Με ορίζοντα το συνέδριο της ΝΔ, ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε μία μέρα πριν την έναρξή του, με διάγγελμα, «γενναία» μέτρα για την ανακούφιση των νοικοκυριών από τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Μέσα σε επτά λεπτά και με τέσσερα μέτρα προσπαθεί να δείξει ότι εκείνος είναι ο πιο ικανός καπετάνιος του καραβιού της ΝΔ.

 

Το διάγγελμα του καπετάνιου

 

Η ανάγνωση παραμένει ίδια, το φαινόμενο της ακρίβειας είναι διεθνές, απόρροια του πολέμου. Το πρόβλημα χρήζει ευρωπαϊκής λύσης –όπως επαναλαμβάνει μήνες τώρα– όμως τελικά η Ευρώπη «εμφανίζεται κατώτερη των περιστάσεων», καθώς «η λύση αργεί» και ο έλληνας πρωθυπουργός «δεν πρόκειται να περιμένει μέχρι το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία».

Το πρώτο μήνυμα, λοιπόν, που στέλνει πρώτα στα μέλη της ΝΔ και ύστερα στους ψηφοφόρους της είναι διπλό. Και μπορεί να σηκώσει ανάστημα στην Ευρώπη και μπορεί να οδηγήσει εκείνος το μικρό πλεούμενο αποφεύγοντας το παγόβουνο. Το δεύτερο μήνυμα είναι επίσης διπλό, από τη μία επιβεβαιώνει την κοινωνική στροφή που επιχειρεί η κυβέρνηση και το κόμμα ΝΔ και από την άλλη διευρύνει την απεύθυνσή της: «Με απόφασή μου δρομολογείται ένα νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης, με σταθερό προσανατολισμό τους πιο αδύναμους. Αυτή τη φορά και με μέτρα σημαντικής ανακούφισης για τη μεσαία τάξη». Με αυτή τη φράση δείχνει ποιος είναι ο καπετάνιος και στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο με έκθεσή του όριζε πως «οι όποιες επεκτατικές παρεμβάσεις πρέπει να είναι προσωρινές και να περιοριστούν αποκλειστικά στην απορρόφηση του αυξημένου ενεργειακού κόστους με στόχευση στις ευάλωτες ομάδες». Όμως, ο Κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του βλέπουν τη διογκούμενη δυσαρέσκεια και μόνο με στήριξη των ευάλωτων δεν μπορεί να κρατηθεί… εκλογικό ποσοστό. Το τρίτο μήνυμα είναι προληπτική απάντηση στην όποια αντιπολίτευση. «Όσο διαρκεί ο πόλεμος, καμία εθνική στήριξη δεν θα μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις… Όποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να το κάνει σάς λέει ψέματα». 

 

Επιδότηση της αισχροκέρδειας

 

Τα ίδια τα μέτρα εμφανίζονται και πάλι «γενναία» -όπως έγινε με την «γενναία», φρούδα, αύξηση του κατώτατου μισθού- πολύ σύντομα, όταν καταρρεύσει το αφήγημα, αποδεικνύονται «δειλά». Οι τίτλοι ειδήσεων κάνουν λόγο για «τέλος» στη ρήτρα αναπροσαρμογής. Αυτά τα εισαγωγικά κρύβουν όλη την αλήθεια, αλλά αυτά ποιος τα βλέπει και ποιος τα συνειδητοποιεί; Θα είναι σαν να μην έχουμε ρήτρα, αλλά θα έχουμε.

Η λύση που βρήκε η κυβέρνηση για να κατευνάσει τις κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και να μην δυσαρεστήσει τις εταιρείες είναι η επιδότηση της αισχροκέρδειας. Όπως συνέβη με την επιδότηση καυσίμων (39,6 ευρώ για τρεις μήνες), έτσι θα επιδοτηθεί ο λογαριασμός του ρεύματος (έως 600 ευρώ για έξι μήνες, σε περίπτωση που οι λογαριασμοί  έχουν φτάσει τα 2.500 ευρώ και για εισοδήματα έως 45.000 ευρώ). Μαζεύουν, πάλι, από τα «λεφτόδεντρα», που δεν υπάρχουν όταν μιλάει η αντιπολίτευση, αλλά εμφανίζονται όταν αντιδρά η κοινωνία και μοιράζουν χρήμα, ωστόσο με φειδώ… μην πέσει σε ξέρα το καράβι. Διότι όπως είπε το Γραφείο Προϋπολογισμού «πρέπει να αποφευχθούν οριζόντιες παρεμβάσεις, καθώς και μόνιμα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης, που δεν σχετίζονται με το ενεργειακό κόστος». Με αυτό το σκεπτικό, της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά και της ικανοποίησης των επικοινωνιακών αναγκών, ανακαλύφθηκε και το «έμμεσο πλαφόν» στην τιμή χονδρικής του ρεύματος, ένας όρος που έμεινε απροσδιόριστος, ασαφής, αλλά αντιπαρατίθεται στις προτάσεις της αντιπολίτευσης για πλαφόν.

 

Στην αγκαλιά των ΗΠΑ

 

Επιστέγασμα όλων αυτών και για να μην χαθεί ο ορίζοντας, το Μαξίμου αρνήθηκε να φέρει το ζήτημα στη Βουλή, πριν ολοκληρωθεί το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ (16-18 Μαΐου). Σε αυτό θέλει να πάει ως ηγέτης των Βαλκανίων. Γι’ αυτό, άλλωστε, έκοψε κορδέλα στα εγκαίνια του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (τα εγκαίνια είναι έναρξης του έργου, όχι ολοκλήρωσης, καθώς ο ορίζοντας απλώνεται μακριά στο 2023), με παρουσία των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας και του προέδρου της Σερβίας.  Ούτως ή άλλως, η «ενεργειακή ασφάλεια» είναι υψηλά στην ατζέντα της συνάντησης με Μπάιντεν, και οι ΗΠΑ πριμοδοτούν πια τη μεταφορά του LNG, εγκαταλείποντας τον EastMed. Μάλιστα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας έστειλε το μήνυμα από τη Σόφια της Βουλγαρίας, κατά τη διάρκεια ευρείας περιφερειακής υπουργικής συνάντησης με εκπροσώπους οκτώ κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την ενεργειακή ασφάλεια: «Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Παρόμοιο μήνυμα θα σταλεί και στη συνάντηση «3+1», η οποία θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης στις 9 Μαΐου, μεταξύ των  υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Η τετραμερής συνάντηση θα έχει αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας.

Η κατάσταση όπως εξελίσσεται με την ενέργεια επιβάλλει συμμαχίες, συνεργασίες και δράσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγματι, αποδεικνύει καθημερινά την αδυναμία της να παρέμβει. Το ερώτημα είναι με ποιους θα πας και, επομένως, ποιους θα αφήσεις. Το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ενέργεια, την άμυνα και την Ουκρανία στις 30 Μαΐου είναι κρίσιμης σημασίας. Ο μικρομεγαλισμός στο μόνο που βοηθά είναι στο να υπάρχουν φωτογραφικά ενσταντανέ. Όταν όμως είναι ενεργό το μέτωπο (στην κυριολεξία)  του πολέμου και το μέτωπο (μεταφορικά, αλλά με κυριολεκτικές συνέπειες) του πληθωρισμού, της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, επιβάλλεται όχι να φαίνεσαι ηγέτης, αλλά να είσαι. Δίπλα στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ, απέναντι δε στη Ρωσία, ποτέ κανείς δεν μπόρεσε να σταθεί μόνος του, ισότιμα. Γιατί νομίζει ότι μπορεί να το κάνει η Ελλάδα; Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να είναι βιτρίνα –πόσω μάλλον προεκλογική- διότι προκαλεί δεσμεύσεις, αόριστες και μακροπρόθεσμες, που δεν λήγουν στην κάλπη.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet