Φωτογραφία: Νικόλας Κοκοβλής

 

 

 

Η προαναγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το τέλος της δωρεάν διαμονής στις φοιτητικές εστίες αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως η Νέα Δημοκρατία εχθρεύεται κάθε τι δημόσιο και δωρεάν. Όσο τα ελληνικά νοικοκυριά βιώνουν καθημερινά τα δεινά της ακρίβειας και τους υπέρογκους λογαριασμούς, ο Κ. Μητσοτάκης αποφάσισε μιλώντας στο Μέγαρο Μαξίμου με «μια ομάδα από φοιτητές και νεαρούς εργαζόμενους σε εταιρείες τεχνολογίας», όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, να ανακοινώσει τα σχέδιά του για νέες εστίες με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Αυτό σημαίνει πως καταργείται στην πράξη η δυνατότητα δωρεάν διαμονής σε φοιτητικές εστίες. Προσπαθώντας, μάλιστα, να παρουσιάσει ως θετικό το ενοίκιο που επιθυμεί να πληρώνουν οι φοιτητές, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν λέω κατ' ανάγκη να είναι δωρεάν, αλλά ξέρετε όσοι έχετε σπουδάσει εκτός Αθηνών, τι ενοίκια μπορούν να ζητάνε. Φαντάζομαι ότι θα υπήρχε πολύ μεγάλη ζήτηση με ένα πολύ πιο χαμηλό ενοίκιο να μπορεί κανείς να έχει μία αξιοπρεπή φοιτητική στέγη εντός του χώρου του πανεπιστημίου».

Η προαναγγελία της κυβέρνησης για φοιτητικές εστίες επί πληρωμή αποτελεί άλλη μια πτυχή του συνολικότερου σχεδίου της για τον περιορισμό και την υποβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου. Είναι προφανής η συντονισμένη επίθεση στη νέα γενιά, τον κόσμο της εργασίας, αλλά και τη δημόσια εκπαίδευση, καθώς τόσο ο Κ. Μητσοτάκης, όσο και η υπoυργός Παιδείας, δείχνουν να αγνοούν πλήρως τις ουσιαστικές ανάγκες της φοιτητικής κοινότητας. Εδώ και τρία χρόνια, η ΝΔ το μόνο που κάνει, είναι να παρακολουθεί ως θεατής το στεγαστικό πρόβλημα δίχως να προχωράει σε μια εκ των πραγμάτων βιώσιμη λύση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ενδιαφερόμενων φοιτητών για τη διαμονή σε εστίες είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τις διαθέσιμες κλίνες. Για τον λόγο αυτό έχουν θεσπιστεί οικονομικά κριτήρια για την επιλογή εκείνων που θα μπορέσουν να σπουδάσουν με το κεκτημένο δικαίωμα ετών της δωρεάν στέγασης. Με τα σχέδια που «μελετά» η κυβέρνηση θέτει όλο και περισσότερα εμπόδια στις δωρεάν σπουδές και στη φοιτητική μέριμνα, αφού θα μπορούσε μέσα από την αύξηση του προϋπολογισμού για την τριτοβάθμια εκπαίδευση να παραχωρήσει τα απαραίτητα κονδύλια για την ανάπτυξη νέων φοιτητικών εστιών. Αντίθετα, σχεδιάζει την είσοδο ιδιωτών σε ακόμη μία πλευρά του δημόσιου πανεπιστημίου, κάτι που καταργεί τον δωρεάν χαρακτήρα.

Ίσως έφτασε η ώρα να ενημερώσει κάποιος τον πρωθυπουργό ότι οι «καλοί μισθοί», οι «καλές δουλειές» και οι υπόλοιπες «αερολογίες» που ανήγγειλε στη συνάντηση με νέους στο Μαξίμου, στην πράξη οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα. Η πραγματική εικόνα είναι πως τα ελληνικά νοικοκυριά δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν ακόμη και σε καθημερινές ανάγκες, ως απόρροια της ακρίβειας και των «φουσκωμένων» λογαριασμών που καλούνται να πληρώσουν. Αυτό με τη σειρά του αναγκάζει τις οικογένειες να μην μπορούν να διατηρήσουν ένα φοιτητικό σπίτι. Φυσικά, από το κάδρο δεν βγαίνει και το γεγονός ότι χιλιάδες φοιτητές εξωθούνται στην επισφαλή εργασία, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα βασικά.

 

Μαρία Γεωργακοπούλου Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet