Η προεδρική εκλογή λειτούργησε σαν παρένθεση στις εργατικές κινητοποιήσεις. Αγωνιστήκατε για το «όχι» στην Λεπέν. Πάμε τώρα για το δεύτερο γύρο; Κινητοποιήσεις στους δρόμους;

Δεν υπήρξε καμία παρένθεση στις διεκδικήσεις. Όλο το διάστημα, και μεταξύ των δύο γύρων, οι εργατικές κινητοποιήσεις για αυξήσεις μισθών συνεχίζονταν. Τώρα θα πρέπει να επεκταθούν. 

 

Οι κινητοποιήσεις τι μορφή πρόκειται να πάρουν το επόμενο διάστημα, στον εορτασμό της 1ηςΜάη; Θα υπάρξει αυτό που λέμε «τέταρτος γύρος» μετά τις βουλευτικές εκλογές (12-19 Ιουνίου);

Υπάρχουν οι κινητοποιήσεις σε επιμέρους επιχειρήσεις, αλλά υπάρχουν και τα ζητήματα που τίθενται σε εθνικό επίπεδο, κυρίως το ζήτημα των μισθών που ισχύει για όλους τους μισθωτούς. Η αύξηση του 2,6% στον κατώτατο μισθό, που θα ισχύσει από την 1η Μάη δεν είναι πραγματική, διότι πρόκειται για μια «αυτόματη» προσαρμογή που προκύπτει από την αύξηση του πληθωρισμού και εξαϋλώνεται από αυτή. Συνεπώς, θα ξανασυναντηθούμε στον δρόμο με μια μεγάλη πλειοψηφία χαμηλόμισθων από διαφορετικούς κλάδους με φόντο τον κατώτατο μισθό, από τους οποίους χρειάζεται να δοθεί μια δυνατή απάντηση. Αυτό που εμείς έχουμε προτείνει εδώ και μήνες είναι ότι δεν υπάρχει ανάγκη διαπραγμάτευσης για την αύξηση του χαμηλών μισθολογίων. Από τη στιγμή που αυξάνεται ο κατώτατος, να συμπαρασύρει και όλα τα χαμηλά μισθολόγια και στη συνέχεια μπορούμε να διαπραγματευτούμε τις αυξήσεις των ανώτερων μισθών, αφού υπάρχουν τομείς στους οποίους συναντάμε τέσσερα και πέντε διαφορετικά επίπεδα μισθολογίων. H απάντηση που είχαμε πάρει από τον πρόεδρο και την κυβέρνηση, είναι ότι αυτό δεν είναι δυνατό, διότι οι παροχές έχουν όρια από τη στιγμή που αγγίζουν το πορτοφόλι του μεγάλου κεφαλαίου.

 

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα είναι οι συντάξεις. Η Λεπέν υποστήριξε το όριο ηλικίας στα 62 έτη, ενώ για πολύ καιρό μιλούσε για τα 60, ενώ ο Μακρόν το τοποθετεί στα 65. Είναι παράδοξο πολιτικά να υποστηρίζετε εσείς τον Μακρόν.

Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουμε πολιτικά ούτε τη μία ούτε την άλλη πλευρά, αντίθετα και οι δύο σφετερίζονται αιτήματα και προβληματισμούς των εργαζομένων. Η σύνταξη στα 65 είναι ένα κοινωνικό σκάνδαλο. Πότε θα μπουν στην εργασία οι χιλιάδες νέοι, οι άνεργοι, το πρεκαριάτο; Και το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι πώς θα χρηματοδοτηθεί η κοινωνική ασφάλιση και η σύνταξη, όταν δεν συμμετέχουν οι μεγάλες εταιρείες, οι μεγάλοι εργοδότες; Γιατί οι εισφορές εργοδοτών – εργαζομένων είναι που χρηματοδοτούν την κοινωνική ασφάλιση και οι μεγάλοι εργοδότες προτιμούν να αυξάνουν τα κέρδη τους μη συμμετέχοντας στην ασφάλιση.

 

Ο Μακρόν, ωστόσο, μετά την εκλογή του ανήγγειλε ότι τώρα είναι η ώρα της συνεργασίας όλων στη διαβούλευση και στις αποφάσεις.

Δεν μας είπε κάτι καινούργιο. Η διαβούλευση δεν είναι ένα μνημείο στο οποίο αναφερόμαστε κάθε τόσο. Δεν σημαίνει ότι συζητάς για δέκα - δεκαπέντε λεπτά και μετά λες στους συνομιλητές σου ότι θα περάσω το νόμο που θέλω με χρήση του άρθρου 49, παράγραφος 3 (ΣτΜ: διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα νομοθέτησης χωρίς την ψήφο της Βουλής).

Πάντως όταν ερωτήθηκε ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ συγκεκριμένα αν μπορεί να δεσμευτεί ότι δεν θα κάνει χρήση του 49.3, είπε καθαρά ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί.

Μάλιστα, αλλά αυτό είναι το αντίθετο της διαβούλευσης και του διαλόγου, είναι χρήση βίας. Όλα τα όμορφα λόγια που κατά καιρούς λέγονται βρίσκουν την απάντησή τους σε αυτή τη δήλωση του υπουργού Οικονομίας.

 

Θα καταφέρετε να κάνετε μια μεγάλη κινητοποίηση την Κυριακή;

Δίνουμε τη μέγιστη σημασία σ’ αυτό το «ραντεβού». Όλος ο κόσμος της εργασίας, οι ενεργοί, οι νέοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι να πούμε όλοι μαζί, τώρα που τελείωσε και ο δεύτερος γύρος: «Βαρεθήκαμε τα ωραία λόγια και τις υποσχέσεις. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι εργασία, όχι ανεργία, αύξηση των μισθών και αξιοπρεπείς συντάξεις, γιατί κι αυτή η αύξηση του 4% στην κατώτερη σύνταξη δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων».

 

Θα τα καταφέρετε να είστε όλοι μαζί, όλα τα εργατικά συνδικάτα (Σ.τ.Μ. στην Γαλλία κάθε πολιτική ομάδα έχει δικό της συνδικάτο, δεν υπάρχει ενιαία ΓΣΕΕ ή ΑΔΕΔΥ) πίσω από την ίδια «σημαία», ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού;

Εργαζόμαστε γι’ αυτό. Έχει ανοίξει ο διάλογος μεταξύ μας, δεν ξέρουμε πότε θα κατατεθεί η μεταρρύθμιση, θέλουμε να είμαστε έτοιμοι ως τότε. Την Πρωτομαγιά θα συμμετάσχουν όλα τα συνδικάτα και οι εργατικές ενώσεις, καθώς επίσης και οργανώσεις για τα ζητήματα του περιβάλλοντος, οι νέοι ιδιαίτερα είναι πολύ ευαίσθητοι σ΄ αυτά, θέλουμε να τα συμπεριλάβουμε όλα σ’ ένα ευρύ αγωνιστικό πλαίσιο. Η διαβούλευση είναι σημαντική, αλλά η κινητοποίηση στους δρόμους θα κρίνει τα πράγματα.

 

Διαβλέπω θυμό στον τόνο σας και θέλω να σας ρωτήσω: έχει έρθει και πάλι η ώρα αυτός ο θυμός να εκφραστεί στο δρόμο; Να περιμένουμε μια «επιστροφή της κοινωνίας»;

Να μην περιμένουμε, να δώσουμε το παρών στο ραντεβού αυτής της Κυριακής. Υπάρχει ανάγκη όλα τα αιτήματα να ακουστούν. Δεν έχει υπάρξει ποτέ τέτοια απεργιακή κινητοποίηση για τους μισθούς σε επιχειρήσεις. Χρειάζεται αυτό το κύμα να γενικευτεί περαιτέρω. Ξέρουμε ότι όσο περισσότεροι είμαστε, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουμε να κερδίσουμε.

 

Ωστόσο, είδαμε τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο μεταλλουργίας SAM να υποχωρούν…

Όχι, όχι, δεν συνέβη κάτι τέτοιο! Επιτρέψτε μου να ξέρω καλύτερα. Μετά από 154 μέρες κατάληψης του εργοστασίου, οι πρώην εργαζόμενοι κατάφεραν να διασφαλίσουν αρκετά αιτήματά τους, όπως ότι το εργοστάσιό τους θα διαφυλαχθεί με όλο τον εξοπλισμό του και δεν θα εκποιηθεί από τον εκκαθαριστή, η διαμάχη με τη Ρενώ και τον παλιό της ιδιοκτήτη είναι σε εξέλιξη ενώ υπάρχει καινούργιος αγοραστής, ο οποίος αναμένει αν η Ρενώ θα τηρήσει μέρος των δεσμεύσεών της, διότι αν αυτό γίνει, τότε το εργοστάσιο μπορεί να επανεκκινήσει αμέσως. Και εδώ ο ρόλος του κράτους είναι σημαντικός, διότι το κράτος είναι ο πρώτος μέτοχος στη Ρενώ. Συνεπώς αυτός ο αγώνας κάθε άλλο παρά τελειώνει.

 

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, διαβάζουμε στην εφημερίδα «Φιγκαρό», έστειλε σε σας προσωπικά ένα τηλεφωνικό μήνυμα, ευχαριστώντας σας για την προτροπή σας προς τους ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν την άκρα δεξιά και ζητώντας σας «να μην ανησυχείτε υπερβολικά», εφόσον επανεκλεγεί για δεύτερη πενταετία*.

Αυτή είναι η ερμηνεία που έδωσε η «Φιγκαρό»! Πράγματι, μου τηλεφώνησε ο Μακρόν και μου άφησε μήνυμα στον τηλεφωνητή.

 

Δεν σηκώσατε το τηλέφωνο;

Ξέρετε, όπως όλος ο κόσμος, όταν εργάζομαι δεν κοιτάω όλη την ώρα το τηλέφωνο!

 

Δηλαδή, δεν απαντήσατε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Ο καθένας με τις προτεραιότητές του! Εν πάση περιπτώσει, μου άφησε ένα ευχαριστήριο μήνυμα, όπου αναφερόταν και στις μεγάλες διαφωνίες μας και του απάντησα ότι στα μεγάλα ζητήματα πρέπει να είναι κανείς ταπεινός, να μην ακούει μόνον τον εαυτό του,  να ακούει και τους άλλους.

 

 

 

Ο Φιλίπ Μαρτινέ είναι γ.γ. της CGT.

 

Απόδοση από τα γαλλικά: Αγγέλικα Σαπουνά

 

* Ο Φιλίπ Μαρτινέ, γ.γ. της CGT και ο Λωράν Μπερζέ γ.γ. της CFDT, των δυο μεγαλύτερων γαλλικών ομοσπονδιών εργαζομένων, είχαν απευθύνει από κοινού έκκληση στα μέλη τους να μην ψηφίσουν την Μαρίν Λεπέν,  επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ο κίνδυνος να μπει η ακροδεξιά στα Ηλύσια Πεδία (στο Προεδρικό Μέγαρο) είναι τόσο μεγάλος. Στο μήνυμά του ο Μακρόν, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιγκαρό» (www.lefigaro.fr/social/quand-emmanuel-macron-remercie-le-patron-de-la-cgt-pour-son-soutien-20220421 ) επισημαίνει ότι σε περίπτωση επανεκλογής του, θα πρέπει να «μιλήσουν σύντομα» με τον επικεφαλής της CGT. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του, ο Μακρόν δεν είχε δεχτεί να συναντηθεί με τον Μαρτινέ παρά μόνον μια φορά, για ένα σύντομο «τετ α τετ».

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet