Ανταπόκριση από την Ουάσινγκτον

 

Τα συλλυπητήρια του Τζο Μπάιντεν στην κοινότητα του Ουβάλντε, στο Τέξας, όπου 19 παιδιά και 2 ενήλικες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς σε δημοτικό σχολείο την Τρίτη, ήρθαν μαζί με την απαίτηση για δράση.

«Γιατί είμαστε διατεθειμένοι να ζούμε αυτές τις σφαγές; Γιατί συνεχίζουμε να επιτρέπουμε να συμβαίνουν;», είπε ο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο το απόγευμα της Τρίτης. «Πρέπει πια να μετατρέψουμε αυτόν τον πόνο σε δράση. Για κάθε γονιό, για κάθε πολίτη αυτής της χώρας, πρέπει να ξεκαθαριστεί σε κάθε εκλεγμένο επικεφαλής της χώρας ότι είναι η ώρα να δράσουμε».

Παρά, όμως, τους εκατοντάδες μαζικούς πυροβολισμούς που διαδραματίζονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, το Κογκρέσο έχει επανειλημμένως αποτύχει να περάσει μια νομοθεσία ελέγχου της οπλοκατοχής. Τα εμπόδια στη χώρα για την επιβολή αυστηρότερων κανόνων για την οπλοκατοχή είναι πολλά και σημαντικά, αλλά οι ακτιβιστές επιμένουν πως δεν θα σταματήσουν τις διεκδικήσεις τους μέχρι να έρθει η αλλαγή.

Φέτος, ήδη 213 περιστατικά έχουν ταυτοποιηθεί ως μαζικοί πυροβολισμοί, όπου τουλάχιστον 4 άνθρωποι τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Gun Violence Archive. Το 2021 καταγράφηκαν 692 μαζικοί πυροβολισμοί, σε σύγκριση με τους 610 του 2020.

Οι ΗΠΑ αυτόν τον μήνα είχαν ήδη έρθει αντιμέτωπες με ένα τραγικό περιστατικό μαζικού πυροβολισμού. Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν το μακελειό στο Ουβάλντε, ένας οπλισμένος άνδρας είχε ανοίξει πυρ σε ένα σουπερ-μάρκετ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης. Τραυμάτισε θανάσιμα 10 ανθρώπους, οι περισσότεροι Αφροαμερικανοί.

 

Οι προτεινόμενες πολιτικές αντιμετώπισης

 

Οι υπέρμαχοι του ελέγχου της οπλοκατοχής έχουν περιγράψει ένα συγκεκριμένο και εκτενές σχέδιο για τη μείωση των θανάτων από πυρά. Αυτές οι πολιτικές περιλαμβάνουν υποχρεωτικούς ελέγχους ιστορικού για την αγορά όπλων (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αγοράζουν από το ίντερνετ ή σε εκδηλώσεις για όπλα) και την επιβολή μιας περιόδου αναμονής αφού κάποιος αγοράσει όπλο.

Επιπλέον προτείνουν την επέκταση των περιορισμών όσον αφορά το ποιοι μπορούν να αγοράσουν νομίμως όπλα. Κακοποιητικοί σύντροφοι, καταδικασμένοι για εγκλήματα μίσους και άνθρωποι με ψυχικές ασθένειες, μεταξύ άλλων, προτείνεται να μην έχουν τη δυνατότητα αγοράς όπλων. Κάποιοι υποστηρίζουν, επίσης, η δυνατότητα αγοράς όπλων να απαγορεύεται σε άτομα κάτω των 21 ετών –αν ίσχυε αυτό, ο 18χρονος δράστης του Ουβάλντε δεν θα είχε στην κατοχή του όπλα.

Κάποιες πολιτείες έχουν ήδη εφαρμόσει αυστηρότερους νόμους για την οπλοκατοχή, αλλά η ομοσπονδιακή νομοθεσία θα ενδυνάμωνε αυτούς τους κανονισμούς σε όλη τη χώρα.

 

Τι υποστηρίζουν οι Αμερικανοί για την οπλοκατοχή;

 

Στις ΗΠΑ υπάρχει ευρεία υποστήριξη κάποιων πολιτικών για έλεγχο της οπλοκατοχής. Σύμφωνα με έρευνα των Morning Consult/Politico, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι, το 84% των αμερικανών ψηφοφόρων στηρίζουν τους γενικευμένους ελέγχους ιστορικού για την αγορά όπλων.

Η κοινή γνώμη, όμως, διχάζεται όταν ερωτώνται ευρύτερα περί αυστηρότερης νομοθεσίας για την οπλοκατοχή. Μια δημοσκόπηση του Νοεμβρίου, που έγινε από την Gallup, δείχνει ότι μόνο το 52% υποστηρίζει την αυστηροποίηση των νόμων για την οπλοκατοχή –το χαμηλότερο ποσοστό που σημείωσε αυτή η απάντηση από το 2014. Η υποστήριξη απαγόρευσης αγοράς πιστολιών (handguns) συγκεκριμένα, επίσης σημείωσε νέο χαμηλό ρεκόρ το 2021, με μόνο το 19% των Αμερικανών να συμφωνούν με ένα τέτοιο μέτρο.

Μέρος αυτού του δισταγμού οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανών έχουν οι ίδιοι στην κατοχή τους όπλα. Τέσσερις στους δέκα Αμερικανούς ζουν σε νοικοκυριό με όπλο, ενώ το 30% απαντά πως είναι κάτοχοι όπλου, σύμφωνα με έρευνα το 2021 από το Pew Research Center.

 

Τι κάνει το Κογκρέσο;

 

Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο έχουν επανειλημμένως πιέσει για αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή, που θα βοηθούσε στη μείωση των μαζικών πυροβολισμών στις ΗΠΑ. Αξιοσημείωτο παράδειγμα όταν το Κογκρέσο προσπάθησε να περάσει ένα συμβιβαστικό νομοσχέδιο για εκτενείς ελέγχους ιστορικού το 2013, λίγους μήνες το τραγικό περιστατικό πυροβολισμών σε δημοτικό σχολείο στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ. Το νομοσχέδιο δεν κατάφερε να περάσει λόγω της κωλυσιεργίας των γερουσιαστών, καθώς οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι, αλλά και αρκετοί Δημοκρατικοί, ήταν αντίθετοι με την αλλαγή της νομοθεσίας.

Μετά την αποτυχία του νομοσχεδίου, ο τότε πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έδωσε μια φλογερή ομιλία ενάντια σε αυτή την εξέλιξη στον Εθνικό Σύλλογο Τουφεκιού (National Rifle Association), ο οποίος σύλλογος αντιτίθεται εντόνως στην αυστηροποίηση και έχει ορκιστεί να κάνει επικοινωνιακές εκστρατείες ενάντια σε όποιον γερουσιαστή την υποστηρίξει.

«Αντί να υποστηρίξει τον συμβιβασμό, το λόμπι των όπλων και οι σύμμαχοί του λένε ψέματα για το νομοσχέδιο εν γνώσει τους», είχε πει τότε ο Ομπάμα. «Αλλά μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα, αν το Κογκρέσο συντονιστεί και λάβει δράση».

 

Ποιο το μέλλον για την οπλοκατοχή;

 

Το Δημοκρατικο-κρατούμενο Κοινοβούλιο έχει ήδη περάσει νόμους για την επέκταση των ελέγχων ιστορικού για όλες τις αγορές όπλων, κλείνοντας και το λεγόμενο παραθυράκι του Τσάρλεστον (ΣτΜ: το παραθυράκι του Τσάρλεστον αναφέρεται στη δυνατότητα που δίνεται, αν ο έλεγχος ιστορικού του αγοραστή δεν έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 3 εργάσιμες μέρες, η αγορά να προχωρήσει πάραυτα). Αυτό το παραθυράκι, επέτρεψε σε έναν λευκό δράστη να επιτεθεί σε εκκλησία μαύρων Αμερικανών στο Τσάρλεστον το 2015.

Οι νόμοι αυτοί του Κοινοβουλίου, όμως, έχουν πολύ μικρές δυνατότητες να εγκριθούν από την ισομοιρασμένη, μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, Γερουσία. Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές είναι πολύ πιθανό να καθυστερήσουν οποιαδήποτε προτεινόμενη νομοθεσία αυστηροποποίησης της οπλοκατοχής και οι Δημοκρατικοί δεν έχουν τις 60 απαιτούμενες ψήφους για να περάσουν αυτά τα νομοσχέδια.

 

Αναδημοσίευση από τον Guardian

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet