Οι αδιαφανείς διαδικασίες με τις οποίες η περιφερειακή αρχή Αττικής διαχειρίζεται κρίσιμα θέματα που επηρεάζουν άμεσα την υγεία των κατοίκων της Αττικής, και ιδιαίτερα της Δυτικής, έχει πια γίνει δυσάρεστο καθεστώς.
Η περίπτωση του αποτεφρωτήρα επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη Φυλή είναι ένα από τα τελευταία δείγματα γραφής, καθώς με διαγωνισμούς που καταγγέλλονται ως «φωτογραφικοί», ο Γιώργος Πατούλης παρατείνει έως το 2047 (!) μια λειτουργία ακατάλληλη για τον αστικό ιστό, που επιτείνει την τοξική επιβάρυνση της περιοχής, τη στιγμή που προσανατολισμός θα έπρεπε να είναι το κλείσιμο της Φυλής και η επεξεργασία των υγειονομικών αποβλήτων σε ειδικές εγκαταστάσεις μακριά από κατοικημένες περιοχές.
Η νέα σύμβαση για τον μοναδικό στην Ελλάδα αποτεφρωτήρα επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων καταγγέλλεται από την αντιπολίτευση στην περιφέρεια Αττικής ότι ανοίγει τον δρόμο για την ανεξέλεγκτη καύση, ενώ προκλητικές είναι οι θεσμικές παρατυπίες και οι αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Τον διαγωνισμό κέρδισε ο μοναδικός υποψήφιος που δεν απορρίφθηκε λόγω «ανεπαρκών δικαιολογητικών»!
Η πλήρως ελεγχόμενη από τη διοίκηση Πατούλη εκτελεστική επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) υπέγραψε μάλιστα τη σύμβαση ύψους 106 εκατ. για τα επόμενα 25 έτη, ακυρώνοντας χωρίς αιτιολογία την αρχική της απόφαση του περασμένου Νοεμβρίου για 5ετή σύμβαση. Μάλιστα, όπως έχει καταγγείλει η επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), με τη νέα αυτή σύμβαση μειώνονται τα μηνιαία έσοδα του ΕΔΣΝΑ από 105.000 σε 15.000 ευρώ.
Δεν κάνει, λοιπόν, καμία εντύπωση που η διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς δημόσιο διάλογο και με απόλυτη περιφρόνηση προς τις τοπικές κοινωνίες, παρά το γεγονός ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν επανειλημμένως ζητήσει να τεθεί το ζήτημα στο περιφερειακό συμβούλιο.
Οι προκλητικές μεθοδεύσεις, όμως, της διοίκησης Πατούλη δεν αφήνουν περιθώρια για δημόσια διαβούλευση και διαφάνεια στη διαχείριση των απορριμμάτων στη βάση των αρχών της εγγύτητας, της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας.

 

Ο λογαριασμός στους δημότες


Αμέσως μετά τη σκανδαλώδη παράταση της λειτουργίας του αποτεφρωτήρα, η διοίκηση Πατούλη στον ΕΔΣΝΑ συγκάλεσε το διοικητικό συμβούλιο του φορέα για κρίσιμα θέματα που αφορούν τους δήμους, στις 28 Απριλίου 2022 (την εβδομάδα μετά το Πάσχα!), μετά από 9μηνη παραβίαση της νόμιμης προθεσμίας, καθώς η νομοθεσία ορίζει ότι οι σχετικές αποφάσεις όφειλαν να είχαν ληφθεί τον Ιούλιο του 2021!
Όπως προκύπτει από τις αποφάσεις αυτές, αυξάνεται κατά περίπου 35% το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων και εκτοξεύεται στο υψηλότερο από ποτέ επίπεδο, εντείνοντας την οικονομική πίεση στους δήμους και, κατ’ επέκταση, στους πολίτες, οι οποίοι είναι εκείνοι που σε τελική ανάλυση επιβαρύνονται, την ώρα που βιώνουν με σκληρό τρόπο στην καθημερινότητά τους τις επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης ακρίβειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι επί δύο χρόνια η διοίκηση Πατούλη αδιαφορεί να απαιτήσει από τα ιδιωτικά Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) τα 11 εκατ. ευρώ, που παρανόμως έχουν παρακρατήσει και τα οποία προέκυψαν από παράνομο και υποεκτιμημένο σε βάρος των δήμων υπολογισμό των ανακυκλούμενων ποσοτήτων. Αυτά τα ποσά τα στερεί ουσιαστικά από τους προϋπολογισμούς των δήμων της Αττικής, επιτείνοντας την οικονομική τους ασφυξία.
Την ίδια ώρα, ο ΕΔΣΝΑ οδηγείται σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, με δεκάδες αχρείαστες απευθείας αναθέσεις και υπερκοστολογήσεις υπηρεσιών, έργων και μελετών τις οποίες πληρώνει σε εξωτερικούς αναδόχους, όπως διαπιστώνει η αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΠΕΔΑ. Ενώ την ίδια στιγμή ουδεμία ουσιώδη δέσμευση χρηματοδότησης έχει πετύχει η διοίκηση Πατούλη, ούτε από το ΕΣΠΑ ούτε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.


Golden boys: Ο Πατούλης στα χνάρια της κυβέρνησης
 

Παρά την οικονομική δυσπραγία, λεφτά ...υπάρχουν στην περιφέρεια Αττικής για τα golden boys. Η διοίκηση Πατούλη, πιστή στα χνάρια της πολιτικά ομογάλακτης κυβέρνησης, διαθέτει τους δικούς της ευνοούμενους και δεν δίστασε να προχωρήσει σε σκανδαλώδη διαγωνισμό για υπηρεσίες συμβούλου προϋπολογισμού 1.612.903,22 ευρώ (!), χωρίς ουδεμία συζήτηση και λήψη απόφασης στο περιφερειακό συμβούλιο.
Ο σύλλογος των υπαλλήλων κατήγγειλε ότι το αντικείμενο του διαγωνισμού είναι τόσο απλό και υλοποιήσιμο, ακόμη και από μια μικρή ομάδα υπαλλήλων χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία, και επισημαίνει: «Αντί να προσλαμβάνεται μόνιμο προσωπικό που θα προσφέρει στην κοινωνία και δεν θα εργάζεται για το κέρδος, αντί να επιλέγουν μόνιμο προσωπικό που θα κερδίζει την απαιτούμενη εμπειρία, η διοίκηση επιλέγει να συνεργάζεται με ιδιώτες που θα παίρνουν την πείρα μαζί τους. Αντί να ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για την υποστελέχωση και να “χτυπάνε στην πλάτη” τους ΙΔΟΧ συναδέλφους, προσπαθώντας να κρύψουν την ομηρία και τη σχετική “ντροπολογία” Βορίδη - Πατούλη, δίνουν 1.612.903,22 ευρώ για δύο χρόνια σε σύμβουλο!».
Η «Δύναμη Ζωής» κατήγγειλε, αναφορικά με τους όρους του διαγωνισμού, ότι η τελική αξιολόγηση των κατατεθειμένων προσφορών έγινε από μαθηματικό τύπο, κατά τον οποίο η τεχνική προσφορά σταθμίστηκε σε αυτόν με ποσοστό 80%, ενώ η οικονομική προσφορά με ποσοστό 20%! Με απλούς υπολογισμούς καταλαβαίνει κανείς πόσο πλήττεται το δημόσιο συμφέρον, αφού με διαφανείς όρους η δαπάνη για την περιφέρεια Αττικής, δηλαδή για τους πολίτες, θα μπορούσε να ήταν το 1/3 της σημερινής. Εντέλει, όμως, στον διαγωνισμό συμμετείχαν μόνο δύο εταιρείες και επιλέχθηκε, όπως αναμενόταν, σύμφωνα με τα ανωτέρω, η κατά πολύ ακριβότερη οικονομική προσφορά! Δυστυχώς δε για το δημόσιο συμφέρον, ο διαγωνισμός θα κατακυρωθεί σε τίμημα πολύ κοντά στον προϋπολογισμό των 1.612.903,22 ευρώ.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet