Φωτογραφία: Νικόλας Κοκοβλής

 

 

 

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στο σχέδιο νόμου για τον προσωπικό ιατρό, θεσμοθετεί την απαγόρευση των πρακτικών μεταστροφής, δηλαδή των απάνθρωπων μεθόδων που επιχειρούν να εξαναγκάσουν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να «αλλάξουν» σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα φύλου.

«Σας έπεσε το σαγόνι στο πάτωμα από την έκπληξη; Εμένα πάλι όχι». Είναι η δεύτερη πρόταση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ που υλοποιεί ο Θάνος Πλεύρης, ύστερα από την κατάργηση της απαγόρευσης αιμοδοσίας για ομοφυλόφιλους άνδρες, οπότε έκπληξη καμία. Ροζ ξέπλυμα; Πίεση από την ΕΕ ; Προσπάθεια των μελών της Εθνικής Επιτροπής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, που ανήκουν στην κυβέρνηση, να υλοποιηθούν κάποιες προτάσεις της; Όπως και να το δεις, έχει τα θετικά του, αλλά και αρκετά σκοτεινά σημεία.

Το πόρισμα της Επιτροπής μιλάει για «θεραπείες» και βασανιστήρια, ενώ η τροπολογία μιλάει για «πρακτικές». Η απαγόρευση αυτών των πρακτικών αφορά μόνο ανήλικους ή ενήλικες που τελούν σε δικαστική συμπαράσταση. Αυτό σημαίνει ότι αν ένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο δεν είναι ενδυναμωμένο και του ασκηθεί πίεση, π.χ. από το οικογενειακό του περιβάλλον, μπορεί να εξαναγκαστεί σε μια «πρακτική» μεταστροφής, αφού ο νόμος δεν το θεωρεί ευάλωτο. Η ρητή συναίνεσή του δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα εξαναγκασμού, και ταυτόχρονα να νομιμοποιείται μια παράνομη ιατρική πράξη; Αν κάποιος συναινεί να του κόψει ένας γιατρός το πόδι, χωρίς να υπάρχει γάγγραινα, συναινώντας αίρεται η παρανομία; Φυσικά στον φιλελευθερισμό υπάρχει αυτή η «ελευθερία» να αποφασίσει το άτομο τι θέλει και τι δεν θέλει να κάνει με το σώμα του, αλλά αυτό δε νομιμοποιεί συναινετικές ιατρικές πράξεις που περιλαμβάνουν παράνομες ή εξευτελιστικές πρακτικές;

 Άλλο «σκοτεινό» σημείο της τροπολογίας είναι πως αυτές οι πρακτικές δεν είναι απαγορευμένες, αν παρέχονται χωρίς αμοιβή. Όπως καταλαβαίνουμε, η έννοια του επαγγελματία δεν καλύπτει κληρικούς, πνευματικούς, πνευματιστές και ό,τι άλλο «κυκλοφορεί» στο πεδίο. Επομένως η τροπολογία θα έπρεπε να μιλάει ρητά και για το πρόσωπο που, υπό ορισμένη ιδιότητα, διενεργεί τέτοιες πρακτικές με ή χωρίς αμοιβή.

Από την πλευρά τους «φιλελεύθεροι κύκλοι» θα πουν: «Είναι αδύνατον να εφαρμοστεί ένας νόμος γενικής απαγόρευσης των θεραπειών μεταστροφής. Αν και τα δυο μέρη συμφωνούν, πώς ακριβώς θα γίνει η καταγγελία;», ή «Δείτε τι έχουν ψηφίσει σε άλλες χώρες και τι ετοιμάζονται να ψηφίσουν στην Μ. Βρετανία για να καταλάβετε πόσο μπροστά είμαστε» κ.ο.κ.

Δεν θα μείνω σε αυτά και θα αναφέρω αυτά που βλέπω εγώ ως θετικά: δίνει ένα μήνυμα στην κοινότητα των ανθρώπων που ασχολούνται με την ψυχική υγεία ότι, πέρα από την δεοντολογία, υπάρχει και τιμωρία για όσους πάνε να βγάλουν λεφτά από την άγνοια του κόσμου που γιγαντώνεται από την ομοφοβία και την τρανσφοβία, εσωτερικευμένη ή εξωτερική.

Δίνει ένα μήνυμα στους γονείς ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών και εφήβων ότι το κράτος δεν συναινεί στο να σύρουν τα παιδιά τους σε κάθε λογής «επιστήμονες» και μη, για να «τα γιατρέψουν».

Δίνει επίσης ένα μήνυμα σε όσους σπέρνουν fake news τύπου: «Έλα σ’ εμάς, θα γίνεις sis straight, αρκεί να…»

Να κρατήσουμε αυτό: οι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι δεν είμαστε «άρρωστοι», άρα κάθε είδους «θεραπεία» είναι απαράδεκτη και κακοποιητική!

Στέλλα Μπελιά Η Στέλλα Μπελιά είναι νηπιαγωγός και πρόεδρος των «Οικογενειών Ουράνιο Τόξο». Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet