Οι διαρροές στον Τύπου εμφανίστηκαν «εν αιθρία» το απόγευμα της Πέμπτης, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ. Επικαλούμενα απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, φιλοκυβερνητικά μέσα παρουσίασαν σενάριο εθνικών εκλογών την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός φαίνεται να απομακρύνεται από την επιλογή του οι εκλογές να γίνουν την άνοιξη του 2023 οπότε ολοκληρώνεται η θητεία της κυβέρνησής του.

Η είδηση, ασχέτως του αν τελικά επιβεβαιωθεί ή όχι, υπάρχει, έχει συγκεκριμένη εκπόρευση –και εγείρει ερωτήματα. Προέκυψε υπό το κράτος του ενθουσιασμού που ενέπνευσε στο κυβερνητικό επιτελείο ο απολογισμός από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ή, το αντίθετο, είχε προαποφασιστεί, περιμένοντας στην αναμονή, ώστε να «δέσει» καταλλήλως με την προβολή από τα φιλικά μέσα των υποτιθέμενων επιτευγμάτων του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον;

Μη στοιχηματίσετε για το πρώτο, θα χάσετε. Προπομπός των σεναρίων της Πέμπτης για εκλογές το φθινόπωρο, είχε υπάρξει την Τρίτη ένας επικοινωνιακός καταιγισμός θριαμβολογιών από το Μαξίμου, ότι το Κογκρέσο –μετά την ομιλία που εκφώνησε στην Ολομέλεια καταχειροκροτούμενος ο Κυριάκος Μητσοτάκης– θα μπλοκάρει την πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν για αναβάθμιση του αεροπορικού στόλου της Τουρκίας.

Η προπαγάνδα ότι υπήρχε περίπτωση το Κογκρέσο να εμποδίσει την πώληση στην Τουρκία νέων F-16 και τον εκσυγχρονισμό 80 ακόμη αεροσκαφών του ιδίου τύπου, εξέπνευσε σε λιγότερες από 24 ώρες.

Στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού ΗΠΑ–Τουρκίας, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε τη διαβεβαίωση του αμερικανού ομολόγου του ότι «η ισορροπία που πάντα τηρούσαν οι ΗΠΑ στα ζητήματα της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν θα διαταραχθεί». Και τη δέσμευση ότι «οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας μπορούν να απαντηθούν». Ειδικά για τα F-16, ο Τσαβούσογλου είπε, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ότι αυτά ήταν στην ατζέντα των συνομιλιών, ότι η συνάντηση σε επίπεδο στρατιωτικών αντιπροσώπων εξελίσσεται θετικά και ότι τα μηνύματα από το Κογκρέσο είναι επίσης πολύ θετικά.

Ο έλληνας πρωθυπουργός υστέρησε τραγικά έναντι του τούρκου υπουργού σε παρρησία. Ούτε στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν τη Δευτέρα μπροστά στις κάμερες, ούτε στον μεταξύ τους σύντομο διάλογο πριν αποσυρθούν για να συζητήσουν κεκλεισμένων των θυρών, ούτε στη δεξίωση στον Λευκό Οίκο, η οποία ακολούθησε, έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφατικά και «ονομαστικά», το ζήτημα της αναβάθμισης του τουρκικού στόλου των F-16 και την άμεση σχέση του με την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο.

Τι συζητήθηκε κεκλεισμένων των θυρών είναι ένας γρίφος. Και θα παραμείνει έτσι έως ότου η αμερικανική πλευρά κρίνει σκόπιμο να υπάρξουν διαρροές. Μέχρι τότε θα μένει αναπάντητο ένα κρίσιμο ερώτημα:

Η «αποκάλυψη» που έκανε στη δεξίωση στον Λευκό Οίκο, παρουσία του αμερικανού προέδρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι δηλαδή η Ελλάδα προτίθεται να αγοράσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες ένα σμήνος πολεμικών αεροσκαφών F-35 σε βάθος δεκαετίας, ήταν «καθ’ υπαγόρευση» ή μια αυθόρμητη έκρηξη πηγαίας ευγνωμοσύνης για τη διαθεσιμότητα του Τζο Μπάιντεν να εμποδίσει συμπεριφορές του Ταγίπ Ερντογάν τέτοιες που θα έθεταν σε κίνδυνο το πολιτικό μέλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Η απάντηση που κερδίζει, κυριολεκτικά, «όλα τα λεφτά», είναι ότι και μόνο το αίτημα για την απόκτηση αμερικανικών μαχητικών F-35 ουσιαστικά νομιμοποιεί τη διεκδίκηση της Άγκυρας να αναβαθμίσει το στόλο της των F-16 για να αντισταθμίσει τις συνέπειες του αποκλεισμού της από τα F-35 (στα οποία εμφανίζεται καλοδεχούμενη η Ελλάδα…), και ταυτόχρονα απενοχοποιεί την Ουάσιγκτον για τη δρομολογημένη απόφασή της να ανταποκριθεί στο αίτημα της Τουρκίας.

Υπάρχει μείζον πρόβλημα για τη χώρα και είναι ότι ο πρωθυπουργός της υποθηκεύει το διπλωματικό της μέλλον, λαμβάνοντας κρίσιμες αποφάσεις προσωπικά, ερήμην του νόμου.

Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας την Τρίτη στον «ΣΚΑΪ» επεσήμανε προβληματισμένος ότι η όποια προμήθεια οπλικών συστημάτων πρέπει να προκύπτει από εμπεριστατωμένη μελέτη και από εισηγήσεις του ανάλογου επιτελείου, ώστε να διασφαλίζεται η ορθότητα της απόφασης.

Πρέπει να υπάρχει η μελέτη αναγκαιότητας από κάποιο επιτελείο, στην προκειμένη περίπτωση από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), διευκρίνισε μιλώντας το ίδιο βράδυ στο Kontra24 ο στρατηγός ε.α. και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, Γεώργιος Καμπάς. Πριν η μελέτη καταλήξει προς έγκριση στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), έχουν προηγηθεί η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕ), το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), το Συμβούλιο Αμύνης (ΣΑΜ), δηλαδή ο υπουργός Άμυνας, και τέλος η επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας στης Βουλής. «Αυτό είναι νόμος», τόνισε ο στρατηγός. «Δεν γίνεται να βγαίνει ένας πρωθυπουργός και να ανακοινώνει από το εξωτερικό την αγορά ενός οπλικού συστήματος». Είναι η δεύτερη φορά που το διαπράττει, παρακάμπτοντας τις διαδικασίες που προβλέπει ένας νόμος τον οποίο θέσπισε ο ίδιος ως κυβέρνηση. «Η πρώτη ήταν με τα Ραφάλ, που το ανακοίνωσε από την ΔΕΘ, και τώρα τα F-35, από τις ΗΠΑ».

Ο νόμος; Ψιλά γράμματα. Αυτό που προέχει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι άλλη μία πρωθυπουργική θητεία. Απογειωμένος στους αιθέρες της αυταρέσκειάς του, εκποιεί το μέλλον της χώρας κεκλεισμένων των θυρών. Και, αμέσως μετά, στην προεδρική δεξίωση, αυτογελιοποιείται ανοιχτά εκθειάζοντας «το υπέροχο αυτό αεροπλάνο», που κατ’ αυτόν είναι το F-35. Ο ζήλος του να είναι αρεστός σε αυτούς που θεωρεί εγγυητές του πολιτικού του μέλλοντος έχει κόστος. Θα το πληρώσει η χώρα. Και δεν θα είναι μόνο τα 80 εκατ. δολάρια που κοστίζει η αγορά κάθε F-35, επί είκοσι.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet