Φιλειρηνική αντιπολεμική διαδήλωση γυναικών, Κυριακή 8 Μαΐου

 

Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία με την εισβολή των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων, έχουν ειπωθεί, αναλυθεί, γραφτεί τα πάντα από εμπειρογνώμονες και ειδικούς αναλυτές. Ο πόλεμος συνεχίζεται. Η καταστροφή μιας χώρας. Χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Επιπτώσεις άμεσες τρομερές για αυτούς, αυτές που μένουν και αυτούς, αυτές που φεύγουν.

 

Φόβος, τρόμος, πείνα, προσφυγιά, διακίνηση και εμπορία, βία και βιασμοί. Παιδάκια σε απελπισία που δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γιατί είναι παιδάκια και εμείς οι ενήλικες έχουμε τη μεγάλη ευθύνη της προστασίας και της ευημερίας τους.

 

Για τις γυναίκες οι πόλεμοι είχαν από πάντα τρομερές επιπτώσεις. Η πλατφόρμα του Πεκίνου της 4ης Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για τις γυναίκες καλεί τον ΟΗΕ και τα κράτη μέλη να αναλογιστούν «τι συμβαίνει στις γυναίκες κατά τη διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων, τους βιασμούς και τη σεξουαλική βία». Οι βιασμοί και η σεξουαλική βία από πάντα εθεωρούντο παράπλευρες απώλειες. Πεδία των μαχών τα σώματα των γυναικών. Με αγώνες κατάφερε το γυναικείο κίνημα μετά τη φρίκη της Ρουάντα και τη φρίκη της Βοσνίας Ερζεβοβίνης να αναγνωριστεί ο βιασμός των γυναικών στον πόλεμο ως έγκλημα πολέμου ή έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ή ακόμα και γενοκτονία.

 

Διακίνηση και εμπορία γυναικών. Οι πληροφορίες από τις αρχές στην Πολωνία και στη Ρουμανία λένε ότι οι εγκληματικές οργανώσεις που εμπορεύονται γυναίκες και παιδιά έχουν στήσει καρτέρι με το που ξεκίνησαν οι ροές των προσφυγισσών. Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν πέσει θύματα εμπορίας πριν ακόμα φτάσουν στα σύνορα μέσω facebook. Ο πόλεμος μέσα στον πόλεμο. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες έχει βγάλει ανακοινώσεις επαγρύπνησης και στελέχη της κάνουν το καλύτερο που μπορούν μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες για την ενημέρωση και προστασία των γυναικών και των παιδιών.

 

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις με τον αυξανόμενο μιλιταρισμό, τις δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, την περιθωριοποίηση των απολύτως αναγκαίων πολιτικών για την κλιματική κρίση και την κοινωνική πολιτική. Με τον κίνδυνο για την ενεργειακή επάρκεια και την απειλή της χρήσης πυρηνικών να επικρέμεται. Δηλαδή ούτε η Χιροσίμα, ούτε το Ναγκασάκι ήταν αρκετό μάθημα; Η συσσώρευση των στρατιωτικών εξοπλισμών θα μας σώσει; Θα σταματήσει τον πόλεμο και θα ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις;

 

Η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια. Βοήθεια, όμως, για μη βίαιη επίλυση του πολέμου, τον διάλογο, τις ειρηνικές διαπραγματεύσεις δεν φαίνεται. Όλοι/όλες χάνουμε γιατί χάνονται ζωές και οι μόνοι που χαίρονται βρίσκονται στο στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα που παράγει τα όπλα του πολέμου, καθώς και στις πολυεθνικές εταιρείες της ενέργειας που ικανοποιούνται από την αντιστροφή των πολιτικών για τα ορυκτά καύσιμα που έχει επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ίσως το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου κατά της ανθρωπότητας –της ανθρωπότητας που βρίσκεται στο παραπέντε της κλιματικής κρίσης.

Ένα νέο κίνημα ειρήνης είναι απαραίτητο: για να σταματήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η διάχυση του πολέμου, η κούρσα των υπερ-εξοπλισμών, η προσφυγιά, η φτωχοποίηση, η περιβαλλοντική καταστροφή.

Απαίτησή μας είναι να σταματήσει ο πόλεμος να φύγει ο ρωσικός στρατός, να ερευνηθούν τα εγκλήματα πολέμου, να εφαρμοστεί το ψήφισμα του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ 1325 για τη συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις. Να σταματήσει η γλώσσα του πολέμου, της δαιμονοποίησης του αντιπάλου, της επιθετικής δράσης για την εξολόθρευσή του. Της υποταγής της Ευρώπης στην πολιτική των ΗΠΑ. Να γίνουν πραγματικές προσπάθειες για διάλογο, ειρηνικές διαπραγματεύσεις και επίλυσης της τρομερής αυτής σύγκρουσης. Η εικόνα που έχουμε δεν μοιάζει ως έντιμη και ειλικρινή προσπάθεια για το άνοιγμα της επικοινωνίας και του διαλόγου. Συσσωρεύεται στρατιωτικός εξοπλισμός, αυξάνονται οι στρατιωτικές δαπάνες στους προϋπολογισμούς. Είναι εικόνα συνέχισης, όξυνσης, περαιτέρω πυροδότησης και κλιμάκωσης του πολέμου.

 

Ο μιλιταρισμός δεν εγγυάται την ειρήνη. Ο μιλιταρισμός προετοιμάζει νέους πολέμους, σαν τους δεκάδες πολέμους και ένοπλες συγκρούσεις που διεξάγονται εδώ και χρόνια, και αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, αγνοώντας τα οικουμενικά προβλήματα της ανθρωπότητας και τροφοδοτώντας το μίσος, τον ρατσισμό, τον σεξισμό, τον ναζισμό.

 

Μέσα στο σκοτάδι που απλώνεται και βαθαίνει, υπάρχει το φως του παγκόσμιου κινήματος ειρήνης, αυτό το φιλειρηνικό κίνημα ειρήνης που μεγαλώνει και δυναμώνει, δεν θα επιτρέψει την παραπέρα κλιμάκωση της σύγκρουσης, θα σταθεί εμπόδιο σε όσους επιζητούν το ναυάγιο των ειρηνευτικών συνομιλιών.

 

Την Κυριακή 8η Μαΐου πολλές φεμινιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες οργανώνουν φιλειρηνική αντιπολεμική συγκέντρωση στη Διονυσίου Αεροπαγίτου, στο ύψος του Ηρωδείου, στις 12 το μεσημέρι. Μερικά από τα συνθήματα είναι:

ΟΧΙ στον πόλεμο στην Ουκρανία

Έξω ο πόλεμος από την ιστορία

Ο βιασμός στον πόλεμο είναι έγκλημα πολέμου

Ναι στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση των προβλημάτων.

Συμμετοχή των γυναικών στις διαπραγματεύσεις

 

Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε όλες/όλοι εκεί, να ενώσουμε τις φωνές μας κατά της βαρβαρότητας του πολέμου και υπέρ της ειρήνης, του πρώτιστου αγαθού.

 

 

* Lydia Menapace, παρτιζάνα αντιστασιακή, ακτιβίστρια για την ειρήνη και τα δικαιώματα των γυναικών

 

Φωτεινή Σιάνου Η Φωτεινή Σιάνου είναι ακτιβίστρια για την ειρήνη, την μη βία και τα δικαιώματα των γυναικών Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet