Στις 29 και 30 Ιουνίου 2022 θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη η σύνοδος του ΝΑΤΟ. Η ισπανική κυβέρνηση δεν διαφοροποιήθηκε από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τον πόλεμο και την αποστολή όπλων στην Ουκρανία και, μάλιστα, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα 20 minutos, προτίθεται να δαπανήσει 37 εκατομμύρια ευρώ για ζητήματα ασφαλείας και οργάνωσης της συνάντησης.

Το Podemos, το οποίο ασκεί αυστηρή κριτική στη στάση του Σοσιαλιστικού Κόμματος και δεν συμφωνεί με την αποστολή όπλων, εξέφρασε την αντίθεσή του με αυτή την επιλογή, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε «να κάνει πολύ περισσότερα», αν, αντί για τη «μιλιταριστική συνάντηση» διοργάνωνε μια άλλη συνάντηση «για την ειρήνη».

Η εκπρόσωπος τύπου του Podemos, Ίζα Σέρα, δήλωσε ότι «υπάρχουν πολύ σημαντικότερα και επείγοντα  θέματα από μια μιλιταριστική σύνοδο, όπως τα κοινωνικά δικαιώματα, η ισότητα και ο αγώνας ενάντια στην κλιματική αλλαγή». «Δεν είναι η ώρα για αυξήσεις της δαπάνης για την Άμυνα, τη στιγμή που πρέπει να ενισχυθούν οι δημόσιες υπηρεσίες», κατέληξε.

Την Παρασκευή, 22 Απρίλη, το Podemos διοργάνωσε μια σύσκεψη της ευρωπαϊκής αριστεράς, έπειτα από τη δημοσίευση της Διακήρυξης για την Ειρήνη, που συγκέντρωσε χιλιάδες υπογραφές, με υπογράφοντες, μεταξύ των άλλων, τον Νόαμ Τσόμσκι, τον  Τζέρεμι Κόρμπιν και τον πρώην πρόεδρο του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και εκπρόσωποι από άλλες πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικά κινήματα της ευρωπαϊκής αριστεράς, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ (που εκπροσωπήθηκε από τον Γιώργο Κατρούγκαλο),  το πορτογαλικό Μπλόκο, η ισπανική Ενωμένη Αριστερά, η  Ανυπόταχτη Γαλλία, το Σιν Φέιν, το ιταλικό DEMA (το κίνημα για Δημοκρατία και Αυτονομία με ηγέτη κι ιδρυτή τον πρώην δήμαρχο Νάπολης και δικαστή Λουίτζι Ντε Ματζίστρις, το βελγικό  PTB, η Linke, η Ιταλική Αριστερά και το κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών  (HDP) .

Η Διακήρυξη για την Ειρήνη ζητά την άμεση κατάπαυση του πυρός και τη στήριξη των διαπραγματεύσεων και απευθύνει έκκληση προς τις κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης να εγκαταλείψουν τους πολεμικούς τόνους και να ενισχύσουν τον διάλογο. Καλεί επίσης τις κυβερνήσεις να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αλλά και μειώσουν τις ανισότητες, να εγγυηθούν τα κοινωνικά δικαιώματα και να στηρίξουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών των χωρών που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες αυτού του πολέμου.

Η ισπανίδα υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Ιόνε Μπελάρα, σε έκκλησή της προς τα κοινωνικά κινήματα και τη διεθνή αριστερά  ζητά να «οικοδομήσουμε μαζί , ένα κίνημα των πολιτών για την ειρήνη, μια ειρηνιστική διεθνή».

Ελπιδοφόρα μηνύματα, μέσα στο ζόφο του πολέμου.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet