Επιμέλεια: Κατερίνα Αναστασίου
catana@freemail.gr

Τραγούδα


Η σκληρότητα της προσταγής και η τρυφερότητα της προτροπής συνυπάρχει στον τίτλο που επέλεξε η Μυρτώ Ξανθοπούλου για την έκθεσή της, κορμό της οποίας αποτελούν οι λέξεις, η επανάληψη των οποίων αποτελεί μια χειρονομία απόδοσης νοήματος ή μια προσπάθεια κόντρα στην απώλεια νοήματος. Οι λέξεις χάνουν και αποκτούν ξανά το νόημά τους, γίνονται ίχνη μιας κατακερματισμένης πραγματικότητας, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν επανανοηματοδοτούμενα σχέδια. Στο πλαίσιο της έκθεσης, οι κατασκευές λειτουργούν επίσης σαν κείμενα ή και σημεία στίξης, ενώ το σύνολο των φράσεων αρθρώνει μια αποσπασματική αφήγηση που άλλοτε αφορά το τοπίο της πόλης και άλλοτε εσωτερικά τοπία που αντανακλούν συλλογικά βιώματα. Ωράριο: Τρίτη έως Παρασκευή 12μ. – 8μ.μ., Σάββατο 12μ. – 4μ.μ.
Elika Gallery (Ομήρου 27, Αθήνα, τηλ.: 2103618045)…με χέρια και μαχαίρια

Μέχρι τις 22 Νοεμβρίου η Έφη Αθανασιάδου–Ταμπουρή παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση, προσπαθώντας να συνδέσει το τραύμα με το δημιουργικό έργο, κυρίως σε πορτρέτα και νεκρές φύσεις. Όπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης Συραγώ Τσιάρα: «(…) Ο τρόπος που ζωγραφίζει παραπέμπει σε παιδική χειρονομιακή γραφή, μια απελευθερωμένη σωματική διαδικασία στην οποία συμμετέχει ολόκληρη. Το τελικό αποτέλεσμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο για την επιλογή των χρωμάτων, το μέγεθος των έργων, τις σχέσεις που δημιουργούνται ανάμεσα στους όγκους, όσο και για την ιδιαίτερη επικοινωνία των πορτρέτων με τον θεατή: τα πρόσωπα λειτουργούν ως κενές οθόνες καθώς τα χαρακτηριστικά τους απουσιάζουν στις περισσότερες περιπτώσεις, σε αντίθεση με τις διακοσμητικές λεπτομέρειες που τονίζονται. Έτσι ο θεατής έχει τη δυνατότητα της οικειοποίησης και της προβολής προσωπικών σκέψεων ή συναισθημάτων». Ωράριο: Τρίτη έως Παρασκευή 11π.μ. – 2μ.μ. και 6 – 8.30μ.μ., Σάββατο 11π.μ. – 3μ.μ.
Ρω (Ρωμανού 5, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310226552)

Μνήμες Ασθμαίνουσες

Στη νέα του γλυπτική δουλειά, ο Ελωίζος Θεμιστοκλέους αποσκοπεί να σχολιάσει την ίδια τη Ζωή, καθώς πραγματεύεται τις έννοιες της μνήμης και της ανάμνησης αλλά και της ρευστότητας κάθε συμβάντος και περίστασης του παρόντος που τις προκαλούν. Κάθε ανάμνηση της παιδικής και εφηβικής μας ηλικίας επιβιώνει χάρη στη λειτουργία της λήθης, με αποτέλεσμα αυτή να μπορεί να επηρεάζει το παρόν μας. Μέσα σε όλη αυτή τη διεργασία, λοιπόν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο καλλιτέχνης, «[η] ‘υπέρβαση’ του παρελθόντος αποτελεί τον βασικό τόνο της ανθρώπινης ευθύνης ως προς την εξέλιξη (….)». Ωράριο: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11π.μ. – 2.30μ.μ. και 5.30 – 8.30μ.μ.
Αίθουσα Τέχνης Τεχνοχώρος (Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα, τηλ.: 2111823818)

Αντώνης Απέργης

Το κράμα κυβιστικών αναμνήσεων και αφαιρετικής τέχνης γοητεύουν το θεατή των έργων του Αντώνη Απέργη, τα οποία εκτίθενται έως τις 12 Δεκεμβρίου. Στις νεκρές φύσεις του καλλιτέχνη ο αισθησιασμός είναι διάχυτος και μάλιστα αποδίδεται με μια δόση θεατρικότητας, καθώς τα συμβολικά στοιχεία (όπως, για παράδειγμα, τα κρυστάλλινα ποτήρια ή τα περιστέρια) συνυπάρχουν μέσα σε ένα σουρεαλιστικό ποιητικό κλίμα. Οι χρωματικοί τόνοι εναλλάσσονται σε αρμονία με τα παιχνιδίσματα του εσωτερικού φωτός, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που μοιάζει με μουσική σύνθεση. Το κόκκινο είναι που –σε διάφορες αποχρώσεις– πρωταγωνιστεί και τα έργα στο σύνολό τους αποτελούν ταυτόχρονα μια ενιαία σύνθεση. Ωράριο: Τρίτη έως Παρασκευή 10π.μ. – 2μ.μ. και 6 – 9μ.μ., Σάββατο 11π.μ. – 3μ.μ.
Γκαλερί Αργώ (Νεοφύτου Δούκα 5, Κολωνάκι, Αθήνα, τηλ.: 2107249333)
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet