Οι εικόνες του ΑΠΘ με τα ΜΑΤ να επιτίθενται σε φοιτητές και φοιτήτριες ήταν μόνο η πρόβα «τζενεράλε» για την κατάσταση που θέλει να παγιώσει η κυβέρνηση στα ΑΕΙ. Οι φετινές φοιτητικές εκλογές πραγματοποιούνται σε ένα κλίμα αστυνομοκρατίας, αφού όπως έχει ήδη διαρρεύσει η πρεμιέρα της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα γίνει στις 17 Μαΐου. Μια μέρα πριν τις φοιτητικές εκλογές, η Ν. Κεραμέως αποφάσισε πως ποτέ η Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη, εάν δεν περιφρουρείται από ένστολους, ένοπλους και επανδρωμένους για κάθε περίσταση αστυνομικούς. Φοιτητές και φοιτήτριες μιλούν στην Εποχή για τα επίδικα των φοιτητικών εκλογών, της 18ης Μάη.

 

Η πανεπιστημιακή αστυνομία δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας

 

«Στο πλαίσιο της αυταρχικοποίησης των πανεπιστημίων, στις 10/5, οι αστυνομικές δυνάμεις μας έδωσαν ένα δείγμα για τις επικείμενες αλλαγές που έρχονται να διαταράξουν τα δεδομένα και την καθημερινότητα μας. Η κυβέρνηση, με το αφήγημα πως το άσυλο έχει καταστήσει τα πανεπιστήμια κέντρα ανομίας και παραβατικότητας, τοποθετεί την πανεπιστημιακή αστυνομία, ώστε να αποτάξει κάθε πηγαία αμφισβήτηση και αντίδραση που προκύπτει από το ριζοσπαστικότερο κομμάτι της κοινωνίας και να βοηθήσει στην ευκολότερη υλοποίηση των σχεδίων της. Το μόνο που θα καταφέρει είναι να μετατρέψει την κοινωνική πραγματικότητα ενός χώρου που προάγει τη μόρφωση, την έρευνα και την κοινωνικοποίηση σε μια νέα πραγματικότητα, όπου τα παραπάνω θα αντικατασταθούν από έναν φαύλο κύκλο βίας και συγκρούσεων, πράγμα που θα δημιουργήσει ένα αίσθημα ανασφάλειας. Οι φοιτητές δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, όλοι μαζί θα δώσουμε έναν μαζικό αγώνα για να προστατέψουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, χτίζοντάς στα μέτρα των αναγκών μας.»

 

Χάρης Τσερκέζης-Μαστρανδρέου, φοιτητής ΒΣΑΣ ΠΑΜΑΚ, συμμετέχει στο Bloco

 

 

Υποχρηματοδότηση, αξιολόγηση και ΕΒΕ πλήττουν περιφερειακά ΑΕΙ

 

«Η περικοπή της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων κατά 20%, η θέσπιση της ανταποδοτικής αξιολόγησης, αλλά και η μείωση του αριθμού των εισακτέων μέσω της ΕΒΕ, έπληξαν κυρίως τα περιφερειακά ιδρύματα, αφού ήδη από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος ο αριθμός των εισακτέων μειώθηκε ραγδαία και οδήγησε τμήματα ανά την Ελλάδα είτε σε συγχωνεύσεις είτε σε λουκέτο.

Το νέο μοντέλο χρηματοδότησης, που έρχεται να συρρικνώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και να δοκιμάσει τις αντοχές των περιφερειακών Πανεπιστημίων, θα οδηγήσει στον κατακερματισμό και τη σταδιακή διάλυση του ερευνητικού-ακαδημαϊκού ιστού. Η υποχρηματοδότηση πλήττει τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, εμποδίζει τη δημιουργία νέων και περιορίζει την έρευνα.

Είναι βαθιά ιδεολογικό ζήτημα αφού στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη η έρευνα ανάγεται σε χρήσιμη και άχρηστη, διαχωρισμός που προκύπτει από τις εκάστοτε ανάγκες της αγοράς, άρα η έρευνα αντιμετωπίζεται ως προϊόν.»

 

Φανή Καρανάτσιου, φοιτήτρια Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΘ, συμμετέχει στο Bloco

 

 

Παλεύουμε για να είμαστε ελεύθερες, όχι γενναίες

 

«Το προηγούμενο διάστημα η ελληνική κοινωνία παρακολούθησε το κίνημα MeToo με θηλυκότητες, και όχι μόνο, από διάφορους χώρους να καταγγέλλουν κακοποιητικές συμπεριφορές. Από αυτό δεν έλειψαν και τα πανεπιστήμια, όπου είδαμε καταγγελίες να βγαίνουν στην επιφάνεια, καθιστώντας σαφές κάτι που ήδη γνωρίζαμε: ότι ο σεξισμός δεν απουσιάζει από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, από τα υποτιμητικά σχόλια και τους διαχωρισμούς με βάσει το φύλο μέχρι τις παραβιαστικές και κακοποιητικές συμπεριφορές. Ως φοιτητές/-τριες που στις σχολές μας θέλουμε να είμαστε ελεύθερες και όχι γενναίες παλεύουμε καθημερινά για ισότητα, ίσες ευκαιρίες και συμπερίληψη. Προκειμένου τα πανεπιστήμια να γίνουν ασφαλή μέρη για όλες μας διεκδικούμε τη δημιουργία και την ενίσχυση επιτροπής ισότητας φύλου, δωρεάν ψυχοκοινωνική στήριξη, δημιουργία δομών στήριξης και προστασίας κακοποιημένων με παρέμβαση της Πολιτείας, καθώς και εισαγωγή εκπαιδευτικού υλικού σχετικό με την έμφυλη ισότητα στο ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των τμημάτων των ΑΕΙ.»

 

Βιβή Λυγερού, φοιτήτρια Πολιτικής Επιστήμης Παντείου, συμμετέχει στο Bloco

 

 

Ισχυρό μήνυμα ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών

 

«Η υπουργός Παιδείας θεσμοθέτησε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής με σκοπό τον περιορισμό της εισαγωγής υποψηφίων φοιτητών στα πανεπιστήμια. Το μέτρο αυτό στοχεύει, εν δυνάμει, στην απομάκρυνση των υποψηφίων φοιτητών από το δημόσιο, δωρεάν πανεπιστήμιο προς τα ιδιωτικά κολέγια. Μια πρακτική που, αν την συνδυάσουμε με την εξίσωση των πτυχίων δημοσίων και ιδιωτικών πανεπιστημίων και με την παγίωση της υποχρηματοδότησης, φαίνεται ότ\ι η ΝΔ στοχεύει στην αποδυνάμωση και το κλείσιμο μιας σειράς σχολών ανά την Ελλάδα.

Η φοιτητική κοινότητα στις 18 Μαΐου οφείλει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στις πολιτικές υποβάθμισης των σπουδών. Το "κόψιμο" 40.000 υποψηφίων αποτελεί πληγή για την εκπαίδευση, τη δημοκρατία και την κοινωνία.»

 

Άγγελος Αλμπαχέι, φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης Κρήτης, συμμετέχει στο Δίκτυο Φοιτητών

 

 

Συνδιοίκηση και υπεράσπιση των δημοκρατικών διαδικασιών

 

«Πάγιο αίτημα του Φοιτητικού Κινήματος είναι η συμμετοχή στα όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου με δικαίωμα ψήφου, η συνδιοίκηση, δικαίωμα που καθιερώθηκε με τον ν. Γαβρόγλου. Ο θεσμός της συνδιοίκησης, αποσκοπώντας στην υπεράσπιση των συλλογικών διεκδικήσεων και την ενδυνάμωση του φοιτητικού συνδικαλισμού, παρείχε στη φοιτητική κοινότητα τη δυνατότητα να εκφράζεται πάνω σε θέματα οργάνωσης και ποιότητας σπουδών. Κόντρα στη νεοφιλελεύθερη λογική των Συμβουλίων Ιδρύματος, της ανάθεσης δηλαδή της διοίκησης των πανεπιστημίων σε τεχνοκράτες ή "ανθρώπους τις αγοράς", πιστεύουμε ότι το κάθε Ίδρυμα πρέπει να διοικείται από την ίδια την ακαδημαϊκή κοινότητα με δημοκρατικές ανοικτές διαδικασίες και αυξημένη συμμετοχή των φοιτητών.»

 

Χάρης Βουνοτρυπίδης, φοιτητής Ηλ. Μηχανικός και Αλέξανδρος Καπέρδος, φοιτητής Οικονομικού Πάτρας, συμμετέχουν στο Bloco

 

 

Πολιτιστικές ομάδες, αναπόσπαστο κομμάτι του πανεπιστημίου

 

«Ο πολιτισμός βρίσκεται απέναντι στον ατομικό δρόμο και τον νεοφιλελευθερισμό, γι’ αυτό και βλήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η ύπαρξη και λειτουργία πολιτιστικών ομάδων στα πανεπιστήμια πρώτα και κύρια ξεφεύγει από τη μηχανιστική λογική μαθήματα-εξετάσεις. Έπειτα, η συνύπαρξη μέσα στο πλαίσιο της ομάδας δημιουργεί μια αίσθηση συλλογικής δράσης και αντίληψης. Δηλαδή, ο φοιτητής αντιλαμβάνεται την έννοια του να συνεργάζεται με άλλους φοιτητές και να μοιράζεται κοινές αξίες και δράσεις. Τέλος, η σημαντικότερη συνεισφορά τους είναι ότι οι ομάδες αυτές αποτελούν ισχυρά ερείσματα για την καλλιτεχνική και πνευματική ανάπτυξη των φοιτητών σε ένα περιβάλλον ελεύθερο, μακριά από πιέσεις και καταναγκασμούς. Επομένως, η ύπαρξη καλλιτεχνικών ομάδων στο πανεπιστήμιο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός ισχυρού δωρεάν, δημόσιου και δημοκρατικού πανεπιστημίου που οραματιζόμαστε.»

 

Φοίβος Ζαντές, φοιτητής Φιλολογίας ΕΚΠΑ, συμμετέχει στο Bloco

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet