Το παραμύθι της επιτυχούς διακυβέρνησης έχει εξιστορηθεί ουκ ολίγες φορές, πολλές από τις οποίες έχουμε εντοπίσει και από τις σελίδες της «Εποχής». Ορόσημο για την κυβέρνηση της επιτυχίας είναι ο Αύγουστος, όταν θα έχουμε βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, όπως δήλωσε και από το Νταβός ο πρωθυπουργός. Μόνο που η επιτυχία δεν αρκεί να λέγεται, αλλά πρέπει και να μετριέται.

Πρώτα από όλα, η έξοδος από την εποπτεία δεν θα έρθει αυτόματα. Προϋποθέτει την ικανοποίηση 22 μεταρρυθμίσεων: πλήρη εκκαθάριση εκκρεμών συντάξεων, μείωση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων (ΔΕΠΑ, Εγνατία, Γούρνες, Αττική Οδός, αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης, λιμάνι Ηγουμενίτσας, αποθήκευση αερίου στη Νότια Καβάλα, λιμάνι Ηρακλείου). Δεύτερον, και κυριότερο, η έξοδος αυτή δεν σημαίνει ανάσα ούτε για την κυβέρνηση, ούτε για την κοινωνία.

Το ΔΝΤ προβλέπει περαιτέρω επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης και εκτίναξη της πληθωριστικής πίεσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται την παράταση ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής για το 2023 (απαιτείται έγκριση των υπουργών Οικονομικών τον Ιούνιο), με τις χώρες με υψηλό χρέος, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, να μπαίνουν υπό αυστηρή επιτήρηση δαπανών. Μάλιστα, σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος καταγράφουν υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες και αυτό επιβάλλει «δημοσιονομική εξυγίανση», δηλαδή μέτρα και επιτήρηση. Όπως δε, τονίζουν σε άρθρο τους στον Οικονομικό Ταχυδρόμο οι Γ. Μανάλης και Μ. Ματσαγγάνης από το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), «σε χαμηλή επενδυτική βαθμίδα και με το ποσοστό δημόσιου χρέους στο ΑΕΠ να παραμένει το υψηλότερο ανάμεσα στα 27κράτη μέλη, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε εξαιρετικά ευάλωτη θέση. Καλείται να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματά της: το ιλιγγιώδες ύψος του δημόσιου χρέους, το μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, το επενδυτικό κενό και την επίμονα υψηλή ανεργία».

Δυσοίωνες, λοιπόν, οι προβλέψεις ακόμα και από φορείς που δεν μπορούν να κατηγορηθούν ότι «υπάγονται στο φάσμα της Αριστεράς». Την ίδια δε στιγμή, σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς, έχουμε να κάνουμε με πληθωρισμό των φτωχών. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός για τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα έως 750 ευρώ έχει ήδη φτάσει τα επίπεδα του 10,6%, στα νοικοκυριά με εισόδημα 751–1.100 ευρώ στο 11,1% και στα πιο εύπορα νοικοκυριά με εισοδήματα 2.900–3.500 περιορίζεται στο 9,5% και σε νοικοκυριά με εισόδημα άνω των 3.500 ευρώ στο 8,5%. Οποία επιτυχία.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet