτευση, και ορισμένα από τα μικρότερα κυβερνητικά κόμματα δεν θα περάσουν καθόλου το κατώφλι του κοινοβουλίου. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση που θα είναι η αντίθεση στην πολιτική του Γιάνσα. Η Σλοβενία απομακρύνεται από τον δεξιό λαϊκισμό, και η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της επίλυσης μιας λανθασμένης πολιτικής δύο ετών που έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στη χώρα. Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε ότι στα μέσα ενημέρωσης υπάρχει μεγάλος βαθμός έντασης, καθώς μέσα από τα φιλικά προσκείμενα προς αυτήν ΜΜΕ η κυβερνητική πλευρά προσπαθεί να δημιουργήσει ένα σύστημα παράλληλης πραγματικότητας, το οποίο όμως οι περισσότεροι πολίτες δεν πιστεύουν πλέον. Από την πλευρά της κυβέρνησης, βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκστρατεία στα πρότυπα τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έβλεπε τους οπαδούς του σαν στυλοβάτες ενός βαθέος κράτους.

 

Ποια τα σημαντικότερα θέματα που κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο προεκλογικά;

Η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε περισσότερο από το ζήτημα της ασφάλειας που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η μεταρρύθμιση της δημόσιας υγείας, η οποία αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση εν αναμονή της επόμενης κυβέρνησης. Όσον αφορά την εκστρατεία για τον COVID και στα αποτελέσματα του έργου της σημερινής κυβέρνησης, η οποία έχει χάσει εντελώς τη μάχη με τον κορονοϊό, αφιερώθηκε πολύ λίγος χρόνος. Νομίζω ότι εδώ η αντιπολίτευση υπήρξε κάπως αδέξια στην επικοινωνιακή ανάδειξη των λαθών της κυβέρνησης, που θα την καλούσε να λογοδοτήσει για την αποτυχημένη πολιτική της στην καταπολέμηση της πανδημίας. Σημαντικά θέματα επίσης στην ημερήσια διάταξη είναι η καταπάτηση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και οι κυβερνητικές κυρώσεις για τους πολίτες που ​διαδηλώνουν μπροστά από το κοινοβούλιο κάθε Παρασκευή, διαμαρτυρόμενοι για την αυταρχική πολιτική του Γιάνσα (σημ: οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν το 2020 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα). Εδώ να αναφέρω ότι η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Εσωτερικών και του διευθυντή της αστυνομίας, χρησιμοποιεί για δικούς της σκοπούς τους κρατικούς φορείς προκείμενου να αντιμετωπίσει όλους όσους είναι επικριτικοί προς αυτήν. Και αυτό νομίζω ότι έπρεπε να συζητηθεί πολύ περισσότερο.

 

Μιλώντας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, θέλω να μας πεις και ποιες είναι οι θέσεις των πολιτικών κομμάτων.

Όλα τα πολιτικά κόμματα στην Σλοβενία καταδικάζουν την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Φυσικά ο Γιάνσα, ως παλιός κομμουνιστής, το βλέπει αυτό ως προβληματικό, και θέλει να συνδέσει μέρος της αντιπολίτευσης με τον κομμουνισμό, ο οποίος υποτίθεται ότι αντικατοπτρίζεται στην Ρωσία υπό την ηγεσία του Πούτιν. Αυτό είναι ένα κραυγαλέο ψέμα, που οι περισσότεροι Σλοβένοι δεν το πιστεύουν. Με την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο ο Γιάνσα θέλησε να δείξει πόσο μεγάλος ήρωας είναι, σε αντίθεση με την αντιπολίτευση. Όλο αυτό το διάστημα χρησιμοποιεί τον πόλεμο στην Ουκρανία σε καθημερινή βάση για εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς, και η πολιτική του βασίζεται στη σχέση μεταξύ νικητών και ηττημένων, με τον ίδιο να επιδιώκει να είναι πάντα με τους πρώτους, φυσικά. Θεωρεί τον εαυτό του ως ανώτερο και ως τον πιο έξυπνο πολιτικό, που θα μπορούσε να αποσοβήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ο ίδιος αν τον λάμβαναν υπόψη το ΝΑΤΟ και οι παγκόσμιοι ηγέτες. Όμως όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, ο πόλεμος γίνεται λιγότερο κυρίαρχο θέμα στον δημόσιο λόγο και στα μέσα ενημέρωσης. Αυτό το κατάλαβε ο Γιάνσα και άλλαξε στρατηγική τις τελευταίες ημέρες. Αντί να είναι ένας μεγάλος πολιτικός που επικοινωνεί μόνο με τους ισχυρούς της γης, όπως ο ίδιος έλεγε, τώρα προσπαθεί να πάρει μέρος σε τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις, προκαλεί τους αντιπάλους του, και παραμένει προσβλητικός. Η εκλογική αναμέτρηση επιστρέφει στο εθνικό πλαίσιο, με τα θέματα να είναι τα προβλήματα της κληρονομιάς από τη διακυβέρνηση του Γιάνσα. Όμως η κατάσταση είναι τέτοια που ότι κάνει ο Γιάνσα προκαλεί δυσαρέσκεια στους πολίτες. Στο τέλος, φυσικά, θα χάσει τις εκλογές.

 

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση;

Η κανονικότητα/ομαλοποίηση. Αυτό περιλαμβάνει αλλαγές σε πρόσωπα και μια εκκαθάριση που θα απομακρύνει πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι διορίστηκαν από την κυβέρνηση Γιάνσα ή το SDS, από τις θέσεις που έχουν. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η τρύπα που υπάρχει στον προϋπολογισμό. Στα δύο χρόνια της κρίσης, η κυβέρνηση δανείστηκε χωρίς περιορισμούς από το κράτος και ξόδεψε χρήματα για τους διάφορους μηχανισμούς κρατικού παρεμβατισμού με τους οποίους προσπάθησε να συντηρήσει την οικονομία, ελπίζοντας παράλληλα ότι θα αγοράσει ψηφοφόρους με αυτόν τον τρόπο. Ήρθε η ώρα να πληρωθούν οι λογαριασμοί. Αυτή θα είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για τη μελλοντική κυβέρνηση, καθώς η κυβέρνηση Γιάνσα μάς αποχαιρετά με τις μεγάλες δαπάνες που έκανε και με τη ανικανότητά της να χειριστεί τα δημόσια οικονομικά. Θα χρειαστεί επίσης να εργαστούμε για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική. Ο Γιάνσα και η κυβέρνησή του έχουν διακόψει εντελώς τους δεσμούς τους με την κοινωνία των πολιτών. Κατέστρεψαν τα δημόσια ΜΜΕ, έβρισαν τους αντιπάλους τους, και ταπείνωσαν τους πολίτες για περισσότερα από δύο χρόνια. Ο κόσμος δικαίως απαιτεί κάποιες απαντήσεις. Εκτός από τους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, θα απαιτηθούν και ορισμένες συμβολικές ενέργειες. Όπως, για παράδειγμα, η τιμωρία ορισμένων θεσμών και μέσων που ανήκουν στο SDS, που προσβάλλουν ξεδιάντροπα την αντιπολίτευση, τα μέσα ενημέρωσης, και τους απλούς πολίτες. Μόνο έτσι μπορεί η αντιπολίτευση να αποκτήσει νομιμότητα, η οποία θα αποτελέσει τη βάση και για μελλοντικές εκλογές. Θα πρέπει επίσης να αναφέρω, ότι το φθινόπωρο μας περιμένουν οι προεδρικές και οι τοπικές εκλογές. Αν και τα πολιτικά κόμματα θα είναι κουρασμένα, αναμένονται πολλά από αυτά και σε αυτή την περίπτωση. Ως υποστηρικτής της πολιτικής του Γιάνεζ Γιάνσα, ο σημερινός πρόεδρος Μπόρουτ Πάχορ έχει απογοητεύσει την πλειοψηφία των πολιτών. Ως εκ τούτου, ο κόσμος περιμένει έναν νέο διαφορετικό πρόεδρο, που θα είναι η αντίθεση με ό,τι εκπροσωπεί ο Πάχορ. Και θα ήταν καλό ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός να κατέβει με έναν κοινό υποψήφιο.

 

Δημήτρης Γκιβίσης Περισσότερα Άρθρα
Tags:
Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet