Στις 21 Φεβρουαρίου 1944, οι ναζί εκτελούν στο Παρίσι μια ομάδα αντιστασιακών της οργάνωσης Francs-tireurs et partisans-Main-d'oeuvre immigrée (Μαχητές και αντάρτες-Μετανάστες εργάτες, FTP-MOI). Ανάμεσά τους και ο εικοσάχρονος ποδοσφαιριστής της Red StarFC Ρίνο Ντελλα Νέγκρα. Γιός ιταλού αντιφασίστα μετανάστη, ο Νέγκρα μεγάλωσε στην εργατική συνοικία Mazzagrande. Ο Ρίνο Ντέλλα Νέγκρα που το 1938 πήρε τη γαλλική υπηκοότητα, επηρεάστηκε ιδεολογικά και πολιτικά τόσο από την ηρωική προσπάθεια των «Διεθνών Ταξιαρχιών» στην ισπανική επανάσταση του 1936, όπου πολλοί Ιταλοί είχαν πάρει μέρος, αλλά και από την συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου (Σοσιαλιστών, Κομμουνιστών) στη Γαλλία.

Παράλληλα, με την πολιτική δράση ήταν εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, δεινός εξτρέμ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει το μεταγραφικό ενδιαφέρον για αρκετές εργατικές ποδοσφαιρικές ομάδες, που ήταν ενταγμένες στην Αθλητική και Γυμναστική Ομοσπονδία της Εργασίας (FSGT). Τελικά επέλεξε να αγωνιστεί στην Red Star, την αριστερή ομάδα του Παρισίου. Με τους ναζί να έχουν καταλάβει την Γαλλία, ο Νέγκρα εντάσσεται στην αντίσταση, ενώ κινείται στην παρανομία προκειμένου να ξεφύγει από την Υπηρεσία Αναγκαστικής Εργασίας (STO), που είχε ιδρύσει το δοσιλογικό καθεστώς του Βισύ.

Ακροβατώντας μεταξύ ζωής και θανάτου, ο Νέγκρα έπαιζε ποδόσφαιρο και παράλληλα συμμετείχε στον ένοπλο αντιστασιακό αγώνα. Με το ψευδώνυμο Gilbert Royer, ήταν μέλος των FTP του Argenteuil. Η δράση των αντιστασιακών οργανώσεων είχε γίνει βραχνάς για τους δοσίλογους των διαβόητων Ειδικών Ταξιαρχιών, οι οποίοι είχαν βάλει στόχο ζωής να τις διαλύσουν. Τελικά κατάφεραν αρχικά να συλλάβουν τον καθοδηγητή της οργάνωσης Joseph Dawidowitz, ο οποίος μετά από φρικτά βασανιστήρια αποκάλυψε ότι κρατούσε στο κρησφύγετό του κι έναν κατάλογο μελών. Έτσι έγινε  δυνατή η σύλληψη σχεδόν όλων των αγωνιστών, μεταξύ των οποίων και των αρχηγών τους Missak Manouchian και Joseph Epstein.

 

Αντίσταση

 

Στις 12 Νοεμβρίου 1943, κατά διάρκεια επίθεσης σε γερμανική χρηματαποστολή τραυματίζεται και συλλαμβάνεται. Ο Ρινο Ντέλλα Νέκργα και άλλοι 23 σύντροφοι του περνούν από δίκη από τις 15 έως τις 18 Φεβρουαρίου 1943. Κεκλεισμένων των θυρών, ενώπιον ενός τετραμελούς γερμανικού στρατοδικείου, που συμπεριλαμβάνει και τον Sturmbannführer των SS Eckardt. Η ειρωνεία ο εν λόγω ναζί που έστειλε στο θάνατο δεκάδες αντιστασιακούς θα επιστρέψει κανονικά στη δουλειά του ως δικαστής στην ομοσπονδιακή Γερμανία μετά από δύο σύντομα χρόνια "αποναζιστικοποίησης". Η δίκη χρησιμοποιήθηκε, όπως ήταν φυσικό, από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής. Η απόφαση ήταν προδιαγεγραμμένη και ο Ρίνο Ντέλλα Νέγκρα μαζί με τους συντρόφους του οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα στις 21 Φεβρουαρίου 1944. Ο εικοσάχρονος άφησε δυο επιστολές στις οποίες περιγράφει με γλαφυρό τρόπο την αγάπη του για την οικογένειά του, τους συντρόφους του και τους συμπαίκτες του στο ποδόσφαιρο.

Από τις αρχές του 2000 οι οπαδοί της Red Star FC άρχισαν να «ανακαλύπτουν» τον Ρίνο Ντέλα Νέγκρα και την ιστορία του. Έτσι, η κεντρική κερκίδα του γηπέδου της ομάδας Bauer (που πήρε το όνομά της από έναν εβραίο κομμουνιστή γιατρό και μαχητή της αντίστασης που εκτελέστηκε κι αυτός το 1942) ονομάστηκε κερκίδα Rino Della Negra, ενώ κάθε χρόνο στην ημέρα της μνήμης της εκτέλεσης του, το πανό "Bauer Αντίσταση" με το πορτρέτο του ποδοσφαιριστή κρεμιέται στην εξέδρα.

 

«Απλώς χρησιμοποίησες τα όπλα σου»

 

Τον Φεβρουάριο του 2022, 78 χρόνια μετά την εκτέλεση του Νέγκρα, ο Δημήτρης Μάνεσης (διδάκτωρ ιστορίας) και ο Jean Vigreux (καθηγητής σύγχρονης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Bourgogne Franche-Comté) δημοσίευσαν το βιβλίο «Ρίνο Ντελλά Νέγκρα: Ποδοσφαιριστής και Παρτιζάνος». Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Libertatia στο σάιτ των οποίων για το βιβλίο διαβάζουμε: «Δεν διεκδίκησες ούτε τη δόξα ούτε τα δάκρυα [...] Απλώς χρησιμοποίησες τα όπλα σου». Εξαιρετικός αθλητής που πέθανε σε ηλικία 20 ετών, όταν μόλις είχε ενταχθεί στην Red Star FC ο Rino Della Negra δεν μπόρεσε ποτέ να εκφράσει όλο το ταλέντο του ως ποδοσφαιριστής. Ανυπόμονος στο STO, μέλος της ομάδας Μανουχιανών (FTP-MOI), ο νεαρός αγωνιστής της αντίστασης έθεσε τις αξίες του αντιφασισμού και της αλληλεγγύης πάνω από όλα. Αυτή η άνευ προηγουμένου και καλά τεκμηριωμένη μελέτη από δύο ιστορικούς του κοινωνικού κινήματος αναλύει τη ζωή και τη μνήμη μιας εικόνας του λαϊκού ποδοσφαίρου και τον αγώνα για τη χειραφέτηση. Μακριά από μια παλιομοδίτικη αντίληψη της «εθνικής ταυτότητας», η βιογραφία του Ρίνο Ντέλλα Νέγκρα είναι μέρος της ιστορίας μιας χώρας που ήξερε πώς να υποδέχεται τους ξένους, να χτίζεται χάρη σε διαφορετικές εθνότητες, με τα μέλη της FTP-ME να γράφουν μια από τις πιο φωτεινές σελίδες της ιστορίας της».

 

 

 

Πηγές: Lifo.gr, ERT.gr, editionslibertalia.com

 

Πρόσφατα άρθρα ( Ιστορίες από τα γήπεδα )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet