Με τη φράση αυτή έκλεισε τις εργασίες του συνεδρίου του κόμματος ο Γιάνης Βαρουφάκης την περασμένη Κυριακή. «Ρήξη με την εξάρτηση (προς το "ευρωιερατείο" και τους νατοϊκούς δήθεν συμμάχους μας). Ρήξη με τον ολοκληρωτισμό (τον αυταρχισμό και την ανελευθερία που με ζήλο προωθεί σήμερα η Μητσοτάκης Α.Ε. ως μία ακόμα μνημονιακή κυβέρνηση). Ρήξη με το κεφαλαιοκρατικό αυτό σύστημα που καταδυναστεύει τους εργαζόμενους και τους φτωχότερους, προς όφελος μιας χούφτας κρατικοδίαιτων, παρασιτικών ολιγαρχών. Ρήξη με ό,τι συνεχίζει να καταστρέφει το περιβάλλον, με ή χωρίς πράσινο μανδύα. Ρήξη τέλος με τη συστημική πατριαρχία, θύματα της οποίας είναι καθημερινά γυναίκες, θηλυκότητες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα», εξηγεί ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μιχάλης Κριθαρίδης.
Από το σώμα των 600 και πλέον συνέδρων του β’ μέρους του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου επανεξελέγη ως γραμματέας ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ εκλέχτηκαν και τα μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Στις πρώτες θέσεις, από την κάλπη επικρατείας, αναδείχθηκαν οι Κλέων Γρηγοριάδης, Μιχάλης Κριθαρίδης, Κρίτων Αρσένης, Μαρία Απατζίδη και Κώστας Ντάσκας Αλέξης Σμυρλής, Jochen Schult, Θωμάς Αχταρίδης, Κώστας Μαρματάκης, Μαρία Καρακίτσου και Δανάη Στράτου.
Ωστόσο, αίσθηση έχουν προκαλέσει οι 7+1 τομές (ρεπορτάζ της «Εποχής» στο προηγούμενο φύλλο), τις οποίες ενέκρινε ομόφωνα το Συνέδριο. Με αυτές είναι διατεθειμένο το ΜέΡΑ25 να προσέλθει σε διάλογο με τα προοδευτικά κόμματα, πριν και όχι μετά τις επικείμενες εκλογές. «Η διαμόρφωση ενός κοινού προγράμματος ρήξης προεκλογικά, είναι η αναγκαία βάση για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης», δηλώνει ο γραμματέας του κόμματος, με κύριο αποδέκτη τον ΣΥΡΙΖΑ.
Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα των Γιάνη Βαρουφάκη, Τζέρεμι Κόρμπιν και Έτζε Τεμελκουράν, παρουσιάστηκε εκ μέρους της Προοδευτικής Διεθνούς η Διακήρυξη της Αθήνας. Με αφορμή τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας εκφράζεται η ανάγκη για στήριξη των θυμάτων κάθε πολέμου, καθώς κι ένα Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων. Διατυπώνεται η απαίτηση για την άμεση κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, καθώς και μια περιεκτική Συμφωνία Ειρήνευσης που θα εγγυώνται η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Κεντρικό σημείο της διακήρυξης αποτελεί η πεποίθηση πως «η βιώσιμη ειρήνη απαιτεί την αντικατάσταση όλων των στρατιωτικών μπλοκ από ένα διεθνές σύστημα ασφάλειας, το οποίο αποκλιμακώνει τις εντάσεις, επεκτείνει τις ελευθερίες, αντιμετωπίζει την φτώχεια, περιορίζει την εκμετάλλευση, προωθεί την περιβαλλοντολογική και κοινωνική δικαιοσύνη, και τερματίζει την επικυριαρχία της μίας χώρας πάνω στην άλλη».
Στην ερώτηση της «Εποχής» για τις γαλλικές κοινοβουλευτικές εκλογές και το ενδεχόμενο νίκης της Νέας Λαϊκής Ενότητας, δηλαδή της προοδευτικής συμμαχίας με υποψήφιο πρωθυπουργό τον Ζαν Λυκ Μελανσόν, και πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει θετικά την ειρήνη και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ο Γιάνης Βαρουφάκης και Τζέρεμι Κόρμπιν χαιρέτισαν την πρωτοβουλία των δυνάμεων της Αριστεράς και της Οικολογίας στη Γαλλία και δήλωσαν ότι η νίκη τους θα αποτελέσει εφαλτήριο για προοδευτικές εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 σημείωσε ότι η προοδευτική συμμαχία συγκροτήθηκε όχι στη βάση ενός κοινού προγράμματος, αλλά κάτω από το βάρος του εκλογικού νόμου, καθώς το «σκληρό πλειοψηφικό» σύστημα της Γαλλίας απειλεί με συρρίκνωση τις δυνάμεις της Αριστεράς. Επίσης, προέβλεψε ότι η ευκταία εκλογή Μελανσόν θα έχει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη συγκατοίκηση με τον πρόεδρο Μακρόν. Από την πλευρά του, ο πρώην ηγέτης των Εργατικών τόνισε ότι είναι λυπηρό που η συμμαχία αυτή δεν εκφράστηκε και στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, με αποτέλεσμα «μια φασίστρια, όπως η Λεπέν, να περάσει στον β΄ γύρο, άσχετα από το γεγονός ότι ηττήθηκε».
Οι δυο ηγέτες, αναφερόμενοι στη δεύτερη ερώτησή μας ως προς την πιθανότητα διαμόρφωσης Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, υποστήριξαν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό υπό τις παρούσες γεωπολιτικές συνθήκες, αλλά και εξαιτίας της αποδεδειγμένης «αδυναμίας» της Ευρώπης να αποφασίσει ακόμη και για την έκδοση κοινού ευρωομόλογου, για την ενιαία διαχείριση του δημόσιου χρέους. Εξέφρασαν μάλιστα την πεποίθηση ότι η συγκρότηση κάποιων στρατιωτικών μονάδων, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα είναι απλώς συμβολική και, σε κάθε περίπτωση, αναποτελεσματική.
Χρειαζόμαστε σοσιαλισμό
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, μιλώντας στο συνέδριο του ΜέΡΑ25, ως βασικός προσκεκλημένος του κόμματος, αναφέρθηκε στον σοσιαλισμό, «ως την ιδέα των ιδεών, που γι’ αυτόν είναι η ειρήνη, η δικαιοσύνη, η ανθρωπότητα και η σχέση μας με την φύση». Τόνισε επίσης ότι «η πανδημία μας έδειξε πόσο άδικος και άνισος είναι αυτός ο κόσμος, αποκαλύπτοντας τη φτώχεια και την ανισότητα που επικρατεί. Χρειαζόμαστε σοσιαλισμό, χρειαζόμαστε ένα άλλο οικονομικό σύστημα, αυτό έδειξε και η πανδημία», ανέφερε ο πρώην ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία. Μιλώντας για το περιβάλλον, υπογράμμισε πως «χρειάζεται ένας πράσινος, βιώσιμος κόσμος και η πράσινη βιομηχανική επανάσταση πρέπει να είναι μέρος του προγράμματος κάθε αριστερού κόμματος». «Ελευθερώστε τον Τζούλιαν Ασάνζ», ήταν η κατακλείδα της παρέμβασης Κόρμπιν, απευθύνοντας έκκληση για τη στήριξη του αμερικανού δημοσιογράφου.
Για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
Σκληρή κριτική άσκησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 στον πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας ότι: «Στην Ουάσιγκτον ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα Νέο Δόγμα. Επί της ουσίας δεν διαφέρει από το γνωστό, παλιό, καλά δοκιμασμένο μνημονιακό δόγμα του “ναι σε όλα”. Η διαφορά είναι ότι εκεί που το “ναι σε όλα” απευθυνόταν στο τρίγωνο Βερολίνο–Φρανκφούρτη–Βρυξέλλες, τώρα απευθύνεται αποκλειστικά στην Ουάσιγκτον. Το ιδιαίτερα θερμό χειροκρότημα που εισέπραξε ο πρωθυπουργός από γερουσιαστές και αντιπροσώπους του Αμερικανικού Κογκρέσου στο άκουσμα του Νέου Αμερικανικού Δόγματος του κ. Μητσοτάκη έχει, βέβαια, μέγα κόστος: την εκθετικά αυξανόμενη ανασφάλεια της χώρας, την απομάκρυνση της Πράσινης Βιομηχανικής Επανάστασης που δεν έχουμε το δικαίωμα να καθυστερούμε και τον περαιτέρω κατακερματισμό μιας Ευρώπης που βουλιάζει καθημερινά στην εξάρτηση».
«Τι δεν ζήτησε;», διερωτήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης, για να δώσει ο ίδιος την απάντηση: «Το μόνο που έπρεπε να ζητήσει! Την εξασφάλιση των ανατολικών μας συνόρων από το ΝΑΤΟ. Και την αναίρεση του casus belli της Άγκυρας. Ποιος γερουσιαστής ή αντιπρόσωπος θα “χάλαγε” την “ωραία ατμόσφαιρα” στο Κογκρέσο αν ο κ. Μητσοτάκης έλεγε το προφανές: “Δεν νοείται αμυντική συμμαχία που να μην εγγυάται τα σύνορα μέλους της από οποιαδήποτε χώρα”;».