Ο αριστερός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, ο οποίος συνεχίζει να φτιάχνει συγκλονιστικά επίκαιρες ταινίες πάνω στα σύγχρονα προβλήματα της εργατικής τάξης, αδιαφορώντας για τις νερόβραστες κριτικές των ασπόνδυλων κριτικών κινηματογράφου που τις χαρακτηρίζουν διδακτικές και στρατευμένες, δημιούργησε το 2019, μαζί με τον μόνιμο συνεργάτη του Πολ Λάβερτι, την ταινία «Δυστυχώς απουσιάζατε». Στην ταινία αυτή εστιάζει το βλέμμα του στα νέα μοντέλα που έχει εφεύρει ο καπιταλισμός, προκειμένου να βρίσκει, αφενός, νομικά αποδεκτούς τρόπους για να παρακάμπτει και στην ουσία να καταπατά θεμελιώδεις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, αφετέρου, «γοητευτικούς» κι απατηλούς τρόπους, ώστε οι εργαζόμενοι να απεμπολούν οικειοθελώς την προστασία του εργατικού δικαίου και τα δικαιώματά τους.
Αυτή την εφιαλτική νεοφιλελεύθερη πραγματικότητα έρχονται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι διανομείς της efood. Η εταιρεία, αξιοποιώντας το νέο νομικό πλαίσιο μιας κυβέρνησης δουλικού υπηρέτη των αφεντικών, προσπαθεί να πάρει τη ρεβάνς μετά τη νίκη των διανομέων στις περσινές τους κινητοποιήσεις. Μέλη της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων και εργαζόμενοι στην efood στην Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας για να καταγγείλουν την βλαπτική μεταβολή των σχέσεων εργασίας τους, καθώς η εταιρεία προσπαθεί με κάθε τρόπο να απαλλαγεί από όλους τους εργαζόμενους που εργάζονται με εξαρτημένη σχέση εργασίας και να τους εξωθήσει να γίνουν freelancers, δηλαδή δουλειά με το κομμάτι, με την παραγγελία, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι της efood πραγματοποίησαν και μοτοπορεία την περασμένη Τετάρτη μαζί με τους υπόλοιπους διανομείς αναδεικνύοντας αυτό το σημαντικό θέμα, παράλληλα με το αίτημα για θεσμοθέτηση αποζημίωσης καυσίμων. Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν:
«Φυσικά και δεν περιμέναμε η εταιρεία να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Από πέρσι τον Σεπτέμβρη και μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις που κάναμε οι εργαζόμενοι της efood, η εταιρεία προσπαθεί να επιβάλει το σχέδιο της με κάθε τρόπο και μέσο. Γιατί; α) γιατί έχει την κυβέρνηση με το μέρος της, που ψηφίζει νόμους κατά παραγγελία της (νόμος Χατζηδάκη - freelancing) και β) γιατί θέλει με κάθε τρόπο να διατηρήσει τα κέρδη της, που είναι τεράστια και ασύλληπτα, φορτώνοντας την κρίση, τις επιπτώσεις από τον πόλεμο, την ακρίβεια, στις πλάτες μας και στους πελάτες.
Έτσι, από πέρσι η εταιρεία με διάφορους τρόπους, εξώθησε σχεδόν το 50% των συναδέλφων μας με εξαρτημένη εργασία να γίνουν freelancers ή να παραιτηθούν. Στην Θεσσαλονίκη από τους 450 περίπου διανομείς με εξαρτημένη σχέση εργασίας έχουμε μείνει μόνο 250:
1) Δεν μετέτρεψε καμία σύμβαση εργαζομένων με εξαρτημένη σχέση εργασίας μερικής απασχόλησης σε πλήρη, πάρα τις δεκάδες εκκλήσεις διανομέων μερικής απασχόλησης και παρά τη γραπτή της δέσμευση και υποχρέωση που έχει βάσει εργατικής νομοθεσίας.
2) «Εξώθησε» πολλούς εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης στο να γίνουν freelancers.
3) Ό,τι και αν λέγαμε για τη δυσλειτουργία της εφαρμογής, τα λάθη στα ταμεία, τα προβλήματα σε σχέση με τον εξοπλισμό, την αξιολόγηση κτλ, η απάντηση ήταν μία: Άμα δεν σου αρέσει γίνε freelancer. Καλημέρα τους λες… γίνε freelancer σου λένε!
Τώρα θέτουν σε εφαρμογή μια επιχείρηση εκκαθάρισης όλων των εργαζομένων μερικής απασχόλησης με την εφαρμογή του νέου καθεστώτος επιλογής ωραρίου, που είναι αδύνατο να εφαρμοστεί από 4ωρους εργαζόμενους. Το συγκεκριμένο μέτρο συνιστά και είναι βλαπτική μεταβολή, είναι παράνομο, είναι μέτρο εξώθησης σε παραίτηση.
Τι να κάνουμε; Ας αφήσουμε τα παρακάλια, τις παραινέσεις, τα τίκετ και όλα τα αδιέξοδα μέτρα που δεν οδηγούν πουθενά και ας αγωνιστούμε! Μην περιμένουμε να εμφανιστούν διάφοροι σωτήρες που θα μας λύσουν το πρόβλημα. Όπως και πέρσι, το πρόβλημα θα το λύσουμε εμείς οι εργαζόμενοι με αγώνες, με δημοσιοποίηση του θέματος! Μας αφορά όλους!».