Mετά την ολοκλήρωση της εσωκομματικής διαδικασίας στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία της 15ης Μαΐου και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την εκλογή μελών της Κεντρικής Επιτροπής, «Η Εποχή» θέτει έξι κοινά ερωτήματα στην Όλγα Γεροβασίλη και τον Θοδωρή Δρίτσα [article/43226/thodorhs-dritsas-mazikh-apaithsh-gia-politikh-kai-koinonikh-allagh], διερευνώντας τη δυναμική και τα μηνύματα αυτής της πρωτόγνωρης διαδικασίας.

 

 

 

Ποια η εκτίμησή σου για τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών της προηγούμενης Κυριακής;

Το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα σε εκλογική επιρροή στην Ευρώπη πλέον είναι και επίσημα ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της ευρωπαϊκής αριστεράς. Το στοίχημα της διεύρυνσης κερδήθηκε. 150.000 και πλέον άνθρωποι ήρθαν στην κάλπη για να στείλουν το πολιτικό μήνυμα για άμεση αλλαγή της πορείας της χώρας με προοδευτική διακυβέρνηση και εγγυητή γι’ αυτό τον Αλέξη Τσίπρα. Όλοι αυτοί επέστρεψαν τον λογαριασμό στην κυβέρνηση και κατέθεσαν τη διάθεση μετατροπής της οργής και αγανάκτησής τους σε πολιτική δράση για την επίτευξη αυτού του στόχου.

 

Πέρα από τη σημασία για το Κόμμα, ποια η πολιτική δυναμική που περικλείει η αυξημένη συμμετοχή; Οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία την υποτιμούν.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξακολουθεί να ξηλώνει με μανία το κοινωνικό κράτος, να πληγώνει εσκεμμένα τους δημοκρατικούς θεσμούς και να λαφυραγωγεί τα εισοδήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών προς όφελος μιας κρατικοδίαιτης ελίτ. Ο πολιτικός μας αντίπαλος, η ΝΔ και η συστημική ειδησεογραφία που την στηρίζει, προσπάθησαν μάταια να «πνίξουν» το γεγονός πως 150.000 και πλέον πολίτες συμμετείχαν στη διαδικασία ανάδειξής της συλλογικής ηγεσίας μας. Πως 110 χιλιάδες και πλέον νέα μέλη εντάχθηκαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στέλνοντας τον λογαριασμό της αδικίας, της υποκρισίας και της οργής στον δίκαιο παραλήπτη του. Ωστόσο, η κυβέρνηση καταρρέει με ταχύτατο ρυθμό και ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι πια σε θέση να ξεγελάσει κανένα. Όσο περισσότερο υποτιμά την πραγματικότητα και τις συνέπειες των πολιτικών του, τόσο πιο απότομα θα πέσει από τα σύννεφα του αυτοθαυμασμού και της αλαζονείας του.

 

Ποιες, κατά τη γνώμη σου, είναι οι προσδοκίες αυτού του κόσμου, που αποφάσισε το βήμα της ένταξης;

Ζούμε σε μια εποχή κρίσης του κομματικού φαινομένου. Ένα σύστημα, μέρος του οποίου αποτελεί και ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, απαξιώνει συνειδητά τη συμμετοχή στα κοινά και προσπαθεί να αποδείξει πως δεν υπάρχει καμία ιδεολογική και πολιτική διαφορά μεταξύ των εναλλακτικών προτάσεων διακυβέρνησης. Σε αυτό το σύστημα και το αφήγημά του, έδωσαν την απάντηση οι περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι που συμμετείχαν μαζικά σε αυτή την πρωτόγνωρη πολιτική διαδικασία. Με αυτή τη συμμετοχή τους αποδεικνύουν πως η πολιτική και οι ιδεολογικές διαφορές είναι πάντα εδώ, όπως εδώ είναι και οι κίνδυνοι για το κοινωνικό σύνολο, την οικονομία και την πατρίδα που ελλοχεύουν πίσω από τις πολιτικές που εφαρμόζει ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ. Κοινή προσδοκία όλων μας είναι το νέο προοδευτικό ξεκίνημα που έχει ανάγκη ο τόπος ώστε να πιάσουν τόπο τα όνειρα και οι ελπίδες ιδιαίτερα των νέων για δικαιοσύνη και δημοκρατία παντού και ευημερία για όλους. Είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε το προγραμματικές μας δεσμεύσεις με το κυβερνητικό έργο μας, αρχής γενομένης από τις 5 + 1 δεσμεύσεις που παρουσίασε στο Συνέδριο ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Υπάρχουν εκτιμήσεις για την ηλικιακή και κοινωνική διαστρωμάτωση, την ποιότητα του κόσμου που προσήλθε, αποδεχόμενος την ιδιότητα του μέλους του κόμματος;

Αυτή η ανάλυση θα προκύψει μέσα από την επεξεργασία των στοιχείων μέσω του iSYRIZA. Στην Ήπειρο, όπου το έζησα από κοντά, η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Ήρθαν στις κάλπες χιλιάδες άνθρωποι όλων των κοινωνικών, οικονομικών και ηλικιακών ομάδων και ιδιαίτερο τόνο έδωσαν οι νέοι, που ενώ διεκδικούν το μέλλον τους χλευάζονται και υβρίζονται ανενδοίαστα από τα στελέχη της ΝΔ. Που η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης τους αφαιρούν το δικαίωμα από την παιδεία, την εργασία, την αξιοπρέπεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι ο φυσικός χώρος της έκφρασης της αγωνίας και της ελπίδας τους.

 

Έως εδώ υπήρξε έντονος και ευρύς διάλογος στο κόμμα, καταγράφηκαν και διαφωνίες. Πώς πρέπει να λειτουργήσει τώρα το κόμμα, με βάση αυτό αλλά και τα πολιτικά του καθήκοντα;

Αλίμονο αν για τόσο κρίσιμα ζητήματα δεν υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις με στόχο την όσο το δυνατό πιο αποτελεσματική επίτευξη των ομόφωνα διατυπωμένων στόχων μας. Πλέον, και χάρη στην επιτυχία της διεύρυνσής μας, έχουμε ένα ανανεωμένο, μαζικό και δυναμικό κόμμα που αναλογεί στον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Οι νέες διαδικασίες, τα νέα όργανα και τα νέα μέσα επικοινωνίας, προβλέπουν την προσωπική συνεισφορά όλων των μελών στις κομματικές διαβουλεύσεις και αποφάσεις, ιδίως για τα μείζονα πολιτικά επίδικα. Είναι πλέον ευθύνη όλων μας, των μελών και της συλλογικής ηγεσίας, με την ενεργή συμμετοχή και την κατάλληλη πολιτική και οργανωτική δουλειά, να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία «κόμμα των μελών του».

 

Υπάρχει ο κίνδυνος το νέο δυναμικό που προσήλθε, μαζί με το παλιό, να περιπέσει στην κατάσταση, απλώς, καταλόγου στήριξης προεκλογικά του κόμματος; Τι πρέπει να γίνει;

Το κόμμα μας, με 30.000 μέλη κατόρθωσε να κερδίσει τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία διαθέτει 172.000 ενεργά μέλη και εδώ ακριβώς έγκειται η ευθύνη όλων μας στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως. Παλιά και νέα μέλη, όλοι εμείς που συνομολογούμε στις κοινές αρχές και το προγραμματικό πλαίσιο, οφείλουμε να μοχλεύσουμε τις ανανεωμένες και μεγαλύτερες δυνάμεις μας. Να διαβουλευόμαστε και μαζί να σχεδιάζουμε, να εξειδικεύουμε, να προγραμματίζουμε και να δρούμε με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Προφανώς ούτε η λογική της ανάθεσης, ούτε η γραφειοκρατία, ούτε και η εσωστρέφεια, αποτελούν μηχανισμούς ενθάρρυνσης της περαιτέρω συμμετοχής σε κάθε τομέα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Αντίθετα, οι όποιες δράσεις μας στο πλαίσιο του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να βασίζονται στις αρχές μας και να έχουν το βλέμμα σταθερά στραμμένο στην κοινωνία και τις ανάγκες της.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet