Την εργατική Πρωτομαγιά ήταν ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει τη “γεναία” αύξηση του κατώτατου μισθού, για την οποία μας προετοιμάζει μήνες. Τελικά η πίεση δεν του επέτρεψε να παραμείνει στους συμβολισμούς, καθώς το Πάσχα ήρθε να ροκανίσει είτε το δώρο -για όποιους το παίρνουν- είτε την “επιταγή ακρίβειας” -για όσους τη δικαιούνται. Έτσι, επίσπευσε την πανηγυρική αναγγελία της αύξησης του κατώτατου μισθού, ώστε να μπορέσει να ευχηθεί “Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση”. Πενήντα ευρώ αύξηση σε όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και τριανταένα ευρώ σε όσους παίρνουν επίδομα ανεργίας, μπορούν να φέρουν την ανάταση;
Ο Κ. Μητσοτάκης διευκρίνησε πως η πρωτοβουλία αυτή -να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης, μετά το ξέσπασμα απανωτών κρίσεων και μετά τη θέσπιση αντεργατικών νόμων, με κρισιμότερο την κατάργηση του 8ώρου και των συλλογικών συμβάσεων- “αγγίζει τα απώτατα όρια της οικονομίας”. Ελπίζει δε -έγινε φανερό- πως τα πενήντα ευρώ θα εισπραχθούν από τους πολίτες ως “απέναντι σε κάθε δυσκολία, είμαι στο πλευρό σας”. Το γεγονός όμως ότι αναγκάστηκε η κυβέρνηση να επισπεύσει κατά δέκα μέρες την πανηγυρική εξαγγελία, κάθε άλλο παρά μπορεί να καλύψει το πέπλο ανησυχίας, οργής και απογοήτευσης που την έχει σκεπάσει.
Πλήρης εγκατάλειψη
Η αύξηση του κατώτατου μισθού εμφανίζεται σωρευτικά στο 9,7%. Όπως τονίστηκε από την τεκμηρίωση που διένειμε το Μαξίμου “υπερκαλύπτει την αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος τον Μάρτιο ήταν 8,9%”. Οι οικονομικές ειδήσεις την εβδομάδα που μας πέρασε αν διαβαστούν και αυτές “σωρευτικά”, μεταφέρουν μια άλλη εικόνα από το “γνοιάξιμο” που επιχειρέι η κυβέρνηση να χτίσει. Υπερισχύει η εικόνα της πλήρους εγκατάλειψης στην αισχροκέρδεια, την ασυδοσία, την ακρίβεια, την αυθαιρεσία. Πρώτον, η πλατφρόμα επιδότησης καυσίμων πάει από αναβολή σε αναβολή, ενώ η αύξηση βενζίνης δεν έχει τελειωμό. Τις μέρες δε του Πάσχα επιβάρυνε και τις όποιες διακοπές επέλεγε κάποιος να κάνει, αφού είναι οι πρώτες διακοπές μετά από δύο χρόνια πανδημίας και περιοριστικών μέτρων. Με βάση στοιχεία του ΙΝΚΑ τα κόστη μεταφοράς είναι ιδιαίτερα ανεβασμένα, τουλάχιστον κατά 20%. Δεύτερον, το ΔΝΤ εκτιμά στην έκθεσή του ότι οι πληγές από τον πόλεμο θα είναι πολύ μεγαλύτερες σε χώρες με περιορισμένα δημοσιονομικά μέσα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ελληνικό εξωτερικό ισοζύγιο που αναμένεται να παραμείνει έντονα ελλειματικό και λόγω των υψηλών τιμών εισαγωγών καυσίμων. Τρίτον, το πασχαλινό τραπέζι θα είναι φέτος ακριβότερο κατά 15 με 20%, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλο. Τέταρτον, σύμφωνα με το Βαρόμετρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης το 25% των νοικοκυριών στο νομό Θεσσαλονίκης θεωρεί δυσβάσταχτους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και το 65% τους θεωρεί υψηλούς και δηλώνει δυσκολία στην αποπληρωμή τους. Πέμπτον, έρχονται και νέες ανατιμήσεις. Ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο του 2022 σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2021 παρουσίασε αύξηση 27,2%. Έκτον, αυξήσεις έως και 30% σημειώνονται στα ενοίκια και στις τιμές πώλησης των σπιτιών. Τα πενήντα ευρώ, λοιπόν, γίνονται καπνός μέχρι να ψελλίσεις την πρόταση “είμαστε στο πλευρό σας”, πόσω μάλλον να την νιώσεις.
Μεγάλη Παραίτηση με φόρα
Και ύστερα είναι και η “Μεγάλη Παραίτηση” (Great Resignation)* που σαρώνει την Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν το εντοπίζει καν ως ζήτημα. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα με περισσό θράσος αναφέρθηκε σε “επαγγελματίες ανέργους” και σε ελλείψεις εργαζομένων με ειδικά προσόντα -ανάφερε δε τον κλάδο του τουρισμού.
Ενώ άνοιξε επίσημα η σεζόν με τις διακοπές του Πάσχα, στον τουρισμό έχουν μείνει 50.000 θέσεις εργασίας κενές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ν. Αττικής. Γιώργο Στεφανάκη “δεν έχει νόημα να δουλεύεις εφτά μέρες σερί την εβδομάδα για να βγάλεις 9.000 ευρώ το χρόνο”. Ο πρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό Γιώργος Χότζογλου δήλωσε πως “αναζητούν προσωπικό για το καλοκαίρι, 10-12 ώρες την ημέρα εργασία, με μισθό στα 700 ευρώ”.
Σύμφωνα με έρευνα του PeopleCert , με επιστημονική επιμέλεια του Οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα δηλώνουν δυσαρεστημένοι από το εργασιακό τους περιβάλλον σε ποσοστό 60%. Την ίδια στιγμή, ένας στους τέσσερις σκέφτεται να παραιτηθεί μέσα σε διάστημα ενός έτους. Ως κύριοι λόγοι παραίτησης αναφέρονται οι μη ικανοποιητικές απολαβές (49%) η υπερβολική κούραση (28%) και η πίεση-στρες (24%). Ακόμα ως λόγοι αναφέρονται η έλλειψη αναβάθμισης των γνώσεων-δεξιοτήτων (25%) και η μη ικανοποιητική επαγγελματική εξέλιξη (33%), οι οποίοι σχετίζονται με τις καλύτερες απολαβές.
Χωρίς ρεύμα
Σε αυτό το κλίμα, πώς να νιώσει τις “άγιες τούτες μέρες” ο πολίτης μια αγαλίαση, όταν ανοίγει τον λογαριασμό της ΔΕΗ; Πάνω από 65% αυξήθηκαν οι οφειλές προς την ΔΕΗ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Γιώργο Αδαμίδη, ο οποίος προειδοποιεί για διακοπές ρεύματος. Μάλιστα, η Ελλάδα αναδείχθηκε για πολλοστή φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ακρίβεια στο ρεύμα και η ΔΕΗ εκδίδει ντροπιαστική επιστολή με την μαθηματική εξίσωση που υπολογίζει την ρήτρα αναπροσαρμογής, που είναι δύσκολη ακόμα και για τελειόφοιτο του Μαθηματικού να την κατανοήσει. Όπως φαίνεται και εδώ η κυβέρνηση σηκώνει τα χέρια ψηλά και ελπίζει σε “ευρωπαϊκή λύση”, ενώ τη λούζει κρύος ιδρώτας για ενδεχόμενο νέο κύμα “Δεν Πληρώνω”. Ήδη ετοιμάζεται συλλογική αγωγή για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, και πρόσφατη απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών δίνει νομικό πάτημα στις προσφυγές. Συγκεκριμένα το δικαστήριο εμπόδισε τη διακοπή ρεύματος σε επιχείρηση στην Αλεξανδρόυπολη, η οποία δεν είχε πληρώσει το υπέρογκο ποσό της ρήτρας, καθώς αμφισβητεί τη νομιμότητα της χρέωσης.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις ανακοινώσεις τους για την αύξηση του κατώτατου μισθού προειδοποιούν για τις αντιδράσεις και τις νέες διεκδικήσεις. “Ο μισθός επί Μητσοτάκη δεν φθάνει ούτε για τους λογαριασμούς του ρέυματος... Η αύξηση έχει εξανεμιστεί από τις πρωτοφανείς συνθήκες της ακρίβειας και εν τέλει καλύπτει ελάχιστο μέρος της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων” σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. “Η αύξηση είναι περίπου 7% όταν ο πληθωρισμός τρέχει με ποσοστό πάνω από 8% ... Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ο αγώνας για υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης”, υπογραμμίζεται από το ΚΚΕ. “Νέα προσβολή στους χαμηλόμισθους” χαρακτηρίζει την κίνηση το ΜΕΡΑ25 που ζητά αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου και κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας. “Ο εισαγωγικός μισθός πρέπει να επανέλθει στα 751 ευρώ και μετά να ισχύσουν οι ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις” τονίζει το ΚΙΝΑΛ.
Μέρες κατάνυξης, περισυλλογής και ανάτασης χαρακτηρίζονται πάντα οι μέρες του Πάσχα. Για την κυβέρνηση αποδείχθηκαν (ξανά) μέρες οίησης. Η αλαζονεία που επιδεικνύει, παρότι δεν δικαιολογείται πια ούτε από τις δημοσκοπήσεις, δεν μπορεί να φέρει την ανάσταση που επιδιώκει. Η Εργατική Πρωτομαγιά θα είναι ενδεχομένως ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα αποκαθήλωσης.
*Φαινόμενο που παρατηρήθηκε από τον Μάιο του 2021 στις ΗΠΑ και εξαπλώνεται διεθνώς. Πρόκειται για ένα κύμα μαζικών παραιτήσεων από τις λεγόμενες “σκατοδουλειές”, την υποαμειβόμενη δηλαδή εργασία τους, χωρίς προοπτική, που στερεί από τους εργαζόμενους το δικαίωμα σε μια ποιοτική ζωή, με ελεύθερο χρόνο και χωρίς στρες.