Με την αναθεωρημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στη βαλίτσα, ο Κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν στις 16 Μαΐου. Η κύρωσή της έχει προγραμματιστεί για τις 12 Μαΐου και προβλέπει την για πέντε έτη επέκταση της παραχώρησης των βάσεων του Βόλου, της Αλεξανδρούπολης, του Πεδίου Βολής Λιτόχωρου και της Σούδας, όπως και περισσότερες διευκολύνσεις στα αμερικανικά στρατεύματα, αλλά και πολλαπλασιασμό βάσεων. Όπως προβλέπεται, η συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ αρχικά για περίοδο πέντε ετών και κατόπιν θα παραμείνει σε ισχύ αόριστα, «εκτός αν τερματιστεί από κάποια από τα μέρη με γραπτή ειδοποίηση προς το άλλο μέρος δύο χρόνια πριν δια της διπλωματικής οδού». Όπως είχε πει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Α. Μπλίνκεν όταν έδωσε τα χέρια με τον ομόλογό του Ν. Δένδια, τον περασμένο Οκτώβριο, «αυτή η επικαιροποίηση θα επιτρέψει να μείνει η Συμφωνία σε ισχύ επ’ αόριστον, και οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα να εκπαιδευτούν και να επιχειρούν από πρόσθετε τοποθεσίες». Με αυτή τη συμφωνία, που σπάει την παράδοση των ετήσιων αμοιβαίων συμφωνιών, η Ελλάδα παγιώνεται ως αμερικανο-νατοϊκό ορμητήριο και μάλιστα εν καιρώ πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Όπως δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, «Η ΝΔ έχει την πολιτική που είχε η Δεξιά την περίοδο του εμφύλιου πολέμου και του ψυχρού πολέμου, την Ελλάδα ως προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης. Και έστι είδαμε σαν πλειοδοσία πίστης στην Ουάσιγκτον να στέλνουμε πυραύλους Patriot και στρατιώτες στην Σαουδική Αραβία, να υπογράφει ο κ. Μητσοτάκης μια συμφωνία που πάντα την ζητούσαν οι Αμερικάνοι, αλλά κανείς πρωθυπουργός δεν την έδινε, την επ’ αόριστον παραμονή των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα».

Υπέρ του νομοσχεδίου αναμένεται να ψηφίσουν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει, αφού αντιτίθεται στην πρόβλημα για επ’ αόριστη ισχύ της συμφωνίας. Όπως δήλωσε στον σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον Alpha ο Αλ. Τσίπρας «Η κυβέρνηση έχει μία στρατηγική, η οποία σχεδόν τα δίνει όλα στους Αμερικανούς στους συμμάχους μας, όταν έρχεται να φέρει τη δεύτερη αναθεώρηση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας και ουσιαστικά παραχωρεί επ’ αόριστο στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ελληνικό έδαφος. Κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν το έκανε αυτό, ούτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν κατέρρεε η Σοβιετική ένωση που είχε αδελφικές σχέσεις με τον Πρόεδρο Μπους τότε. Έδινε τη δυνατότητα κάθε χρόνο να αναθεωρείται η σύμβαση για τη Σούδα, ώστε να δίνει τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να διαπραγματεύεται». Κατά θα ψηφίσουν ΚΚΕ και Μέρα25 που αντιτίθενται συνολικά στο περιεχόμενο της. μάλιστα το ΚΚΕ χαρακτηρίζει «πολύ επιθετική» τη συμφωνία και υπογραμμίζει ότι «συνιστά έναν επικίνδυνο κρίκο εμπλοκής της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή».

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet