Φωτογραφία: Νικόλας Κοκοβλής

 

 

 

Η δημιουργία του ομίλου μετάΒΑΣΗ, για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, αναγγέλει στην πραγματικότητα την προσπάθεια παρουσίασης των εξελισσόμενων θεμάτων που συνδέονται με τη «βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη» και των λύσεων που μπορεί να προτείνει και να συζητήσει μια ομάδα 45 επιστημόνων με γνώσεις και εμπειρία σχετικά με τα θέματα αυτά. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαΐου, είχε ως θέμα τις «Διαφαινόμενες αλλαγές της παγκοσμιοποίησης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», με ομιλητές τους Γιώργο Σταθάκη, Χρήστο Χατζηιωσήφ και Νίκο Χριστοδουλάκη και συντονίστρια την Μαριλένα Κοππά.

Το τι σημαίνει σήμερα παγκοσμιοποίηση, όχι μόνο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, είναι ένα αγωνιώδες ερώτημα. Οι οικονομίες και οι κοινωνίες είναι σε μεγάλο βαθμό «παγκοσμιοποιημένες» και το αν, πόσο και πώς θα παραμείνουν συνδεδεμένες με τις άλλες κοινωνίες και οικονομίες, θα περιλάβει επιλογές από τις οποίες θα εξαρτηθούν οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι παρεμβάσεις των ομιλητών μας έμαθαν πολλά και μας βοήθησαν να κατανοήσουμε εξελίξεις που δεν είναι πάντα ορατές ή άμεσα κατανοητές.

Πολλές, όμως, από τις σημερινές μεγάλες αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο, μπορεί να αναφερθούν χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει βρεθεί και ο τρόπος για να προστατευθούν οι κοινωνίες από τις ανησυχητικές, ή και προφανώς οδυνηρές, επιπτώσεις τους. Αυτή η διαπίστωση έχει καθοριστική σημασία για το πώς μπορεί να συνδεθεί η εξέλιξη των γνώσεων, και των επιστημονικών γνώσεων ιδιαίτερα, με την πολιτική. Η συγκέντρωση γνώσεων και η παραγωγή νέων, από θεσμούς που έχουν αυτούς τους σκοπούς, είναι σήμερα μια απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάληξη σε επιλογές πολιτικών και δράσεων γενικώς, που μπορούν να εμποδίσουν ή να ανατρέψουν οδυνηρές εξελίξεις.

Σήμερα σε τομείς όπως το περιβάλλον και η υγεία, υπάρχουν θεσμικές και γνωσιακές κατακτήσεις χωρίς τις οποίες δεν είναι δυνατή η επεξεργασία στόχων και πολιτικών, ενώ γίνεται μια συστηματική προσπάθεια ώστε αυτές οι γνώσεις να παρακαμφθούν. Αντίθετα, σε ένα αντικείμενο όπως η παγκοσμιοποίηση, συνεχίζουν να κυριαρχούν αφελείς ιδέες που μας λένε ότι μερικές διεθνοποιημένες και κερδοφόρες επιχειρήσεις μπορούν να παρασύρουν μια ολόκληρη οικονομία προς την ευημερία.

Το ζητούμενο σήμερα, που ζητήματα παγκόσμια αφορούν τη ζωή σε κάθε μικρό τόπο, ο σχεδιασμός των πολιτικών που συνδέονται με την παγκοσμιοποίηση, αλλά και τις άλλες πλευρές της ζωής στον πλανήτη, πρέπει να είναι η κύρια μέριμνα των καθεστώτων που συγκροτούν και εξελίσσουν τις ανθρώπινες κοινωνίες. Αργά ή γρήγορα ο όμιλος μετάΒΑΣΗ θα χρειαστεί να προβληματιστεί σχετικά με αυτή την αναγκαιότητα.

 

Πέτρος Λινάρδος Ρυλμόν Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet