Πριν λίγες μέρες, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, Κώστας Μπακογιάννης, ανακοίνωσε ότι θα επαναδιεκδικήσει το δήμο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023. “Θέλω να είμαι στον πρώτο αγώνα στο Βοτανικό ως δήμαρχος το 2026”, είπε και ανακήρυξε την προεκλογική εκστρατεία, με οπαδικούς όρους. Κατόπιν, ακολουθώντας την κεντρική κυβέρνηση, η οποία ανακάλυψε τη στεγαστική κρίση -ειδικά των νέων- παρουσίασε στον Κ. Χατζηδάκη πρόγραμμα για προσιτή στέγη σε ευάλωτους. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους και ουσιαστικά θα αποτελεί τη μετεξέλιξη του προγράμματος “Εστία”, το οποίο είχε ως σήμερα δικαιούχους αιτούντες άσυλο και λήγει στο τέλος του χρόνου και μάλλον δεν προτίθεται να ανανεωθεί, διότι οι αιτούντες άσυλο δεν τελείωσαν, αλλά η υποκρισία περίσσεψε. Ξαφνικά θα μείνουν κενά 1.500 διαμερίσματα, ήτοι δεν θα έχουν πρόσβαση σε στέγη αντίστοιχοι αιτούντες άσυλο με τις οικογένειές τους, και αυτό θα προκαλέσει σοκ στην αγορά ακινήτων, σύμφωνα με τον δήμαρχο, με αρνητικές συνέπειες για την οικονομία της πόλης. Έτσι, κοινωνικά ευάλωτα άτομα (νέοι άνεργοι, νέες οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, ηλικιωμένοι χαμηλοσυνταξιούχοι, φοιτητές με χαμηλό εισόδημα) θα αποκτούν μισθωμένο διαμέρισμα για κάποιο χρονικό διάστημα. Η πρόταση, φυσικά, δεν είναι απορριπτέα, αλλά είναι τόσο αποσπασματική, που καταλήγει να είναι προεκλογική και πρόσκαιρη.

Σύμφωνα με στοιχεία του δήμου Αθηναίων, μόλις το 1,6% του πληθυσμού ζει σε συγκροτήματα κοινωνικής κατοικίας στη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας. Αν συγκρίνουμε με άλλες μητροπόλεις της ΕΕ (Βρυξέλλες 7,4%, Στοκχόλμη 15,2%, Ελσίνκι 19%) γίνεται αντιληπτό πως δεν υπάρχει πολιτική στέγασης στην Ελλάδα. Μάλιστα, η κοινωνική ενοικίαση δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. Τώρα έρχεται παρεμπιπτόντως, χωρίς καμία αναφορά στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις (Air BnB), στα υψηλά ενοίκια, στα ακατάλληλα κτίρια, στη μη αξιοποίηση των δημόσιων κτιρίων, στην ερήμωση του κέντρου της Αθήνας, στον εξευγενισμό (gentrification).  Πρόκειται για ένα έργο βιτρίνας, από έναν δήμαρχο που έχει μετατρέψει το κέντρο της Αθήνας σε ένα απέραντο και ατέλειωτο εργοτάξιο, χάριν του Μεγάλου Περιπάτου, μια βιτρίνα σπασμένη που επιχειρείται να κολλήσει με χαρτοταινία, για “εγκαινιαστεί” από τον δήμαρχο πολλές φορές, όσες χρειαστεί, αρκεί να πιστέψουμε αυτό που δεν βλέπουμε. Ότι ο δήμαρχος που στην πανδημία εξαφανίστηκε, κάνει έργο.

Αυτό που με κάνει να αναρωτιέμαι είναι ποι@ προετοιμάζει η ριζοσπαστική αριστερά, για να τον κοντράρει; Κάποι@ που θα μείνει, ελπίζω, στην αυτοδιοίκηση, διότι τρεις τουλάχιστον φορές κατέβασε κάποιον που αργότερα έστειλε σε άλλα καθήκοντα.

Ιωάννα Δρόσου Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet