Στα Κύματα της Μεσογείου
Κυριάκος Καλαϊτζίδης Τρίο και η Ghada Shbeir
Στο πλαίσιο του κύκλου «Μουσικές του Κόσμου» διοργάνωσης του Μεγάρου Μουσικής, ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης, δεξιοτέχνης ουτίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του «Εν Χορδαίς», θα εμφανιστεί σε μια μοναδική συναυλία σε συνεργασία με τη μεγάλη λιβανέζα τραγουδίστρια Γάντα Σμπέιρ (BBC World Music Awards 2007). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνθέσεις από τη δισκογραφία τους, μαρωνίτικους ύμνους αλλά και τραγούδια από τη μεσογειακή μουσική κληρονομιά. Για παράδειγμα θα ακουστούν: Συρτό Νέας Υόρκης, Το μοιρολόι του δέντρου, Τα μουσικά ταξίδια του Μάρκο Πόλο, Ya Ummalllah, Παραδοσιακός Μαρωνίτικος ύμνος, Wa habibi, Παραδοσιακός Μαρωνίτικος ύμνος βασισμένος σε μελωδία του Giovanni Battista Pergolesi, Amano morio, Παραδοσιακός Συριακός ύμνος Μουάσα Χιτζαζκιάρ, Έργο ανώνυμου συνθέτη λόγιας αραβικής μουσικής, Γιατί πουλί μ’ δεν κελαηδείς, Θρήνος για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από την Αν. Θράκη.
Το Τρίο αποτελείται απο τους: Κυριάκο Καλαϊτζίδη στο ούτι και το τραγούδι, Δημήτρη Παναγούλια στο τουμπελέκι, το νταφ και το μπεντίρ και Κώστα Παπαγιαννίδη στο λαούτο, και έχει εμφανιστεί με μεγάλη επιτυχία σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Το γεγονός της από είκοσι περίπου χρόνια δημιουργικής συνεργασίας του Κυριάκου με τη Γάντα (Metropolitan Museum of Art στη Νέα Υόρκη, San Marco στη Βενετία, Bozar στις Βρυξέλλες, Ιnstitut du Monde Arabe στο Παρίσι, Cemal Reşit Rey Konser Salonu στην Κωνσταντινούπολη, περιοδεία στον Καναδά κ.α.) υπόσχεται μια αξέχαστη συναυλία.
Την Τετάρτη 18 Μαΐου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα: Δημήτρης Μητρόπουλος.
Μουσικό αφιέρωμα στον Παύλο Σιδηρόπουλο
Ένα μουσικό αφιέρωμα στον «πρίγκιπα» του ελληνικού ροκ που έφυγε με κεντρικό ερμηνευτή τον καταξιωμένο τραγουδοποιό Χρήστο Θηβαίο, συνεπικουρούμενο από τον Δημήτρη Καρρά ο οποίος μελοποίησε, με την άδεια της αδερφής του Παύλου, Μελίνας, ακυκλοφόρητα ποιήματα του Παύλου Σιδηρόπουλου, που γέννησαν τα άλμπουμ «Εξακρίβωση» (2019) και «Για τον Παύλο… η Κασέτα του Μελωδία 99,2» (2022). Ο Χρήστος Θηβαίος συμμετέχει και στις δυο εκδόσεις, που διεύρυναν την εργογραφία του Παύλου Σιδηρόπουλου, με τραγούδια με καλλιτεχνική αξία, τα οποία «φώτισαν» επιπρόσθετα έναν καλλιτέχνη που πρόλαβε στη διάρκεια της σύντομης ζωής του να επηρεάσει καθοριστικά την πορεία του ελληνόφωνου ροκ και να αγαπηθεί όσο λίγοι από το κοινό. Στο αφιέρωμα στον Παύλο Σιδηρόπουλο συμμετέχουν φιλικά η Δήμητρα Γαλάνη, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Δημήτρης Μητσοτάκης (Ενδελέχεια) και ο Βασίλης Σπυρόπουλος (Σπυριδούλα).
Αυτόφωτος δημιουργός, χαρισματικός περφόρμερ που απενοχοποίησε τη χρήση της ελληνικής γλώσσας στο σύγχρονο ηλεκτρικό ήχο, σαρκαστικά ανατρεπτικός, τρυφερός αμφισβητίας, ο «ροκ Καζαντζίδης». Αυτοί είναι κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς που έχουν αποδοθεί στον Παύλο Σιδηρόπουλο. Ο «πρίγκιπας» του ελληνικού ροκ ακολούθησε τη μοίρα των τριών «J» της ροκ (Janis Joplin, Jimi Hendrix, Jim Morrison).
Έγινε είδωλο, φωτογραφία και στάμπα σε μπλουζάκι, όπως όλοι οι μύθοι της ροκ μουσικής που έφυγαν νωρίς, νικημένοι από τον κόσμο των ουσιών, που τελικά δεν τους πρόσφερε ασφαλές καταφύγιο από την πνιγηρή πραγματικότητα. Κορυφαία στιγμή της καλλιτεχνικής διαδρομής του, το Φλου, ένας δίσκος που θεωρείται ορόσημο για το ελληνικό ροκ.
Μηδενιστικό και απαισιόδοξο, τρυφερό και βίαιο, οργισμένο και ταυτόχρονα ηττοπαθές. Αυτό ήταν το «Φλου». Όπως εύστοχα έχει σημειώσει ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου, ο Παύλος ως τραγουδοποιός, πρώτη φορά μετά τους ρεμπέτες διαχειρίστηκε θέματα ταμπού: εξάρτηση, ναρκωτικά, ερωτισμός, αναρχία, κοινωνικός αποκλεισμός, φετίχ, «μαύρη» λογοτεχνία. Ο δίσκος πήρε το όνομά του από το ομότιτλο τραγούδι που περιέχει. «Ο Μπάμπης ο Φλου», ήταν υπαρκτό πρόσωπο που γνώρισε ο Παύλος στη Θεσσαλονίκη, στα φοιτητικά του χρόνια. Ήρωας του, ένας φιλοσοφημένος γερομπεκρής, με αγαπημένη του ατάκα «Φίλε μου, τα πάντα είναι φλου».
Ο Παύλος Σιδηρόπουλος συνεργάστηκε με τους «Σπυριδούλα» και τους «Απροσάρμοστους» δημιουργώντας εμβληματικά τραγούδια του ελληνικού ροκ: «Φλου», «Το 69», «Στην Κ», «Rock’ n’ roll στο κρεβάτι», «Που να γυρίζεις», «Καλή τύχη Μάγκες», «Εν κατακλείδι» κ.ά. Ο ίδιος υπήρξε και ερμηνευτής των διαχρονικών: «Να μ ’αγαπάς», «Κάποτε θα ‘ρθουν», «Ηλεκτρικός Θησέας». Καλλιτεχνική διεύθυνση παραγωγής: Μιχάλης Κουμπιός, καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος: Δημήτρης Καρράς.
Την Τετάρτη 18 Μαΐου, στις 9μμ, στο Christmas Theater.