Η κρίση της πανδημίας χτύπησε τον τουριστικό κλάδο περισσότερο από όλους τους τομείς, και οι εργαζόμενοι που είναι το πιο ζωντανό του τουρισμού μας και η ψυχή της ελληνικής φιλοξενίας έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα. Η στήριξή τους είναι προϋπόθεση όχι μόνο για την ανάκαμψη του τουρισμού, αλλά και για το βιώσιμο μέλλον του.

Εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων τα δύο τελευταία χρόνια, που παρέλυσαν τα ταξίδια και τον τουρισμό, αλλά και των ανεπαρκών μέτρων κυβερνητικής στήριξης, πολλοί εργαζόμενοι, ειδικά σε εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις και συνολικά στον κλάδο της φιλοξενίας, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης, βρέθηκαν στην ανεργία ή σε αναστολή.

Αρκετοί αναγκάστηκαν να αναζητήσουν απασχόληση σε άλλους κλάδους και επαγγέλματα, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους.

Το φαινόμενο της έλλειψης προσωπικού στον τουρισμό είναι ζήτημα που απασχολεί τον κλάδο σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο ήδη από την περσινή χρονιά, και είναι έντονο στην Ελλάδα.

Ακόμη και σήμερα, παρότι η τουριστική δραστηριότητα αρχίζει σταδιακά να ανακάμπτει, δύσκολα θα επιστρέψουν σε εποχικές θέσεις εργασίας όσοι στο μεσοδιάστημα έχουν βρει εργασία σε άλλο κλάδο, που τους εξασφαλίσει σταθερό εισόδημα όλο τον χρόνο και προοπτική εξέλιξης.

Απαιτούνται ισχυρές πολιτικές στήριξης της εργασίας στον τουρισμό σε εθνικό επίπεδο. Δεν αρκούν μόνο μέτρα διασύνδεσης των ανέργων με την αγορά εργασίας και ελέγχων για την καταπολέμηση φαινομένων της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να καταρτίσει ένα ολιστικό σχέδιο για τη συνολική αντιμετώπιση των εργασιακών προβλημάτων, που διαρκώς οξύνονται εξαιτίας της απουσίας ισχυρών πολιτικών στήριξης της εργασίας, και για την απόλυτη προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, που θα διασφαλίζει μεταξύ άλλων οριζόντια αξιοπρεπείς συνθήκες απασχόλησης. Και αυτό πρέπει να συμβεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ενίσχυσης της εργασίας με πυρήνα τον άνθρωπο, και με αναγκαία προϋπόθεση μεταξύ άλλων και τη γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, στα επίπεδα των 800 ευρώ, που έχει επανειλημμένα εισηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναδείξαμε τόσο το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού στον τουριστικό κλάδο, καθώς και την ανάγκη οικονομικής στήριξης των εργαζομένων και διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Ως συντονίστρια της πολιτικής ομάδας μου στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις για να καταρτιστεί ευρωπαϊκό σχέδιο άμεσης στήριξης του τουριστικού κλάδου και των εργαζομένων, οι οποίες υιοθετήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από την Ολομέλεια στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον «αντίκτυπο στους τομείς μεταφορών και τουρισμού της ΕΕ της ρωσικής παράνομης πολεμικής επιθετικότητας εναντίον της Ουκρανίας».

Με το ψήφισμά μας ζητήσαμε να δημιουργηθεί σχέδιο δράσης για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου, που θα περιλαμβάνει εκτός από επαρκείς ευρωπαϊκούς πόρους και τη δημιουργία ειδικού προσωρινού χρηματοδοτικού προγράμματος της ΕΕ για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη προσωπικού στον τουρισμό.

Ο τουρισμός είναι κινητήρια δύναμη οικονομίας και ανάπτυξης και πηγή εσόδων ζωτικής σημασίας για πολλές χώρες, και για αυτό ευχή και ελπίδα όλων μας είναι να ανακάμψει το ταχύτερο δυνατό στα επίπεδα πριν την πανδημία. Οι σημερινές, όμως, συνθήκες απαιτούν συγκρατημένη αισιοδοξία και ταυτόχρονα εγρήγορση και ισχυρά αντανακλαστικά για να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά ο αντίκτυπος των σημερινών πολλαπλών κρίσεων.

Διότι οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που εξακολουθούν να αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, μετά από δύο χρόνια καταστροφικής πανδημίας, σήμερα απειλούνται από τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία και την οξύτατη ενεργειακή κρίση.

Η κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αντίστοιχα εκτοξεύσει το μεταφορικό κόστος και το κόστος λειτουργίας. Ενώ και η άνοδος του πληθωρισμού συμπιέζει το εισόδημα των πολιτών και επομένως και τον ταξιδιωτικό τους προϋπολογισμό.

Διεκδικούμε να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες με φορολογικές ελαφρύνσεις, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος λειτουργίας του που πυροδοτεί η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός. Ζητήσαμε επίσης να στηριχθούν με ρευστότητα, μέσα από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα, όπως επίσης και να μετατεθούν οι προθεσμίες για τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το Δημόσιο. Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι σημαντική για την επιβίωσή τους, για να αποφευχθούν νέα λουκέτα, αλλά και για να αποτραπεί νέο κύμα απολύσεων.

Απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση, ευρωπαϊκά και εθνικά, για να μπορέσει ο τουρισμός να ανακάμψει με ανθεκτικότητα, βιωσιμότητα και με την προοπτική να αποφέρει ξανά όχι απλώς έσοδα, αλλά οφέλη στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, στην κοινωνία.

Έλενα Κουντουρά Η Έλενα Κουντουρά είναι ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού και της Ειδικής Επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη στην ψηφιακή εποχή. Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet