Ένα ομόφωνο βούλευμα του Πλημμελειοδικείου Αθηνών (υπ΄ αρ. 536/2022) ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια υπόθεση που προέκυψε το 2017 και αφορούσε ενέργειες της διοίκησης της ΔΕΠΑ ΑΕ. Με το βούλευμα αυτό, που είναι αμετάκλητο και οριστικό, απαλλάσσεται από κάθε κατηγορία ο τότε διευθύνων της σύμβουλος, Θεόδωρος Κιτσάκος. Η αποδιδόμενη κατηγορία απέρρεε από τη ρύθμιση που η επιχείρηση είχε κάνει για χρέη της επιχείρησης ΕΛΦΕ ΑΕ (Λιπάσματα Καβάλας – Λαυρεντιάδης). Τότε είχε γίνει μεγάλος σάλος από τον αντικυβερνητικό Τύπο ότι δήθεν γίνονται επωφελείς κομματικά χαριστικές ρυθμίσεις, επί ζημία της ΔΕΠΑ να ευνοηθούν συμφέροντα για να μην απολυθούν εργαζόμενοι.

Η υπόθεση είχε φθάσει και στη Βουλή με πρωτοστατούντες στην ανθρωποφαγία γνωστών δεξιών βουλευτών, τότε, όπως οι Γεωργιάδης, Βορίδης, Δένδιας, Σκρέκας, Χατζηδάκης κ.ά. Ήταν σαφής ο στόχος να τρωθεί, για δήθεν σκάνδαλο, ο πολιτικός χώρος του Θ. Κιτσάκου, για ηθικό πλεονέκτημα κτλ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά έμεινε άφωνη, δεν τον κάλυψε, όπως όφειλε, όσο έπρεπε. Ενώ προχώρησε, ύστερα από μερικούς μήνες, και στην απομάκρυνσή του, δίνοντας έδαφος στην προπαγάνδα της ΝΔ. Η οποία τελικά, ως κυβέρνηση, απέλυσε τους εργαζόμενους των Λιπασμάτων Καβάλας, για να αποκαλυφθεί το πραγματικό ενδιαφέρον της.

Ο σκληρός αγώνας του ελεγχόμενου, σε νομικό, τεχνοκρατικό, αλλά και πολιτικό επίπεδο, που κράτησε πολλά χρόνια οδήγησε στο συγκεκριμένο βούλευμα που αναφέρει τα εξής, μεταξύ άλλων, ανατρέποντας όλες τις κατηγορίες: «Από τα παραπάνω συνάγεται ότι κατά το χρόνο θητείας του Θεοδώρου Κιτσακου: α) δεν επήλθε σημαντική αύξηση του χρέους της ΕΛΦΕ ΑΕ, β) ο ίδιος προέβη σε νέες ρυθμίσεις καταβολής του χρέους, που απέδωσαν αποτελέσματα, αφού εξοφλήθηκε η τρέχουσα κατανάλωση, γ) ο ίδιος προέβη σε δικαστικές ενέργειες επιδίωξης είσπραξης μέρους του παλαιότερου κεφαλαίου (έκδοση και είσπραξη διαταγών πληρωμής, καταλογισμός μετρητών σε παλαιά χρέη, είσπραξη ποσού τουλάχιστον 392.000 ευρώ μηνιαίως για παλιά χρέη)». Ακόμη πιο συγκεκριμένα σημειώνει: «δ) ο ίδιος συντασσόμενος με τις αποφάσεις της ΓΣ μετόχων, δεν επέλεξε τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου ως λύση, διότι αυτό θα συνεπαγόταν αρνητικές συνέπειες και για τη λειτουργία της ΔΕΠΑ ΑΕ, ε) οι αποφάσεις του κατέτειναν στην εξυπηρέτηση του εταιρικού συμφέροντος, ενώ ελήφθησαν μετά από συλλογή πληροφοριών, εκτίμηση κινδύνων και στάθμιση λογικής διακινδύνευσης κατά τη διαχείριση εμπορικής δραστηριότητας και στ) δυνάμει των προαναφερθέντων λογιστικών υπολογισμών , το χρέος της ΕΛΦΕ ΑΕ δεν σημείωσε σημαντική, άλλως αναπάντεχη αύξηση. […]». Δια ταύτα, «δεν στοιχειοθετείται νομικά το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας».

Σχολιάζοντας ο ίδιος ο Θ. Κιτσάκος την απόφαση και ενθυμούμενος την τότε βάναυση και δόλια επίθεση, όπως σημειώνει, είναι εύλογο να δηλώνει ότι επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματος. Γιατί πέρα από την κατάφωρη παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, έγιναν και παραβάσεις άρθρων του αστικού και ποινικού κώδικα με διακίνηση –στον θεωρούμενο έγκυρο Τύπο– χαλκευμένων και ψευδών συκοφαντικών «ειδήσεων», κοινώς fake news.

Το ερώτημα, όμως, είναι πώς μπορεί να εξουθενώνεται ένας πολίτης, που του έχει ανατεθεί από μια κυβέρνηση υψηλή υπευθυνότητα, βάσει επιπόλαιας ανάγνωσης δεδομένων ή ψευδών. Παράλληλα, όμως, να μην τυγχάνει της δέουσας πολιτικής υπεράσπισης, ενώ ήταν από τότε σαφές ότι η ενορχηστρωμένη επίθεση –και από αντίπαλα επιχειρηματικά συμφέροντα με προσβάσεις στον Τύπο– είχε πολιτικές σκοπιμότητες, ακόμη και ζητήματα ενεργειακής διπλωματίας. Συγκεκριμένες πράξεις – επιχειρηματικές αποφάσεις, όπως η τύχη του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΠΑ ΑΕ παρά τις πιέσεις από την Κομισιόν ή η υπογραφή για την κατασκευή του αγωγού South Stream, στο πλαίσιο ασφαλώς της κυβερνητικής πολιτικής, δεν άρεσαν σε κατεστημένα συμφέροντα.

 Το βούλευμα φιλοξενήθηκε κυρίως στον εξειδικευμένο Τύπο, αλλά ακόμη δεν δημοσιεύθηκε έως τώρα στις εφημερίδες που πρωτοστάτησαν στη σπίλωση του Θ. Κιτσάκου και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε κάποια τοποθέτηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Στο τμήμα Ενέργειας του κόμματος έχει αναπτυχθεί ένας πολύ ενδιαφέρων διάλογος, που εκτός από την ικανοποίηση για την απαλλαγή του συντρόφου και μέλους του εγείρει και ζητήματα ηθικά και πολιτικά που πρέπει να χαρακτηρίζουν τον χώρο.

Παύλος Κλαυδιανός Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet