Φωτογραφία: Μάριος Λώλος

 

 

 

Συζητήθηκε το πρωί της Πέμπτης στο Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή που έχει καταθέσει στέλεχος της Ελληνικός Χρυσός κατά του Alterthess και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη. Την αλληλεγγύη τους έδειξαν με την παρουσία τους, αλλά και με ψηφίσματα, συνάδελφοί της δημοσιογράφοι, μέλη του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι, ενώ έξω από το δικαστήριο βρέθηκαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25.

Με τη στρατηγική αγωγή, στελέχη της Ελληνικός Χρυσός διεκδικούν αποζημίωση 100.000 ευρώ και ζητούν την προσωπική κράτηση της Στ. Πουλημένη, σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το υπέρογκο αυτό ποσό, αν τους εκδικαστεί. Αφορμή στάθηκε ρεπορτάζ της δημοσιογράφου, στις 27 Οκτωβρίου 2020, για την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση δύο στελεχών της Ελληνικός Χρυσός για περιβαλλοντικές παραβάσεις. Η στρατηγική αγωγή στηρίζεται στο γεγονός ότι ανέφερε τα ονόματα των καταδικασμένων στο ρεπορτάζ. Να σημειωθεί δε πως τα δύο αυτά στελέχη καταδικάστηκαν και σε δεύτερο βαθμό τον Σεπτέμβριο του 2021. «Οι αγωγές τύπου SLAPP στέλνουν μήνυμα προς την κοινωνία ότι δεν πρέπει να ασχολείται με τα κοινά και με ζητήματα δημοσίων επενδύσεων και συμφέροντος γιατί θα μπλέξουν. Η γνώση και η πληροφόρηση είναι επικίνδυνη και στην Ελλάδα και δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας κατέχει την τελευταία θέση στο ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου», δήλωσε η Στ. Πουλημένη.

Η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα Κονδυλία Γώγου ζήτησε από το δικαστήριο να απορρίψει αυτήν «την εξωφρενική αγωγή» και τόνισε πως «η στοχοποίηση ενός μικρού ανεξάρτητου μέσου ενημέρωσης και μιας δημοσιογράφου συνιστά απειλή για την αναφορά θεμάτων δημόσιου συμφέροντος και αποτελεί το τελευταίο κατάφωρο παράδειγμα κατάχρησης του συστήματος Δικαιοσύνης για τον εκφοβισμό των υπερασπιστριών/-ών των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την αποθάρρυνση του δημόσιου ελέγχου».

Η δίωξη της Στ. Πουλημένη και η υπόθεση των SLAPP αγωγών (Στρατηγικών Αγωγών κατά της Δημόσιας Συμμετοχής) έχει τεθεί στη βουλή και στο ευρωκοινοβούλιο. Μάλιστα, το ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τον Απρίλιο μέτρα για τη βελτίωση της προστασίας των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες. Συγκεκριμένα, η οδηγία καλύπτει τις στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού σε αστικές υποθέσεις με διασυνοριακό χαρακτήρα, επιτρέπει στους δικαστές να απορρίπτουν ταχέως τις προδήλως αβάσιμες αγωγές, θεσπίζει διάφορες δικονομικές εγγυήσεις και μέσα έννομης προστασίας, όπως αποζημίωση και αποτρεπτικές κυρώσεις για την άσκηση καταχρηστικών αγωγών. Η Επιτροπή αναμένεται να εκδώσει συμπληρωματική σύσταση, για να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να ευθυγραμμίσουν τους κανόνες τους με την προτεινόμενη νομοθεσία της ΕΕ. Όπως τόνισαν σε ανακοίνωσή τους οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα το ελληνικό δικαστήριο που κρίνει την υπόθεση, θα πρέπει να λάβει υπόψη την πρόσφατη ενωσιακή νομοθεσία. Αντίστοιχο μήνυμα έστειλε και η Βέρα Γιούροβα, αντιπρόεδρος της Κομισιόν και εισηγήτρια της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε έξι μήνες. Άπλετος χρόνος, ώστε το δικαστήριο να ενημερωθεί για την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τις οδηγίες και τις παρεμβάσεις δημοσιογραφικών ενώσεων και οργανώσεων κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Δεν νοείται άγνοια επί του θέματος.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet