«Έσπασε το φράγμα του 10% ο πληθωρισμός», «Διψήφιος ο πληθωρισμός», «Γυρίζει την Ελλάδα 28 χρόνια πίσω ο πληθωρισμός». Οι τίτλοι που πλημμύρισαν τις οθόνες και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ακούγονται βαριοί, αλλά δεν μεταφέρουν την εικόνα του τι σημαίνει πληθωρισμός στο 10,2% για τον Απρίλιο. Σε ένα από τα πολλά άρθρα που γράφτηκαν, με τίτλο «Ο πληθωρισμός "ροκανίζει" το διαθέσιμο εισόδημα» (Δήμητρα Μανιφάβα, Καθημερινή, 12/5/22) η πραγματικότητα παίρνει μορφή με άγρια χαρακτηριστικά.

 

Το 750 καλύπτει τα 918;

 

Σε αυτό το άρθρο σημειώνεται ότι «με βάση τα στοιχεία από την τελευταία έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών και τα νέα δεδομένα από την ΕΛΣΤΑΤ… προκύπτει ότι ένα νοικοκυριό με μηνιαίο εισόδημα έως 750 ευρώ καλείται να καλύψει δαπάνες 918 ευρώ… Η επιπλέον επιβάρυνση των 123 ευρώ μηνιαίως ή 1.476 ετησίως δεν μπορεί να καλυφθεί από τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας και πλέον το νοικοκυριό αυτό θα πρέπει να αναζητήσει και άλλη πηγή εισοδήματος ή να περιορίσει σημαντικά τις δαπάνες». Τόμπολα. Ο πληθωρισμός δεν είναι κάποιοι αριθμοί που αδυνατούμε να κατανοήσουμε, είναι αδυναμία πληρωμής, που αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Ο πληθωρισμός σημαίνει φτωχοποίηση. Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται πως «εάν το ίδιο νοικοκυριό πλήρωνε πέρυσι το 75% του εισοδήματός του (για νοίκι, τρόφιμα, ρεύμα, θέρμανση, μετακινήσεις), τώρα απαιτείται το 88% του εισοδήματός του». Η γράφουσα καταλήγει ότι «για να βγει ο λογαριασμός, στην πραγματικότητα μεγάλο μέρος των νοικοκυριών θα κληθεί να αλλάξει –εάν δεν το κάνει ήδη- πολλές αγοραστικές συνήθειες ή ακόμα και να αναζητήσει μικρότερο σπίτι ή να χρησιμοποιεί αποκλειστικά μέσα μαζικής μεταφοράς». Διαβάζοντας αυτό το άρθρο αυτόματα έρχεται στο νου η παρουσίαση της αύξησης του κατώτατου μισθού ως «15ου μισθού». Ο κόσμος χρειάζεται 15ο μισθό για να βγαίνει με πολλή εγκράτεια ο μήνας. Το επιτελείο της ΝΔ το αντιλήφθηκε έγκαιρα και έκανε αυτό που κάνει καλύτερα σε όλη της τη θητεία. Το προώθησε παντού, σαν διαφημιστικό σποτ.

 

Διάχυτη ανησυχία

 

Μόνο που τα στοιχεία και πάλι δείχνουν ότι δεν αρκεί η εξαγγελία. Οι πολίτες είναι ήδη πάρα πολύ στριμωγμένοι. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), 8 στους 10 καταναλωτές έχουν αλλάξει καταναλωτικές συμπεριφορές και κυνηγούν προσφορές και εκπτώσεις, το 75% αναβάλλει προσωπικές αγορές ή αγοράζει οικονομικότερες εναλλακτικές προϊόντων, 6 στους 10 έχουν μειώσει την κατανάλωση ρεύματος και τις αγορές τροφίμων. Παράλληλα, το 41% αποφεύγει να κάνει αγορές προκειμένου να έχει χρήματα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Όλα αυτά ήδη συμβαίνουν και η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται, αφού αναμένεται στο επόμενο δίμηνο (Μάιο-Ιούνιο) περαιτέρω κλιμάκωση του πληθωρισμού. Μάλιστα, ο Φρ. Κουτεντάκης, συντονιστής του γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, σε άρθρο του σημειώνει «Δυστυχώς, δεν μπορεί να είναι κανείς αισιόδοξος για την εξέλιξη του πληθωρισμού, αφού οι αιτίες που τον προκάλεσαν δεν αναμένεται να εκλείψουν, αντίθετα το πιθανότερο είναι να ενισχυθούν».

Η ανησυχία της κυβέρνησης είναι διάχυτη. Η κατάσταση απέχει παρασάγγας από το «ελεγχόμενη». Η επικοινωνιακή καμπάνια της εξόδου από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας (για να μας βγάλει και η ΝΔ από τα μνημόνια) δεν μπορεί να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι τα πράγματα θα φτιάξουν, για να δείξει υπομονή ο κόσμος. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον ΣΚΑΪ, το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας φέτος είναι ο πληθωρισμός. Όμως, η κυβέρνηση δεν έχει και άλλη διέξοδο, από το να επιχειρήσει να πουλήσει ελπίδα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης μιλώντας στο ΣΚΑΪ δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει για φέτος τα περιθώρια του προϋπολογισμού. «Δώσαμε, ό,τι είχαμε», είπε χαρακτηριστικά.

 

Στις 30 σωσμός;

 

Η κυβέρνηση ελπίζει σε ευρωπαϊκή παρέμβαση. Και πράγματι δεν της μένουν πολλά να κάνει, στην κατεύθυνση που έχει επιλέξει να κινείται η κυβέρνηση, αυτή των επιδομάτων και των έκτακτων στοχευμένων ενισχύσεων. Όλες οι ελπίδες της «για να γίνει ο ουρανός πιο γαλανός» στηρίζονται στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής (30-31 Μαΐου) και στο ενδεχόμενο «ευρωπαϊκής λύσης», μέσα από την αξιοποίηση των 234 δισ. ευρώ, που έχουν απομείνει από το ταμείο ανασυγκρότησης ή άλλες παρεμβάσεις στον τομέα της ενέργειας σε κεντρικό επίπεδο. «Οι πολίτες απαιτούν την ενότητα στη δράση και τολμηρές αποφάσεις. Ειδικά τώρα που προσεγγίζουμε την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη του μήνα για συλλογική δράση στις τιμές στην ενέργεια, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την κοινή πειστική ευρωπαϊκή απάντηση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ.

Οι υποσχέσεις της πως είναι στο πλευρό των πολιτών, και ιδίως των ευάλωτων εξανεμίζονται κάθε μέσα του μήνα, όταν αδειάζει και το πορτοφόλι. Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μεγάλη δυσαρέσκεια και δυσπιστία. Σε δημοσκόπηση της RealPolls το 55,6% θεωρεί ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια. Σε ερώτηση της Pulse για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 55% νιώθει απαισιοδοξία και σε ερώτηση για την προσωπική οικονομική κατάσταση το 49% δηλώνει απαισιοδοξία. Μέχρι στιγμής, τα μέτρα για το ρεύμα κρίνονται πως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση (51% στην Pulse, έναντι 41% που δηλώνει προς τη λάθος κατεύθυνση), όμως αυτά ούτε έχουν εφαρμοστεί, ούτε αποσαφηνιστεί πλήρως. Αφήνεται ένα θολό τοπίο, για το τι θα εξοικονομήσει ο πολίτης.

Όσο ροκανίζεται το εισόδημα των πολιτών, η κυβέρνηση ροκανίζει το χρόνο, ελπίζοντας σε αποσυμπίεση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες, σε μία κάποια ευρωπαϊκή βοήθεια, στον τουρισμό και στον καλό μας τον καιρό. Μέχρι να συμβούν αυτά –που δεν διαφαίνεται να επιβεβαιώνονται οι ελπίδες της- γεμίζει τις οθόνες μας και τις σελίδες των εφημερίδων με «ασφάλεια». Με ΜΑΤ να εισβάλλουν στο ΑΠΘ, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να επιχαίρει που θα έχει αστυνομικά τμήματα στα πανεπιστήμια και να δηλώνει ότι «μέχρι να ολοκληρωθεί η βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ, η αστυνομία θα είναι εκεί» και παράλληλα να «τζαρτζάρεται» με τον δήμαρχο της Αθήνας για το αν έχουμε ασφαλή πόλη. Η ακρίβεια σφίγγει τη θηλιά που έχουμε στο λαιμό και τα ΜΑΤ χορογραφημένα χτυπούν και πάλι φοιτητές. Τα πάντα για να μην δούμε την τρύπια τσέπη του παντελονιού μας. Αρκεί να πιστέψουμε ότι υπάρχει ελπίδα και ότι είναι χρώματος μπλε.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet