Το β΄ μέρος του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του ΜέΡΑ25 διεξάγεται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος» και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 15 Μαΐου, με κεντρικό σύνθημα «Ρήξη, η μόνη απάντηση στην κρίση». Οι εργασίες του εστιάζονται στο Καταστατικό, τη Στρατηγική και την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Προχθές, Πέμπτη, ο γραμματέας του κόμματος απευθύνθηκε στους συνέδρους και τους προσκεκλημένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό – ανάμεσά τους ο πρώην ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν από τη Μ. Βρετανία και η Ετζε Τεμέλκουραν από την Τουρκία.

 

«Ξαναπιάνουμε απόψε το νήμα του συνεδρίου μας εκεί που το αφήσαμε τον περασμένο Ιούνιο στη Δραπετσώνα, μπροστά στα καζάνια της ολιγαρχίας και δίπλα στο λιμάνι του Πειραιά που μαζί με τα λιμάνια της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης, μαζί με τα αεροδρόμιά μας και τους σιδηροδρόμους μας, μαζί με το ηλεκτρικό μας δίκτυο και το νερό μας, μαζί με ολάκερη τη δημόσια περιουσία και τον φυσικό πλούτο της χώρας… οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ τα εκχώρησαν όλα στην ολιγαρχία-χωρίς-σύνορα», τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του ο Γιάνης Βαρουφάκης, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τα «κόμματα του μνημονιακού τόξου».

Ο Γ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι το 5ο μνημόνιο είναι νομοτελειακά δεδομένο, όσο ακριβώς ήταν και το πρώτο, καθώς το χρέος αυξάνεται κι άλλο επειδή η «Μητσοτάκης ΑΕ» φορτώνει νέα δάνεια σ’ έναν λαό, τον οποίο λοιδορεί, για να επιδοτεί τα υπερκέρδη των Βαρδινογιάννη, Λάτση, Μυτιληναίου, και Περιστέρη». Υπογράμμισε δε, ότι «τα τελευταία δύο χρόνια το ήδη μη βιώσιμο χρέος αυξήθηκε πιο γρήγορα από ποτέ. Δεν είναι τυχαίο, στη μεταπολεμική Ελλάδα, τέσσερις ήταν οι διετίες που το δημόσιο χρέος εκτοξεύτηκε στα ουράνια: Το 1992-3 με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. To 2007-9 με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κώστα Καραμανλή. Το 2012-13 με συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ υπό τους Αντώνη Σαμαρά & Ευάγγελο Βενιζέλο. Και το 2020-22 με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

 

Οι προϋποθέσεις για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

 

Στο σημείο αυτό έθεσε τα δύο μεγάλα, στρατηγικής σημασίας ερωτήματα για τον τόπο μας: «Τι θα κάνετε αν γίνετε κυβέρνηση και σας απειλήσουν πάλι με κλείσιμο τραπεζών;» και «Τι θα κάνετε αν η συγκρότηση κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ εξαρτάται από τους δικούς σας βουλευτές; Θα δώσετε τουλάχιστον ψήφο ανοχής;», και εξάγγειλε δύο πανευρωπαϊκές ψηφοφορίες με τις οποίες θα αποφασίσουν όλα τα μέλη του ΜέΡΑ25 αλλά κι όλα τα μέλη του DiEM25, καθώς «ό,τι γίνεται εδώ επηρεάζει τους συντρόφους μας σε όλη την Ευρώπη».

«Προφανώς, σοβαρή προγραμματική συμφωνία δεν μπορεί να γίνει μετά τις εκλογές, εντός του τριήμερου που προβλέπει το Σύνταγμα. Το μόνο που μπορείς να καταλήξεις εντός τριών ημερών είναι η μοιρασιά των υπουργείων… Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται για συγκυβέρνηση, θα πρέπει να μας πουν πού διαφωνούν με τις 7+1 τομές του ΜέΡΑ25, να αντιπροτείνουν, να δουλέψουμε σκληρά πάνω σε κοινό πρόγραμμα ρήξης με την ολιγαρχία. Προ των εκλογών. Μετά την κάλπη κανένα σοβαρό κυβερνητικό πρόγραμμα δεν μπορεί να σφυρηλατηθεί, οπότε να μην περιμένουν από εμάς ούτε καν ψήφο ανοχής», τόνισε με έμφαση ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Οι 7 τομές είναι:

  1. Άμεση Κατάργηση Χρηματιστήριου Ενέργειας και επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ.
  2. Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή Κατώτατου Μισθού & Επιδομάτων, μείωση συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 15%, από 13% σε 6% και για λιπάσματα, βιβλία και πολιτιστικά αγαθά από 6% στο 0%. Μείωση φορολογικού συντελεστή μικρών επιχειρήσεων στο 10%, μεσαίων στο 20% αλλά και αύξηση για τις μεγάλες στο 30%. Κατάργηση όλων των προπληρωμών φόρων για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Κούρεμα χρεών των μικρομεσαίων.
  3. Για τη στέγη: Άμεση κατάργηση του «Ηρακλή», ίδρυση δημόσιας επιχείρησης διαχείρισης κόκκινων δανείων και νέο Οργανισμό Κοινωνικής Στέγης.
  4. Καμία εξόρυξη, κανένας αγωγός, όλα τα ορυκτά καύσιμα να παραμείνουν στα έγκατα της γης. Κάθε Στέγη Ένα Φωτοβολταϊκό. Ανεμογεννήτριες στη θάλασσα - Πρόγραμμα Ανακύκλωσης στην πηγή με αξιοποίηση βιομάζας - Πρόγραμμα εξοικονόμησης αλλά και μετατροπή της Ελλάδας στο Μεσογειακό Κέντρο Παραγωγής & Διανομής Πράσινου Υδρογόνου.
  5. Κοινωνικοποίηση της Δημόσιας Υγείας, της Παιδείας και της Ενημέρωσης.
  6. Ανάκτηση δημοκρατικής κυριαρχίας στον κρατικό μηχανισμό και στη δημόσια περιουσία, με την Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τη Στατιστική Υπηρεσία και το Υπερταμείο να επιστρέφουν από την τρόικα στο Δημόσιο.
  7. Ανάκτηση δημοκρατικής κυριαρχίας στον δανεισμό και τις συναλλαγές με την ένταξη του Υπερταμείου, του ΤΑΙΠΕΔ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε δημόσια Αναπτυξιακή – Αγροτική Τράπεζα και, βέβαια, την άμεση ίδρυση του Συστήματος Δημοσιονομικών Συναλλαγών «Δήμητρα».

Η συν μία τομή, αφορά την Ανεξάρτητη Αδέσμευτη Εξωτερική Πολιτική, η οποία συμπεριλαμβάνει απεγκλωβισμό από τις διμερείς διαπραγματεύσεις Αθήνας-Άγκυρας μέσα από πρόσκληση σε Διεθνή Περιφερειακή Συνδιάσκεψη προς όλες τις μεσογειακές χώρες – με μοναδικά θέματα τη χάραξη θαλασσίων ζωνών και τη συνεργασία στο πλαίσιο αποκλειστικά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την άμεση κατάργηση του μιλιταριστικού-εξορυκτικού Άξονα Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρος-Αίγυπτος-Εμιράτα που έστησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ενισχύει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Τέλος, ίδρυση Νέου Κινήματος Αδεσμεύτων, με στόχο μια αδέσμευτη, ανεξάρτητη Ευρώπη που θα προωθεί την παγκόσμια ειρήνη σ’ έναν κόσμο χωρίς στρατιωτικά μπλοκ. Το Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων ήταν το κύριο αντικείμενο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν την Παρασκευή ο Γιάνης Βαρουφάκης μαζί με τον Τζέρεμι Κόρμπιν και την Ετζε Τεμέλκουραν, εκ μέρους της Προοδευτικής Διεθνούς, του DiEM25 και του ΜέΡΑ25.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet