Το 2022 είναι μια κρίσιμη χρονιά για το μέλλον του δημόσιου πανεπιστημίου και τα κεκτημένα των φοιτητών. Είναι η χρονιά που η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να ολοκληρώσει τις αντιμεταρρυθμίσεις στην Παιδεία που άρχισαν το 1991 και συνεχίστηκαν το 2006 για το Άρθρο 16, το 2008 και το 2011. Την υποβάθμιση δηλαδή του δημοσίου δωρεάν πανεπιστημίου και την εξάρτηση του από τις ανάγκες και τις βλέψεις της Αγοράς.

Η αρχή έγινε πέρσι με τον νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, την Ο.Π.Π.Ι, τα πειθαρχικά, τις κάμερες. Το μεγαλειώδες όμως κίνημα των φοιτητών, με τους δέκα χιλιάδες κόσμου, μόνο στη Θεσσαλονίκη, έβαλε το σχέδιο «στον πάγο» και έτσι η δεύτερη προσπάθεια γίνεται φέτος με αποκορύφωμα όσα ζήσαμε στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο διάστημα.

Από την αρχή του 2022, και κυρίως από το Πάσχα και έπειτα, ο πρύτανης του ΑΠΘ Παπαϊωάννου, σε αγαστή συμφωνία με την κυβέρνηση και την αστυνομία, χτίζει ένα κλίμα έντασης και σύγκρουσης στο ΑΠΘ μεταξύ φοιτητών και ΜΑΤ. Αφορμή στάθηκε η υποτιθέμενη παρεμπόδιση των εργασιών στο πρώην Στέκι του Βιολογικού. Βαθύτερες αιτίες όμως είναι: αφενός η παγίωση της παρουσίας δυνάμεων καταστολής στα ΑΕΙ, αφετέρου ενδεχομένως η παρακώλυση της ομαλής διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών, ώστε να μην ανανεωθούν τα ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων και να μην καταγραφεί η αναμενόμενη πτώση της ΔΑΠ, δίνοντας χρόνο για να γίνουν πραγματικότητα τα πειθαρχικά, οι κάμερες, τα ενιαία ψηφοδέλτια.

Γι’ αυτό και δυναμιτίστηκε το κλίμα την Τρίτη 10 Μαΐου στο ΑΠΘ, όπου ζήσαμε εικόνες ωμής βίας από τα ΜΑΤ, τα οποία όχι μόνο επιτέθηκαν σε φοιτητές αλλά δεν δίστασαν να ρίξουν δακρυγόνα και κρότου λάμψης εντός της Σχολής Θετικών Επιστημών την ώρα που πραγματοποιούνταν μαθήματα, θέτοντας σε κίνδυνο φοιτητές και καθηγητές. Είχε προηγηθεί το προηγούμενο βράδυ προβοκάτσια όπου άγνωστοι χωρίς (;) να τους αντιληφθεί η αστυνομία, προκάλεσε φθορές στον χώρο των εργασιών. Η προβοκάτσια συνεχίστηκε μετά τα επεισόδια της ΣΘΕ. Έξω από την πρυτανεία του ΑΠΘ άγνωστος (;) εξωπανεπιστημιακός προκάλεσε τα ΜΑΤ που επιτέθηκαν στους φοιτητές στέλνοντας δύο άτομα στο νοσοκομείο, ενώ ο άγνωστος αποχώρησε ήσυχα χωρίς κίνδυνο.

Είναι φανερό πλέον ότι ο πρύτανης και η κυβέρνηση κάνουν τα πάντα για να προκαλέσουν χάος, ενόψει φοιτητικών εκλογών, επιστρατεύοντας τα ΜΑΤ. Οι φοιτητές πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά, να συμμετέχουμε μαζικά στις εκλογές υποστηρίζοντας τις αριστερές, ριζοσπαστικές, προοδευτικές δυνάμεις στους συλλόγους.

Κωνσταντίνος Χόχορας Ο Κωνσταντίνος Χόχορας είναι φοιτητής Νομικής ΑΠΘ Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet